Shirov aan kop in Shanghai

In Shanghai is momenteel de Grand Slam Final bezig. Dit is niet zomaar een toernooi, nee, het gaat ergens om, en er worden niet zomaar willekeurig wat spelers uitgenodigd. Maar hoe en wat, dat is vrij ingewikkeld, en ik zal het proberen uit te leggen.

Er zijn vier Grand Slam toernooien: Corus in Wijk aan Zee, Linares in Linares, Spanje, Pearl Spring in Nanjing, China, en King’s tournament in Bazna, Roemenie. De laatste is dit jaar de vervanger van de MTel Masters in Sofia, dat vanwege de WK-match niet gespeeld werd. De winnaars van deze toernooien plaatsten zich voor de finale, die volgende maand in Bilbao gehouden gaat worden. Echter, Topalov (winnaar Linares) weigerde de uitnodiging, terwijl de andere drie toernooien door Carlsen werden gewonnen. Daarom is ook wereldkampioen Anand uitgenodigd voor Bilbao, terwijl de beste twee van Shanghai zich ook plaatsen (en dat is dus eigenlijk de halve finale). Voor Shanghai zijn de beste Chinees en de beste Spanjaard uitgenodigd als thuisspelers, Kramnik als ratinghoogste na Carlsen, Anand en Topalov, en Aronian, die vorig jaar de Grand Slam Masters in Bilbao won. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is voor de lezer!

Na vier ronden is de stand:

1. Shirov 8

2. Aronian 6

3. Kramnik 3

4. Wang Hao 2

Er wordt de voetbaltelling gehanteerd, dus drie punten voor een overwinning en 1 punt voor een gelijkspel. De lage klassering van Kramnik is opmerkelijk, maar het zit hem ook niet mee dit toernooi. De eerste twee rondes kreeg hij gunstige eindspelen tegen Shirov en Wang Hao, maar het voordeel was net niet genoeg om te winnen. Sterk spel in de derde ronde gaf hem vervolgens een goede stelling tegen Aronian:

Kramnik speelde hier 30.Pb3, maar na 30…Txc3 31.Dxc3 La3 32.Ta1 Lb4 had hij geen voordeel meer en werd het snel remise. Na de partij ‘keek’ hij zonder bord nog eens naar de stelling en vond 30.Df4! De7 (de computer vindt het beter om hier met 30…g5 een pion te offeren, maar dat had Aronian vast niet gedaan) 31.Pxd7 Txd7 32.b6 gevolgd door Lb5 en Tc7 met totale dominantie.

En als je zulke kansen niet benut wil het wel eens van kwaad tot erger gaan:

Kramnik stond de hele tijd verloren tot slecht, maar hij vocht terug en nu kan hij met 37…d2 38.Pxd2 Pe7 tegenspel krijgen, b.v. 39.Tc5 Txc5 40.Lc5 Pxf5 41.g6+ Kg8 42.Lxf8 Kxf8 43.h5 Ke7 met remisekansen. In plaats daarvan kwam 37…Pe7?? 38.Pd6+ 1-0

Alexie Shirov

De koppositie van Shirov was echter niet alleen dankzij dit cadeautje, maar ook dankzij een overwinning op Wang Hao in een spannende partij. In eerste instantie stond de Spanjaard wat beter, daarna kwam de Chinees gewonnen te staan, vervolgens ontstond een ongeveer gelijk eindspel waarin wit op de aanval speelde om uiteindelijk een remise-eindspel van toren, loper tegen toren en pion te winnen. U kunt de partij in de pgn-viewer met mijn analyses naspelen.

Homepage Grand Slam Masters.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.