Marlies Bensdorp over de Olympiade

Komende dinsdag start in het Siberische Khanty-Mansiysk de 39e schaakolympiade. De Nederlandse eer zal onder andere verdedigd worden door Marlies Bensdorp, die met haar vriend in Frankrijk woont. Schaaksite stelde haar een paar vragen.

Hebben jullie nog als team getraind? Zo ja, met wie en met wat voor onderwerpen?

Het was erg lastig om als team samen te trainen aangezien ik in Cannes woon, Lisa in Brussel en de rest natuurlijk gewoon werkt in Nederland. En de samenstelling van het team pas na het NK bekend werd gemaakt en het vervolgens zomervakantie was en iedereen dus toernooien aan het spelen was of gewoon op vakantie.

Ik was 3 weken in Nederland in juli/augustus en toen heb ik 2 dagen getraind met Lisa en Jeroen. We hadden 1 avond een gezamenlijke meeting voor de teamspirit. Ik geloof dat iedereen dus verder 1 dag privΓ©training heeft gehad. Voor de training was het vooral rekenen en openingen bekijken waar we vragen over hadden en je repertoire helemaal doornemen met Jeroen. Verder ben ik zelf aan het werk gezet πŸ˜‰ door Jeroen aangezien ik wat gaatjes in mijn repertoire had maar voorzover ik het nu kan zeggen heb ik bijna alles gedicht πŸ˜‰

Heb je zelf nog iets aan voorbereiding voor dit toernooi gedaan?

Zelf heb ik wel aan voorbereiding voor dit toernooi gedaan aangezien ik Frans studeer en ik dus daarnaast wel tijd heb om mijn openingen en taktiek te oefenen. Maar ik had afgelopen vrijdag een Delf B2 examen πŸ˜‰ dus deze week was mijn aandacht vooral daar op gericht!

Wat zijn je verwachtingen van de olympiade, persoonlijk en als team?

Tja dat is lastig te zeggen. Ik denk dat we best bij de top 10 kunnen eindigen als iedereen goed speelt en je een beetje mazzel hebt met de indeling. De laatste olympiade speelden we tegen Rusland de laatste ronde dus dat geeft wel aan dat het goed kan gaan en als we wonnen konden we zelfs rond de 5e plek eindigen en die uitslag zat er best in πŸ™‚ Verder voor mij persoonlijk heb ik niet echt een verwachting. Ik wil goed en veel spelen πŸ˜‰ en verder zien we dan het resultaat wel. Ik bedoel je weet vantevoren ook niet hoe vaak je wit en zwart hebt πŸ™‚ maar ik heb de laatste tijd redelijk veel gespeeld dus ik ben niet totaal uit vorm πŸ˜‰

Was het nog lastig om een visum te krijgen in Frankrijk? En hoeveel tickets naar Nice-Munchen heb je nou gekocht?

Ik heb mijn visum maar geregeld in Nederland toen ik daar was aangezien dat een stuk makkelijker is πŸ˜‰ en dat was gewoon na 5 werkdagen geregeld. Ik moest helaas wel iets eerder mijn visum regelen dus heb als enige 35 euro moeten betalen haha maar goed die probeer ik bij Ilyumzinov gewoon terug te krijgen πŸ™‚

In totaal heb ik een heen en terugvlucht geboekt via Lufthansa van Nice naar Munchen. Maar vervolgens werd de terugvlucht gewijzigd door de Fide naar 4 oktober dus moest ik het aanpassen. Dat was echt super duur (een nieuwe heen- en terugvlucht boeken was 270 euro en nog goedkoper dan alleen mijn terugvlucht wijzigen, echt ongelooflijk) maar goed toen heb ik naar een goedkopere oplossing gekeken en dat was of een hotel πŸ˜‰ of een nieuwe terugvlucht kopen. Dus ik heb nu een terugvlucht Munchen-Wenen Wenen-Nice haha voor 4 oktober. Aangezien de tijden nu weer gewijzigd zijn naar 5 oktober heb ik die niet meer nodig maar na 5 keer wijzigen sta ik nergens meer van te kijken πŸ™‚ Dus wie weet wijzigen ze de vlucht nog wel tijdens de olympiade haha dus ik hou mijn 2 tickets gewoon aan πŸ™‚ is ook lastig om geld terug te krijgen…

De Knsb moet nu alsnog hun ticket weer wijzigen dus ik verwacht dat de Fide nog wat claims van alle bonden binnen gaat krijgen πŸ™‚

Kunnen we nog regelmatig verslagen van je verwachten op je weblog?

In principe wil ik dus wel regelmatig wat stukjes schrijven, maar dat ligt aan de omstandigheden. Of ik alle rondes speel of niet πŸ˜‰ of er internet is, of we ver naar de speelzaal moeten reizen dus ik ga mijn best doen πŸ™‚

Wat ga je meenemen ter ontspanning?

Ter ontspanning neem ik dvd’s mee (in het Frans ;)) en leesboeken en tijdschriften in het Nederlands en verder nog kaartspel ofzo en de rest neemt de rest van het team wel mee..moet al zoveel kleding meenemen als ik de weersverwachting mag geloven is het een verschil van rond de 25 graden met Cannes πŸ˜‰ haha dus dat wordt nog even een temperatuurschok!

Merci beaucoup et bonne chance!

Marlies poseert met Arlette voor een fontein in Khanty-Mansiysk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.