Kasparov Chess Foundation Europe

Lees ook: Naar een Deltaplan voor het Schoolschaak

Gary Kasparov heeft een nieuwe stichting opgericht : de Kasparov Chess Foundation Europe (KCFE). Samen met de Europese Schaakbond (ECU), onder leiding van de nieuwe voorzitter Silvio Danailov, wil hij het schaken in het Europese onderwijs gaan introduceren. Kasparov wil het groots aanpakken en komt met een ambitieus project naar Europa.

Hij wil de leerkrachten uit het onderwijs gaan opleiden om op school schaakles te geven. Het gaat dus niet om schakers maar om professionele leerkrachten. Hij wil dat schaken een (keuze)vak wordt op de scholen. Daarnaast wil hij allerhande toernooien en schaakevenementen gaan organiseren. Dit project moet het schaken in Europa drastisch gaan veranderen als het aan Kasparov ligt.

Omdat schaken erg goedkoop is wil hij als tegenhanger van de fysieke sporten schaken naar voren schuiven als de mentale sport bij uitstek. Omdat fysieke sporten in veel landen worden gesubsidieerd wil hij ook subsidie voor schaken en daar heeft hij de politici van de Europese Unie (EU) voor nodig.

Hij lobbied bij de EU en heeft enkele weken geleden al ontmoetingen gehad met de Eurocommissarissen Vassiliou en Georgieva. Kristalina Georgieva is Eurocommissaris voor internationale samenwerking en humanitaire hulp en Androulla Vassiliou is Eurocommissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken.

In de tweede helft van september verzorgt hij een presentatie voor het Europese Parlement. De link met Europa wordt duidelijk tot uitdrukking gebracht in het logo van KCFE.

De voorzitter van de KCFE is de Belg Jan Callewaert die ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Option is en de oprichter van dit bedrijf in mobiele communicatie. Tevens is hij voorzitter van de voetbalclub Oud-Heverlee-Leuven die uitkomt in de Belgische Jupiler Pro League.

Jan Poté, de PR manager bij Option, is de contactpersoon bij KCFE.

In 2005 werd Jan Callewaert uitgeroepen tot ‘Manager van het jaar 2005’.De ‘Manager van het Jaar’ is een initiatief van het weekblad Trends in samenwerking met Kanaal Z en de Vlaamse Management Associatie.

KCFE moet een brug gaan slaan tussen de zakenwereld, de politiek , het onderwijs en de schaakwereld. Zij hebben de eerste sponsors gevonden die 100.000 euro in het project gaan investeren, waaronder het bedrijf van Jan Callewaert.

Kasparovs lesmethode

Kasparov komt met een beproefd concept naar Europa want KCFE is een kopie van zijn Kasparov Chess Foundation in Amerika. Deze organisatie bestaat al negen jaar in Amerika en daar volgen, volgens zijn zeggen, 3500 scholen in àlle 50 staten inmiddels zijn lesmethode.

Zijn lesmethode ‘Teaching Chess Step by Step’ bestaat uit drie boeken en zijn lesmethode lijkt sterk op onze Stappenmethode. Deel 1 is de handleiding voor de schaakmeester, deel 2 is het werkboek en deel 3 is het activiteitenboek.

De auteurs van deze boeken zijn :

Michael Khodarkovsky (Oekraïne)

FIDE senior trainer, lid van de FIDE Trainers Commissie en oprichter van de International Chess School die programma’s uitvoert op scholen in New Yersey en New York. Van 1995 – 2000 was hij secondant Kasparov. Auteur van diverse schaakboeken, manuals en artikelen.

Khodarkovsky is voorzitter van de Kasparov Chess Foundation in Amerika.

Igor Khmelnitsky (Oekraïne)

International Master (IM), coach en trainer. B.S. in Business Administration (Temple University, Philadelphia) en auteur van diverse (schaak)boeken.

Pete Tamburro (Amerika)

Vooraanstaand Amerikaans schaakjournalist en auteur van diverse boeken en artikelen. Meer dan 30 jaar leraar aan een High School. Tamburro heeft diverse Awards gekregen, o.m. werd hij uitgeroepen de schaakjournalist van 2006.

