Benauwde overwinningen Nederlandse teams

In de negende ronde van de Olympiade is door beide Nederlandse teams een overwinning gehaald. Gemakkelijk ging het niet: bij de heren behaalden Jan Smeets en Daniel Stellwagen moeizame remises, waarna Anish Giri mede door tijdgebrek van de tegenstander de buit kon binnenhalen. Bij de dames zorgden remises op de lage borden en overwinningen op de hoge borden voor de winst, maar wel nadat de Maleisische tegenstandsters in tijdnood diverse kansen hadden gemist. Hierdoor komen de heren op twaalf en de dames op tien punten. De persoonlijke uitslagen van vandaag:Nederland - Oezbekistan 2½ - 1½

Van Wely Loek 2679 - Kasimdzhanov Rustam 2685 ½ - ½

Smeets Jan 2669 - Filippov Anton 2609 ½ - ½

Giri Anish 2677 - Khamrakulov Dzhurabek 2485 1 - 0

Stellwagen Daniel 2635 - Kvon Andrey 2448 ½ - ½

Maleisie - Nederland 1 - 3

Bakri Alia Anin Azwa 1904 - Peng Zhaoqin 2400 0 - 1

Nur Nabila Azman Hisham 1829 - Lanchava Tea 2342 0 - 1

Wahiduddin Nurul Huda 2020 - Schut Lisa 2288 ½ - ½

Marmono Roslina 1933 - Van Weersel Arlette 2174 ½ - ½

Daniel, Jan en Anish bezig met de voorbereiding op Oezbekistan (foto Marlies Bensdorp)

De match tegen de Oezbeken begon met een snelle remise van Loek van Wely tegen ex-wereldkampioen Kasimszhanov. Deze offerde in de Lasker-verdediging van het Geweigerd Damegambiet een pion, maar na ruil van alle lichte stukken ging zwart de pion terugwinnen en onze landgenoot zag daarom geen reden om door te spelen. Ondertussen leek de situatie aan de andere borden gunstig voor Centraal-Aziaten. Daniel Stellwagen had een pion geofferd in de opening, maar kreeg niet voldoende compensatie, terwijl Jan Smeets een ontwikkelingsachterstand had in een eindspel. Ondertussen raakte Anish Giri ook nog een kwaliteit kwijt in een Catalaan, al leek hij wel genoeg compensatie te hebben. In de tijdnoodfase keerden de kansen echter. Smeets wist zich los te wurmen en maakte toch nog wel soepel remise; Stellwagen kreeg uiteindelijk met twee lopers en een open h-lijn toch genoeg compensatie, goed genoeg voor remise uiteindelijk (al miste zijn tegenstander een sterke variant, zie de fantastische computervariant met een stuk- en een kwaliteitsoffer in de analyse) en Giri had met twee pionnen voor de kwaliteit serieuze winstkansen. Uiteindelijk mondde dat uit in een dame-eindspel van eerst vier tegen drie en toen drie tegen twee pionnen, iets wat met weinig tijd op de klok heel moeilijk te verdedigen is:

Het witte plan is Dg8+ en f4. Zwart voorkomt dat, maar laat iets anders toe: 51…Dd2 52.De6+ Kg5 Dit moet wel, maar de koning staat hier bijna mat, waardoor zwart bijna in tempodwang komt. 53.Kg2 Dc2 54. Dd6 De4+ 55.f3 Da8 56.De6 Db7 57.e4 Dreigt mat in twee, te beginnen met 58.f4. 57…f4 Voorkomt het mat, maar nu kan wit afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel: 58.Dd5+ Dxd5 59.exd5 fxg3 60.Kxg3 1-0

Nederland staat nu 22e, maar de achterstand op de nummer 7 is maar 1 punt, dus met nog twee ronden te gaan is een hoge klassering zeker mogelijk.

