Olympiade 2010

Op zondag 19 september is de aankomst van de deelnemers aan de 39ste schaakolympiade in Khanty- Mansiysk, Siberië. De dag erna is de ´Captains meeting` en de opening ceremonie. Op dinsdag de 21ste is de eerste ronde, op drie oktober de elfde en laatste ronde en de dag daarna vertrekt iedereen weer.

De olympiade is niet alleen het meest prestigieuze kampioenschap op de kalender van de wereldschaakbond, maar ook het sterkste en omvangrijkste kampioenschap. Ca. 1400 deelnemers uit 160 landen doen mee en meer dan duizend officials en vertegenwoordigers van de Russische en buitenlandse media zullen aanwezig zijn. Er zijn 160 herenteams en 120 damesteams. De olympiade komt qua deelnemende landen op de derde plaats achter het wereldkampioenschap atletiek en de Olympische zomerspelen. In Khanty-Mansiysk werd in 2005, 2007 en 2009 de World Cup schaken georganiseerd en hierdoor zijn een aantal deelnemers al vertrouwd met Khanty-Mansiysk, zoals bijvoorbeeld Loek van Wely.

De olympiade wordt gehouden in het Tennis Sportcentrum en biedt naast de deelnemers ruimte aan 3500 toeschouwers. Het centrum heeft faciliteiten voor persconferenties, internet en dergelijke. Voor de olympiade zijn ruim 300 vrijwilligers actief.

 

 

Verkiezingen

Het is ook een ‘verkiezingsolympiade’. Er is gelijktijdig een vergadering van de wereldschaakbond waar een nieuw bestuur zal worden gekozen inclusief een nieuwe FIDE president. De strijd gaat tussen de zittende president Kirsan Iljoemzjinov en de oud-wereldkampioen Anatoli Karpov. Iljoemzjinov moest zich van zijn bazen uit het Kremlin terugtrekken als president van Kalmukkië en zet nu al zijn kaarten op het FIDE presidentschap. Ook wordt er ook besloten welke stad de 40ste olympiade krijgt, de Noorse stad Tromsø gooit hoge ogen. Voor de bijeenkomst van de FIDE is er een speciale Chess Academy gebouwd waar de gedelegeerden met het bestuur bijeenkomen.

Geldprijzen

Voor het eerst in de geschiedenis van de olympiade zijn er geldprijzen voor de winnende teams en enkele individuele prijzen.

Winnende teams : 20.000, 12.000 en 8.000 euro

Teams met beste scores : 10.000, 6.000 en 4.000 euro

Beste individuele performance (alle borden): 5.000, 3.000 en 2.000 euro

Speciale ratingprijzen voor nieuwe deelnemers aan de olympiade: 2.000 euro

Nieuwe schaakprogrammatuur

Russische specialisten hebben een nieuw schaakprogramma ontwikkeld met de naam Bluegene. Bluegene zal uit de dagelijkse 600 partijen de 20 interessantste partijen selecteren en in drie talen presenteren en becommentariëren op internet.

Gehele wereldtop aanwezig

Bijzonder is dat de gehele wereldtop aanwezig is. Van de wereldtop 25 ontbreken alleen Viswanathan Anand, de heersende wereldkampioen uit India en Vugar Gashimov, die uit het team van Azerbeidjan is gezet. De Indiase pers vraagt zich af waarom Viswanathan Anand niet meedoet in het Indiase team en Humpy Koneru niet in het Indiase damesteam. De laatste olympiade waaraan Anand meedeed was in 2006 en dit was toevallig ook de eerste olympiade voor Humpy Koneru. Bij de heren voert G-Star Magnus Carlsen het Noorse team aan.

 

 

 

Het is uit met de pret, de ‘stukken’ wachten

Veselin Topalov voert het Bulgaarse team, Kramnik het Russische team, Aronian het Armeense team, Gelfand het Israëlisch team , Wang Yue het Chinese team, Leko het Hongaarse team waarin ook Judit Polgar uitkomt, Shirov het Spaanse team, Dominquez het Cubaanse team , Nakamura het Amerikaanse team, Adams het Engelse team enzovoorts.

De jeugdtop die dit jaar in Biel, Zwitserland, in actie kwam is ook nagenoeg geheel aanwezig, waaronder ook Anish Giri.

De winnaars van Biel 2010, ook in Khanty-Mansiysk

 

Het Nederlandse herenteam bestaat uit Van Wely, Smeets, L´Ami, Giri en Stellwagen, het damesteam bestaat uit Peng, Lanchava, Bensdorp,Schut en Van Weersel. Loek van Wely is playing captain bij de heren en Jeroen Bosch is captain bij de dames.

