Goede start Kramnik in Bilbao

Kenners vonden van tevoren dat Anand de favoriet was in de finale van de Grand Slam masters, die momenteel in Bilbao gehouden wordt. Hij was immers nog fris, terwijl Carlsen, Kramnik en Shirov een slopende olympiade achter de rug hebben. Na twee ronden is het echter niet de wereldkampioen, maar zijn Russiche voorganger die aan de leiding gaat. En wellicht nog verrassender: Magnus Carlsen, de nummer 1 op rating, staat na twee ronden puntloos onderaan.

Bij een schaaktoernooi op hoog niveau is de loting niet onbelangrijk. Dat geldt zeker voor een enkelrondig toernooi, waar de loting bepaalt wie een extra keer met wit mag. Maar ook in een dubbelrondig toernooi kan het uitmaken, al is dat wellicht een kwestie van smaak. Is het fijn om met twee witpartijen te starten of juist niet omdat je dan in de laatste vier keer ronden nog maar 1 keer wit hebt? Voor Kramnik is de loting in ieder geval goed uitgepakt: hij wist met wit zowel Carlsen als Shirov te verslaan, en hij weet dat remises in de rest van het toernooi zeer waarschijnlijk zullen volstaan voor een (gedeeld) eerste plaats. Maar als hij zijn vorm weet vast te houden zit er wellicht nog meer in.

Maar wat is er met Carlsen aan de hand? Wellicht zat hij na de matige Olympiade niet zo lekker in zijn vel, maar hij had ook de pech in de eerste ronde tegen Kramnik op zijn best te spelen. En weliswaar maakte Carlsen in de diagramstelling een fout, maar het was vooral het geweldige spel van de Rus die zorgde voor een witte overwinning.

35…Ta5? Dit is fout om een tactische reden. Beter was 35… Tb4 om na 36. Tg2 Lf6 te kunnen doen. Het verschil wordt zo duidelijk. 36. Tg2 f6 Dit doe je niet voor je plezier, maar de zwarte koning heeft lucht nodig. Het alternatief 36… Lf6 37. Pd7+ Ke7 38. f5! verliest een kwaliteit, terwijl met de toren op b4 zwart zijn andere toren naar e4 had kunnen spelen. 37. Pc4 Ook 37. Tg6 is sterk. 37… Ta7 38. f5 Tc6 39. a4 Bij zet 16 schreef ik (zie analyse in de gameviewer) dat de zwarte loper mogelijk slecht zou worden, en voila. Zonder loper en paard zou de stelling nog wel binnen de remisegrenzen zijn, maar met loper is de zwarte stelling reddingsloos. 39… Tb7 40. Tg6 h5 41. Tdg1 Dreigt mat in twee. 41… Ke8 42. Pe5 Tc8 43. Tg8+ Lf8 44. Pg6 Tf7 Op dit moment vroeg Kramnik zich waarschijnlijk af wat zwart’s volgende zet zou zijn. Lf8 en Tf7 kunnen niet spelen, maar een zet als Tc6 of c4 gevolgd door Txc4 kan ook niet wegens Te1+ en slaan op f8. Zwart kan echter nog wel Kd7 doen, waarna ook weer zijn loper zou kunnen bewegen. Dit in gedachten hebbende is de volgende zet logisch: 45. Td1 en Carlsen geloofde het wel. Na 45. Td1 Ta8 46. Td6 Tb8 47. h4 kan zwart geen stuk meer bewegen zonder materiaal te verliezen. 1-0

En als het dan eenmaal tegenzit… tegen Anand was er lang niets aan de hand. Magnus wilde echter graag winnen dacht dat alles remise was en offerde een stuk, wat de volgende stelling opleverde:

Nu is 33. d5 Lc8 34. g4 Pd4 35. Pd6 een heel gevaarlijke poging, maar zwart kan nog met remise houden met Lb7! 36. Pxb7 Pc8 37. d6 Pxb6 38. La2 Kf8 etc. In plaats daarvan kwam 33. Pc5? Pxd4 34.b7 Pec6 35. La4 Le8 36.Pxa6 Kf8 en wit bleef een stuk achter: na 37. b8D Pxb8 kan wit niet twee stukken tegelijk slaan, en na 37. Lxc6 Pxc6 38. b8D Pxb8 39. Pxb8 Lb5 gaat zijn paard verloren.

Zodoende staat Kramnik na twee ronden bovenaan met zes punten (drie punten voor een overwinning), achtervolgd door Anand met vier punten. Shirov heeft 1 punt, Carlsen heeft er nul. Maandag wordt de derde ronde gespeeld, dinsdag is een rustdag.

www.bilbaofinalmasters.com/2010/en/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.