Dan de dames. Die draaiden niet heel goed, al meldde Marlies Bensdorp op haar weblog het liever positief in te zien: "Verder gaat het op zich niet eens slecht met het schaken. Uit de publicaties op bijvoorbeeld de schaakbond site maak ik dat namelijk op dat anderen dat vinden. Tuurlijk het team resultaat stelt teleur maar dat ligt niet aan alle individuele resultaten. Lisa heeft een prima score: 5,5 uit 7 en een plus tpr. Arlette heeft zelfs 4,5 uit 5 en wint rating en ik heb 5,5 uit 8 met een klein verlies. Dus al met al dat negatieve gedoe is niet echt nodig!" Uw verslaggever blijft toch kritisch, vooral omdat de dames al een week geen nieuwe foto’s op internet gezet hebben (edit: nadat ik dit schreef werd dit meteen opgelost!) Maar goed, vandaag moest er gewonnen worden tegen Maleisie en dat lukte, maar toch iets moeizamer dan een oppervlakkig naspelen zou vermoeden. Peng won vrij makkelijk, evenals Lanchava, die gedurende de hele partij snel speelde en mede daardoor haar tegenstandster een groot deel van de partij met tijdgebrek opzadelde. Toch nam ze door haar snelle spel eigenlijk te veel risico:

Wit staat natuurlijk gewonnen na b.v. 53.Ke3. Toch is de stelling wel scherp, zwart heeft ook een ver opgerukte vrijpion tenslotte. Dan kun je met een uur op de klok lang nadenken, maar dan heeft je tegenstandster (1 minuut op de klok) ook tijd om na te denken. Of je kunt snel spelen zodat je tegenstandster fouten gaat maken. En dat gebeurde inderdaad: 53.h6? c2 54.Pe2? Pe5? 54…g3+ 55.Ke1 Te3 wint. 55.g3? Pd7? En nu wint 55…Tf3 56.Kg2 Pc4 56.Ta8? Tf3+ 57.Kg2 Pf8? 57…Te3 maakt remise. 58.Tc8 Tf6 59.a6 Tf7 60.a7 Txa7 61.Txf8 en wit won. Laten we maar zeggen dat de winnares altijd gelijk heeft 🙂

Coach Jeroen Bosch analyseert bovenstaande partij met de dames (foto Marlies)

Lisa Schut was nog in de race voor een bordprijs, maar moest dan in ieder geval al haar partijen winnen. Vandaag zat winst er niet in, en na een fout in tijdnood had haar tegenstandster zelfs kunnen winnen:

Hier deed wit 39.Pb4? waarna het na 39…Kxg7 40.Txf5+ remise werd. Lisa met wit had ongetwijfeld 39.Txf5! gedaan: na 39…Lh6 (39…Txd5 40.Tf8 gaat niet) 40.Pe7! Lxg7 41.Tf7 wint wit. In tijdnood niet zo heel makkelijk natuurlijk.

De heren bemoeien zich ook met de analyse (foto Marlies)

Tot slot Arlette van Weersel, die met 4.5 uit 5 goed op dreef was. Zij had een interessante partij: in een Franse Steinitz offerde ze met f5 een pion, waarvoor ze in eerste instantie goede compensatie kreeg. Nadat er een paard op f5 kwam stond zwart beter, maar uiteindelijk ontstond er een eindspel waar ze met een koning op g5, een paard op f6 en een vrijpion op h5 zwart in de tang had. De zwarte stelling breken was echter lastig. Ze besloot met haar koning om te lopen, wat zwart voorkwam door a3 te doen, wat niet zo slecht was, maar de pion op a3 slaan was het wel.

Wit kan hier een matnet vlechten: 62.Pg8+ Kh7 63.h6! gevolgd door Tg7+, Pf6 en Tg8/Th7 mat. Remise maken door eeuwig schaak kan ook, maar in plaats daarvan kwam 62.Ta2 waarna zwart ruilde, het paard naar e4 speelde en de h-pion won. Wonder boven wonder wist Arlette het eindspel met twee pionnen minder echter nog remise te maken, zodat haar goede score nog intact blijft.

De dames staan nu 42e met 10 punten. Top 10 zit er niet meer in, maar met twee overwinningen kunnen ze ongeveer op hun plaatsingnummer (19e) komen.

De partijen van de heren met aantekeningen:

De partijen van de dames met aantekeningen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.