Michael Zadorozny ( Oekraïne )

Oprichter en President van de Amerikaanse Chess Teachers Association. Deze Association verzorgt ieder jaar schaaklessen voor duizenden kinderen. Zelf is hij full-time chessteacher en hij heeft veel Amerikaanse jeugdkampioenen voortgebracht.

Vertaling lesmethode

Een van de problemen voor KCFE is de taal. In welke talen moet de lesmethode worden vertaald? Voor Engeland natuurlijk geen probleem. Malcolm Pein, ook in Brussel aanwezig en voortrekker van de Engelse organisatie Chess in Schools and Communities (CSC) , zal geen moeite hebben met de Amerikaanse boeken. Maar in Engeland heeft CSC een eigen methode ontwikkeld en hij staat voor de vraag of twee methodes wel zo handig zijn. Dit probleem geldt ook voor België en Nederland (Stappenmethode) . De Stappenmethode wordt inmiddels in diverse talen uitgegeven (Engels, Frans, Duits en Turks) en wordt ook in Amerika gebruikt.

Professionele promotie voor schoolschaak

Malcolm Pein is ook betrokken bij de inmiddels fameuze London Chess Classic, een toptoernooi dat in december voor de derde keer wordt gehouden en waaraan vijf supergrootmeesters uit de top zes van de wereld meedoen. Magnus Carlsen heeft de eerste twee edities op zijn naam geschreven en verdedigt zijn titel.

 

Ongetwijfeld zal Kasparov in december in London opduiken om zijn Europese project te promoten.

Op de London Chess Classic wordt ieder jaar veel aandacht besteed aan het Chess in Schools and Community project. Een prima promotie voor dit ambitieuze en succesvolle project. Zo wordt topsport gekoppeld aan het schoolschaak. Een voorbeeld om te volgen!

In een van de komende bijdragen zullen we uitgebreider ingaan op dit succesvolle project in Engeland.

KCFE hoopt eind september operationeel te zijn. Of er een website komt en dan ook gereed zal zijn is nog niet bekend.

Het Chess in Schools project van de FIDE

De wereldschaakbond (FIDE) is het project ‘Chess in Schools’ gestart met een bijbehorende website.

De president van de FIDE, Kirsan Iljoemzhinov reist de wereld rond om dit project onder de aandacht te brengen. De afgelopen maanden heeft hij bezoeken gebracht aan Cambodja, Hungarije India, Iran, Israël, Laos, Libanon, Libië, Myanmar, Nigeria, Polen, Sri Lanka, Tajikistan, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne en Oezbekistan

Binnen de FIDE is Ali Nihat YAZICI verantwoordelijk voor het Chess in Schools project en hij is voorzitter van de gelijknamige FIDE-commissie die al sinds 1984 bestaat. Ali Nihat YAZICI kennen we ook als de President van de Turkse Schaakbond. In Turkije heeft hij een prima prestatie geleverd door het schaken op school op de kaart te zetten.

Ali Nihat YAZICI kennende wil hij iets groots presteren in deze termijn die loopt van 2010 -2014.

Lesmethode van de FIDE

Of de FIDE al een lesmethode heeft, of er met één komt is nog erg onduidelijk. Voorlopig is het nog alleen propaganda. Ook de website ´Chess in Schools´ van de FIDE staat nog in de kinderschoenen. Mogelijk dat Ali Nihat YAZICI zijn Turkse boek gaat promoten dat momenteel in het Engels wordt vertaald. Maar in Turkije wordt ook de Stappenmethode gebruikt, die geheel in het Turks is vertaald. Maar Ali Nihat YAZICI rept nog met geen woord over de Stappenmethode. En zoals hierboven al vermeld , de Stappenmethode is al in diverse talen beschikbaar.

 

Lesboek Turkse Schaakbond, fraai in kleur uitgevoerd met veel diagrammen en veel kindercartoons. 165 pagina´s. Wordt in het Engels vertaald. Er is al een versie in concept gereed.

Kasparov c.s. en Iljoemzhinov zijn geen vrienden maar of de FIDE zal gaan concurreren met de lesmethode van Kasparov valt nog te bezien. De FIDE zal Europa niet uitkiezen als belangrijkste target dat blijkt wel uit de landen (nationale bonden) die Iljoemzhinov heeft bezocht.

Wordt vervolgd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.