Canon (53): Loek van Wely

Brutaal in de pers, soms conflicterend met het KNSB-bestuur, maar ook zes keer Nederlands kampioen en winnaar van bijna alle belangrijke Nederlandse toernooien. Dat is Loek van Wely, de meest succesvolle Nederlandse schaker van zijn generatie en daarmee misschien wel de op twee na grootste Nederlandse schaker aller tijden.

“Ik wil grootmeester worden”, zei Loek van Wely (geboren 7 oktober 1972) als veertienjarige in een interview voor Schaaknieuws. Hij speelde toen in het tweede team van Eindhoven. In 1988 en 1989 werd hij jeugdkampioen van Nederland en al tijdens zijn schooltijd besloot hij profschaker te worden. In 1991 debuteerde hij op het Nederlands kampioenschap met een vijfde plaats, twee jaar later werd hij grootmeester.

In 1996 werd Van Wely door Gata Kamski gevraagd hem te seconderen bij zijn WK-match tegen Anatoli Karpov. Hij zei ja en belde vanaf Schiphol nog even een KNSB-functionaris om te zeggen dat hij toch maar niet meedeed aan het NK. Dat leverde hem zijn eerste grote conflict met de bond op, wat hij goedmaakte met een schadevergoeding voor de reeds gedrukte programmaboekjes.

Een jaar later kwam hij groot in het nieuws door tijdens het

wereldkampioenschap (voor het eerst een knock-outtoernooi) in Groningen de kwartfinale te halen. Met veel bravoure zei Van Wely dat hij van zijn prijzengeld (bruto 76.800 dollar) een dikke BMW zou kopen. Dat deed hij ook, maar pas nadat hij eerst zijn rijbewijs haalde.

In die tijd speelde de vraag of Timman, Piket of Van Wely de sterkste schaker van Nederland was. Piket zei vooral dat de plaats op de wereldranglijst belangrijker was, maar de andere twee trokken in de publiciteit fel van leer. Dat leidde tot een match in 1998 in Breda. Nadat Van Wely na drie partijen al twee punten voorstond, trok Timman de stand toch recht: 5-5. Van Wely won de barrage van rapidpartijen, maar beschouwde het gelijkspel als een nederlaag.

In oktober 2001 bereikte Van Wely de tiende plaats op de wereldranglijst. Die plaats hield hij niet vast, zijn resultaten hebben altijd flink geschommeld. Hij viel op door vooral grote open toernooien te winnen: Berlijn 1991, Philadelphia 1992, New York 1996, Antwerpen 1996, Foxwood 2006 en Chicago 2010. In Nederland won hij Dieren 1999, Vlissingen 2001, Hoogeveen 2001 (kroonvierkamp) en het Lost Boys Toernooi in Amsterdam in 2001 en 2002. De tweede keer in het sterk bezette toernooi in Amsterdam zegevierde hij met 8,5 uit 9.

Zijn sterkste periode lijkt dus rond 2000 te liggen, wat hem ook zijn toptienklassering opleverde. Zijn grootste prestatie is echter het behalen van zes nationale titels op rij, van 2000 tot en met 2005. In de jaren daarna was hij vier keer afwezig, als protest tegen het verlaagde prijzengeld. Toch kun je zijn relatie met de bond zeker niet slecht noemen. Van Wely was lid van het Nederlandse team dat in 2001 en 2005 Europees kampioen werd. Als dank werd hij benoemd tot Lid van verdienste van de KNSB. Sinds 1992 speelde hij mee op alle Olympiades, vijf keer aan het eerste bord.

In 2011 heeft Loek van Wely meer gepokerd dan op hoog niveau geschaakt, maar in 2012 hoopt hij weer aansluiting te krijgen met de wereldtop.

In een database hebben we meer dan 2200 partijen gevonden.Het laden in de viewer kost daarom wat tijd…

1 Comment

 1. Avatar
  m.v.niftrik november 21, 2011

  Hoi

  Loek van Wely

  Misschien toch:

  2011 Tweede bordspeler Nederlands team Europaees kampioenschap en deelname aan Corus/Tata toernooi bevestigd.!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.