Maarten Solleveld op grootmeesterkoers

Wordt Maarten Solleveld Nederlands volgende grootmeester? Het is niet de eerste naam waar je aan denkt. De 33-jarige wiskundige heeft een tijdje in Duitsland gewerkt en gewoond en schaakte in die tijd niet meer zo actief. Dat doet hij nog steeds niet, maar in de KNSB-competitie lijkt hij vol op koers om zijn derde grootmeesternorm te scoren. Aan de ratingeis voldoet hij al.

Solleveld had in de eerste ronde remise gespeeld tegen grootmeester Felix Levin en in de zesde ronde gewonnen van Sipke Ernst. Gezien het resterende programma was het niet zeker dat hij een derde grootmeester tegen zich zou krijgen. Dat gebeurde dit weekend wel, hij speelde remise tegen Roeland Pruijssers. Solleveld won in de tussenliggende ronden van Henk van der Poel (FM) en de titelloze Cor van Dongen, Jaap Houben en Ernst Jos. Dat betekent dat hij in de volgende ronden tegen LSG en HMC Calder nog een titelhouder tegen zich moet krijgen, maar dat lijkt geen probleem. Of hij uit de laatste twee partijen anderhalf punt moet halen of aan één genoeg heeft, hangt uiteraard af van de rating van de tegenstanders. Op dit moment staat hij heel ruim boven de benodigde 2600 voor de grootmeesternorm. Eerdere normen scoorde Solleveld in de KNSB-competitie 2002-03 (toen hij topscorer van de Meesterklasse was dankzij overwinningen op vier grootmeesters, onder wie Ivan Sokolov) en de North Sea Cup (Denemarken) in de zomer van 2005. Dat is lang geleden, maar Solleveld heeft zijn studie, promotie en werk in de wiskunde altijd op de eerste plaats gesteld. De eventuele grootmeestertitel na al die tijd zou opmerkelijk zijn.

We kijken dus met belangstelling uit naar zijn resultaten in de achtste en negende ronde. Later deze week volgt een overzicht met persoonlijke resultaten van andere spelers. Meer normkansen zitten daar helaas nauwelijks bij. Als ik me daarin vergis, hoor ik dat graag.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.