Verslag winnaar BDO challenger groep

Van 20 tot en met 28 augustus werd in het denksportcentrum in Haarlem het 7de BDO Chess Toernooi gehouden. Bij de opening van het toernooi werd nummer 7 als een gelukssymbool gepresenteerd. Het 7de BDO Chess Toernooi zou alleen al daarom een succesvol toernooi worden, met vele normen en spektakel. Bij de loting trok ik nummer 7 en achteraf bleek dat ik ook 7 punten zou behalen. Het getal 7 bleek voor mij echt een ‘lucky number’ te zijn!

Dan het toernooi. In de 1ste ronde speelde ik met zwart tegen mijn oud-trainer IM Piet Peelen. Een spannende partij volgde, waarin wit eerst beter stond, maar vervolgens in tijdnood fouten begon te maken. Toen bereikten we een zeer boeiend toreneindspel. Zie diagram:

Hier speelde ik 27…. a3, maar erg interessant was 27… Rb5! Het gaat dan verder met: 28. Rc4 Ra5 29. Rc2 Kf7 30. Ra2 a3 31. Ke4 Ke7 32. Kd4 Kd6 33. Kc4 Ke5 34. Kb4 Rb5+ 36. Kc3 Rb2!? 37. Rxa3 (niet 37. Rxb2, want dan wint zwart het pionneneindspel vanwege zijn verre vrijpion) Rxe2 38. f4!+ (de enige zet) Kf6 39. Rxa6 Rxh2 40. Kd4 en wit houdt het eindspel remise.

Vervolgens kwam er nog een interessant stelling in de partij:

Ik speelde hier de leerzame fout 35… g6?, waarna het snel remise werd, omdat na e4, f5 wit door het zojuist gespeelde g6 sneller een vrijpion maakt. 35… Kc6! was de aangewezen zet: 36. e4 Kb6 37. Ra8 Kc5 38. f5 (om een vrijpion te creëren) exf5 39. gxf5 Kb4 (dreigt Rb3+ en daarna Ra3 met winst) 40. Kf4! Kb3 41. e5 Rb1 42. f6 gxf6 43. exf6 a1Q 44. Rxa1 Rxa1 45. Ke5 (op h5 komt h6) Rf1 46. Ke6 Kc4 47. f7 diagram:

47…. h5! De enige zet die wint! 48. Ke7 Kd5 49. f8Q Rxf8 50. Kxf8 Ke6! Weer de enige zet die wint, zwart moet de witte koning afhouden. Zwart haalt h4 op en hij speelt vervolgens Kg3 en de h-pion loopt door. Een ingewikkeld toreneindspel!

In de tweede ronde won ik van James P Jackson uit Engeland, die op het laatste moment was toegevoegd aan de Challenger Group. Reiner Odendahl had zich immers vanwege ziekte op de 1ste dag afgemeld en de organisatie moest een buitenlander vinden om hem te vervangen, zodat het nog steeds mogelijk was om een IM norm te behalen. Om aan een IM norm te voldoen moest nu 6.5 punt gehaald worden, i.p.v. 6 punten.

Vervolgens speelde ik tegen de Australiër Andrew Brown, een internationaal meester, die dit jaar 2de van Oceanië is geworden! Hij moest waarschijnlijk eerst wennen aan het toernooi, want hij begon met 0 uit 4, maar hij haalde vervolgens nog 4 uit 5, zodat hij toch tevreden kan zijn met zijn toernooiresultaat. In onze onderlinge partij maakte hij een blunder:

Hier speelde Andrew 27. h4??? (na Rg1 heeft zwart nog een zware klus om het punt binnen te brengen) Qxe2 en wit verliest een stuk (immers na Qxe2 volgt nu Ng3+, wat eerst niet mogelijk was omdat er nog een pion stond op h2!)

2,5 uit 3! Maar ik was niet de enige die zo goed was begonnen. IM Petar Arnaudov uit Bulgarije had immers ook 2,5 punt gehaald en hij was mijn tegenstander in de 4de ronde. Een (voor mij) fraai potje volgde en ik verwijs voor de partij naar het artikel van Dimitri Reinderman: schaaksite.nl/janssen-en-turov-nemen-kop-over-bij-bdo.

En toen begon het er voor mij rooskleurig uit te zien. Ik vervolgde mijn toernooi met twee remises met zwart tegen FM Tex de Wit en IM Fred Slingerland. In beide partijen heb ik beter gestaan, maar zowel Tex als Fred verdedigden zich erg sterk.

In ronde 7 was er een bijzonder moment. Ik speelde met wit tegen de Engelse FM Peter Poobalingsam:

Zwart heeft zojuist 22… Kf6 gespeeld na mijn zet 22. Qb3+. Nu speelde ik 23. Qxb5, in de stellige overtuiging dat ik in elke variant minstens een stuk voor zou staan. Peter dacht er precies hetzelfde over en gaf op. Na de partij maakte mijn clubgenoot Ronald Keizer ons erop attent dat Peter nog had kunnen doorspelen: 23… Qxd6 24. Rxe8 a6!! 25. Qa4 b5! en ik moet mijn toren op e8 weggeven, of Qxe4 fxe4 Rxa8 spelen, waarna het nog een hele klus is (als het überhaupt mogelijk is) om de partij te winnen. Het was beter om in de diagramstelling 23. Rd1 te spelen, want dan dreigt Qxb5 en Be7+ met winst.

Nu was 1 punt uit 2 wedstrijden genoeg voor mijn eerste IM norm. In ronde 8 kwam ik met zwart tegen Bart Gijswijt niet in de problemen en remise was een terecht resultaat. Een half punt in de laatste ronde zou genoeg zijn tegen Tom Bottema. Ik bood op zet 14 met wit al remise aan (de stelling was helemaal gelijk). Hij sloeg het echter af. De partij ging door en op zet 27 bereikten wij de volgende stelling:

Hier maakte Tom de fout om 27… Bg2? te spelen. Hij had gemist dat na 28. g4! de loper in grote problemen zou komen. Er dreigt immers Kf2. Om de loper te bevrijden moest Tom te grote concessies doen, waarna ik zijn pionnen en het punt kon ophalen. En dat bracht mijn resultaat op 7 punten, een half punt meer dan mijn benodigde score voor een IM norm.

Ik wil de organisatie van het BDO toernooi bedanken voor het zeer geslaagde en gezellige toernooi. Ruud Janssen wil ik nog feliciteren met het feit dat hij zijn laatste GM norm heeft behaald en grootmeester is geworden. Hulde ook aan de andere winnaars: GM Maxim Turov en GM Robin van Kampen, die de Premier Groep wonnen. En natuurlijk ook aan de winnaars van de Open A groep IM Rini Kuijf en FM Rob Schoorl en de winnaars van de Open B groep Albert Dekker en Ton van Rooijen. Tot volgend jaar!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.