Zowel het heren- als het damesteam streven naar een plaats bij de eerste tien conform de doelstelling van de KNSB. Dat zal niet meevallen gelet op de zeer sterke bezetting. Maar voor Anish Giri en Lisa Schut een fantastische ervaring. Elo-punten verzamelen is het devies.

De startpositie bij de heren is de 13de plaats en bij de dames de 19de plaats.

Gedoe met geld

Ieder jaar zijn er wel problemen rond de honorering van de spelers met evt. bonussen bij het winnen van goud, zilver of brons. Nu er voor het eerst geldprijzen zijn , is hierop ook kritiek.

Open brief van Krasenkov

De Poolse grootmeester Michael Krasenkov, die wij kennen van het Hogeschool Zeeland toernooi en de Corustoernooien, schreef een open brief aan de FIDE. In grote lijnen komt de inhoud van zijn brief op het volgende neer.

Goed dat er geldprijzen zijn voor de teamprestaties, maar niet goed dat er individuele geldprijzen zijn. Dit kan het teambelang ondermijnen omdat dan in sommige gevallen het individuele belang boven het teambelang dreigt te gaan. Hij geeft hiervan enkele praktijkvoorbeelden.

Michael Krasenkov is captain bij de Poolse heren.

Duitse A-team trekt zich terug

Het topteam van Duitsland , onder leiding van Naiditsch , heeft zich teruggetrokken omdat ze het niet eens waren over de honorering. Duitsland vaardigt nu een ‘tweede keus’ team af.

Naiditsch heeft een open brief geschreven en trekt hard van leer tegen de Duitse bondsofficials.

Roemeense A-team trekt zich terug

Het Roemeense team , onder leiding van Nisipeanu, heeft zich enkele dagen geleden om dezelfde reden teruggetrokken, te weinig geld beschikbaar voor het A-team. Voor Roemenië doet nu alleen een damesteam mee.

Engelse schaakbond in financiële problemen

Ook de Engelse schaakbond kampt met financiële problemen, waardoor in eerste instantie niet het sterkste team kon worden afgevaardigd. Maar een lezer van de Engelse Telegraaf zorgde voor de ontbrekende financiële middelen waardoor het toch mogelijk werd het sterkste Engelse team af te vaardigen onder leiding van Adams. GM Stephen Brown trok zich toen ten gunste van Adams terug uit het olympiadeteam.

Schandaaltjes

Filippijen, GM Antonio uit het team gezet

Het olympiadeteam van de Filippijnen reist zonder GM Joey Antonio af naar Kanty-Mansiysk. Antonio had verstek laten gaan bij twee belangrijke toernooien in Manila die dienden als voorbereiding op de olympiade. In plaats daarvan deed hij mee aan lucratieve toernooien in Amerika. Besloten werd hem om disciplinaire redenen buiten het team te laten.

Peru, een onervaren leider van het damesteam

In Peru is ophef ontstaan over de leider van het damesteam, Noriega de la Colina. Hij zou niets van schaken weten en niet betrokken zijn bij het schaken in Peru.’ Hij is nauwelijks in staat het team te ondersteunen en zou dus niet mee moeten gaan’, aldus Peruaanse ingewijden.

De Peruaanse talentjes Jorge en Deysi Cori, die wij volgen, doen mee aan de olympiade.

Azerbeidjan, Gashimov uit het team gezet

Vugar Gashimov is naar verluid buiten het team gelaten omdat hij had deelgenomen aan het Spaanse clubkampioenschap in een team met de naam ‘Escuela Kasparov-Marcote’. ‘Kasparov’ dat ging de bond te ver! Ook blijkt de bond nog andere kritiek op hem te hebben. Gashimov staat 17de op de wereldranglijst. Jammer dat zo’n sterke speler buiten het team wordt gelaten, maar dat gaat helaas zo in die landen.

Vluchtwijzigingen, logistieke- en huisvestingsproblemen

Tot ergernis van veel landen worden de vluchten naar Khanty-Mansiysk keer op keer gewijzigd en dit leidt ook tot hogere kosten voor sommige landenorganisaties. Ook verwachten sommigen dat men qua logistiek en huisvesting niet voorbereid is op zo’n grote groep deelnemers /begeleiders en op de vele officials die naar de FIDE vergadering komen. Ook zijn er nog diverse andere bijeenkomsten gepland zoals het FIDE Trainers Seminar.

Dinsdag zijn we dit allemaal weer vergeten en richten we ons op de schaakpartijen, want spannend zal het worden.

Wij wensen onze teams veel succes met hun moeilijke opgave in Khanty-Mansiysk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.