Schaakkunst van Anish Giri in Hermitage Amsterdam

 

 

klik hier voor overzicht publicaties
klik hier voor verloting

 

Geschiedenis van het project Hermitage Amsterdam

Begin jaren negentig van de vorige eeuw onderzocht directeur Michail Piotrovsky van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg de mogelijkheden voor satellieten van dit museum in het Westen. De relatie tussen De Nieuwe Kerk en de Hermitage, gegroeid door de vele contacten tijdens de organisatie van grote tentoonstellingen, bracht de directeur van De Nieuwe Kerk, Ernst Veen, op het idee van een vestiging van het Russische museum in Amsterdam, mede ingegeven door de driehonderdjarige historische band tussen beide steden.

In dezelfde periode constateerde de Stichting Verpleeghuis Amstelhof dat haar behuizing niet langer voldeed aan de eisen voor hedendaagse verpleegzorg. Iets later besloot de Stichting Verenigde Amstelhuizen, een koepelorganisatie van 23 instellingen in de regio Amsterdam, waarin Amstelhof was opgegaan, tot nieuwbouw elders. De eigenaar van het gebouw, de Diaconie der Hervormde Gemeente, stelde daarna vast dat Amstelhof exclusief een culturele bestemming moest krijgen.

Veen kwam op het idee om de Hermitage-dependance in Amstelhof te vestigen. Het bedrag verbonden aan de IJ-prijs, een prijs voor mensen met grote verdiensten voor de economische ontwikkeling van Amsterdam, die hij in 1998 won, werd gebruikt voor een haalbaarheidsonderzoek. De gunstige resultaten waren nog in hetzelfde jaar aanleiding de Stichting Hermitage aan de Amstel op te richten. Vanwege de toekomstige bestemmingswijziging droeg de Diaconie in 1999 het eigendom van Amstelhof over aan de Gemeente Amsterdam. De gemeente heeft het vervolgens voor één euro per jaar in erfpacht gegeven aan de Stichting Hermitage aan de Amstel.

Anish Giri daagt schakers uit in de historische kerkzaal

De kerkzaal was de voornaamste ruimte in het verpleeghuis Amstelhof. Hier vonden de kerkdiensten plaats en werden de maaltijden gebruikt. Driemaal daags konden de vrouwen hier eten aan lange tafels, op afgemeten zitplaatsen.

Tot in de twintigste eeuw was de zaal bovendien, na de Burgerzaal van het Stadhuis op de Dam, de grootste zaal in de stad. Daarom werden hier flink wat officiële feesten gegeven en hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Leden van het Koninklijk Huis deden Amstelhof aan en Sir Winston Churchill gebruikte hier de lunch in 1946.

Op woensdag 6 juli 2011 , de dag na het einde van het Nederlands Kampioenschap schaken in Boxtel, is (onder voorbehoud) grootmeester en wonderkind Anish Giri te gast in de kerkzaal van Museum de Hermitage Amsterdam. Hij daagt schakers uit het tegen hem op te nemen in een schaaksimultaan, die om 14.00 uur start. Er zijn geen open plaatsen meer maar komen kijken kan altijd.

Anish Giri is op 28 juni 1994 in Sint-Petersburg, Rusland geboren. Als het ware om de hoek bij de Hermitage Sint-Petersburg. Zijn moeder is van Russische en zijn vader is van Nepalese afkomst. In Rusland is zijn schaak- carrière begonnen, op twaalfjarige leeftijd werd hij al Russisch kampioen bij de jeugd.

In 2008 verhuisde de familie Giri naar Nederland, in 2009 werd Anish schaakgrootmeester, de jongste op dat moment. In 2009 werd hij ook Nederlands Kampioen schaken. Op woensdag 6 juli weten we ook of hij zijn kampioenstitel weer heeft heroverd op Jan Smeets, die hem in 2010 onttroonde. (De kans hierop is erg groot.) Inmiddels behoort Anish tot de beste veertig schakers van de wereld! Op zijn fraaie website doet hij in meerdere talen verslag van zijn schaakbelevenissen.

Vrijkaartjes

Neem ook een eens kijkje bij de expositie Glans en glorie, een expositie over tien eeuwen kunst van de Russische-orthodoxe kerk. Museum de Hermitage Amsterdam stelt ons hiervoor vier vrijkaartjes ter beschikking. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een vrijkaartje kan een mail sturen naar onder vermelding van Glans en glorie. Op 31 juli a.s. zullen we deze vier vrijkaartjes onder onze inzenders verloten. Voor meer informatie over deze expositie klik hier.

 

Voor aanvang van de derde ronde van het NK schaken op 28 juni 2011 ontvangt Anish Giri een cadeau van KNSB bestuurslid Jan Stomphorst t.g.v. zijn zeventiende verjaardag.
Foto: Frans Peeters (KNSB)

Russische schaakschilderkunst

Anish maakte op 9 januari van dit jaar kennis met de schaakschilderkunst tijdens het ‘Bobby Fischerhuis’ schaakfeest in Ede. Hij was samen met Hans Böhm te gast bij Kunsthandel Simonis & Buunk. Zij speelden schaaksimultaans met antieke schaakstukken. Klik hier als je meer wilt lezen over Anish’ eerste kennismaking met de (schaak)schilderkunst.

In onze serie Schaken en Schilderkunst willen we ook aandacht besteden aan het werk van Russische (schaak)schilders. Hieronder alvast een klein voorproefje.

Om misvatting te voorkomen zij vermeld dat onderstaande schilderijen het resultaat zijn van eigen onderzoek en dat Museum de Hermitage Amsterdam en Museum de Hermitage Sint-Petersburg hierbij geen rol hebben gespeeld. Ook komen deze stukken niet voor in hun collecties. Maar dit neemt niet weg dat ons initiatief hooglijk werd gewaardeerd.]

 

 

Het privéleven van de Tsaren, 1865
Wjatsheslaw Grigor Schwartz,
St. Petersburg, Russisch Staatsmuseum

 

 

Schaakspelers, 1992
Alexander Semushin, geb. 1952

 

Alice en de rode koningin
Marika Valuiska

 

 

Schaakcompetitie
Olga Suvorova, geboren in 1966 in Sint-Petersburg
olie op doek, 96 x 131 cm

 

 

Schaken op het dak, 2009
Igor Stalmahov

 

Schaaktheorie, 1937
Vassily Kandinsky (1866 - 1944)

In Bern ontmoette Vassily en Nina Kandinsky de schilder Paul Klee en lieten hem dit werk zien. Klee vertelde later dat zij spontaan besloten een paar partijtjes te schaken en dat het hem lukte een paar keer van Kandinsky – een Rus! – te winnen.

 

Schaken
Nicolai Cikovsky (1894 - 1987)

 

Rokade, 1961
Marina Kalinovsky

Haar vader was historicus en verantwoordelijk voor de restauratie van een archeologisch museum in een klein Russisch stadje. Het museum werd in de oorlog verwoest. Het museum werd haar tweede huis. Er waren maar zes zalen open voor bezoekers. Iedere zaal vertegenwoordigde een periode van de mensheid. Zij kon van de ene naar de andere zaal rennen, zoveel ze maar wilde, maar kwam uiteindelijk uit in de twintigste eeuw.

 

Schaken
Georgy Kurasov, geb. in 1958 in Sint Petersburg

Met dank aan Museum de Hermitage Amsterdam, de ouders van Anish Giri en Kunsthandel Simonis & Buunk te Ede

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.