Canon (9): Jeroen Piket

Tijdens het Hoogovenstoernooi van 1997 zei Nigel Short in een interview: “Kijk eens naar al die schakers op het podium. Is Piket niet de enige van wie je je kunt voorstellen dat hij ’s ochtends om half negen met een koffertje naar kantoor gaat?” Waarschijnlijk heeft zelfs Short zelf niet kunnen bevroeden hoe groot zijn gelijk was.

Jeroen Piket (geboren 27 januari 1969) debuteerde in september 1981 met Philidor Leiden in de hoofdklasse van de KNSB-competitie, met een overwinning op Leo Kerkhoff. De naam van het twaalfjarige zoontje van hoofdklasser Joop Piket was direct gevestigd. Hij werd jeugdkampioen van Nederland in diverse categorieën met in 1984 als bekroning de titel in de oudste categorie. Piket was toen pas vijftien.

In 1989 werd Piket grootmeester. Van 1988 tot en met 2001 nam hij veertien keer op rij deel aan het Nederlands kampioenschap. Hij werd kampioen in 1990, 1991, 1992 en 1994, werd drie keer tweede en twee keer derde.

Zijn grootste succes boekte hij met een toernooizege in Dortmund in 1994, een vol punt voor Adams met verder achter zich Joesoepov, Karpov, Kortchnoi en Timman. Zijn tactische stijl was toen positioneler geworden, zei hij in een interview: “Je moet je stijl aanpassen aan het niveau waarop je speelt. Tegen sterke grootmeesters moet je een normale, gezonde stelling op het bord krijgen. Als je positioneel slecht komt te staan, kan je tactisch rommelen wat je wilt, maar ben je toch het haasje.”

Foto Max Euwe Centrum

Piket was een wereldtopper geworden, stond na Dortmund heel even in de toptien. In de VSB-vierkamp in 1995 (Amsterdam) versloeg hij zelfs Gari Kasparov. In 1996 won hij (gedeeld) het Lost Boys Toernooi (Antwerpen) en boekte hij zijn tweede reuzentriomf: Piket won het Fontys Toernooi in Tilburg samen met Gelfand, voor Sjirov, Van Wely, Leko, Karpov en Adams. Drie maanden later speelde hij zijn beste Hoogovenstoernooi: gedeeld tweede achter Salov.

Op uitnodiging van miljardair Joop van Oosterom speelde Piket van 1993 tot en met 1999 tien oefenmatches tegen wereldtoppers. In zijn topjaar 1994 versloeg hij Poloegajevski en Ljubojevic. Voor zijn 4-4 in 1999 tegen Karpov (acht remises) kreeg hij de handen van het publiek niet op elkaar, maar dat was de match waarop hij het meest trots was.

In 2000 won Piket voor de tweede keer van Kasparov, in de finale van een door de wereldkampioen zelf georganiseerd internettoernooi.

In 2002 scoorde Piket slecht in Wijk aan Zee: 6 uit 13. Het zou zijn laatste toernooi zijn. Hij meldde zich af voor het Nederlands kampioenschap en de Olympiade met de mededeling dat hij ging nadenken over zijn toekomst. Hij vond schaken nog leuk en verdiende er nog genoeg mee, maar als hij minder sterk zou worden als hij bijvoorbeeld 45 was, zou hij dan nog een maatschappelijke carrière kunnen starten? Hij moest ook denken aan zijn gezin. Na een jaar, waarin hij alleen competitiepartijen speelde, kwam het ongelofelijke antwoord: Jeroen Piket stopte met schaken. Hij volgde een bancaire cursus en werd persoonlijk secretaris van Van Oosterom. Zijn schaakleven was voorbij, Jeroen Piket ging naar kantoor.

Bijna 1500 partijen van Jeroen Piket (laden duurt even):

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.