Kledingvoorschriften: valt wel mee

Het is weer eens zo ver: de schaaksport komt massaal in de publiciteit, maar niet met het schaken zelf. De nieuwe kledingvoorschriften bij het Europees kampioenschap, allerlei media schreven erover. Wim van der Wijk, speler van HSG 1 en journalist bij de regionale kranten van de Hollandse Dagblad Combinatie, verzamelde op de de HSG-site enkele links, waaronder de letterlijke tekst van de voorschriften. Zie de berichten van 20 en 21 maart, met onder andere links naar radio-interviews met Geurt Gijssen en Yvette Nagel. In zijn verhaal concludeert hij dat alle commentaren wel een beetje zijn overdreven. Aan de andere kant: de regels zelf zijn ook wat overdreven. En onduidelijk, ze laten vragen open. In de regels staat (anders dan in de media wordt gesuggereerd) weinig over wat niet mag, maar veel over wat wel mag. Voor mannen wordt bijvoorbeeld voorgeschreven: “a long-sleeve or shirt-sleeve dress shirt, T-shirt or polo, a sport coat or blazer”. De spelers van Sopsweps’29 komen er met hun colbertjes wel in, zou je dus zeggen, maar: “This category of appearance demands a pulled-together, harmonious, complete look with colors, fabrics, shoes, and accessories.” Oftewel: geel-blauw gestreepte colberts met rugnummers moeten wel in harmonie zijn met de rest van de kleding.

Borstharen

Er zou een verbod zijn op een te diep decolleté of een te grote hoeveelheid zichtbare borstharen. Van der Wijk merkt slim op dat in de tekst staat dat naast het bovenste knoopje ook het tweede knoopje open mag. Er staat niet dat het derde en vierde knoopje niet open mogen. Bovendien staat er niets over knooploze laag uitgesneden T-shirts.

Voor de prijsuitreikingen zijn (voor de winnaars) de regels trouwens nog strenger. T-shirt, jeans en sportschoenen zijn daar verboden.

De sancties vormen een zwak punt in het reglement. Bij overtreding wordt een speler niet weggestuurd, maar krijgt hij een mondelinge waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een schriftelijke waarschuwing. Na die schriftelijke waarschuwing is de speler verplicht zich (met zijn captain) voor de volgende ronde een uur voor aanvang bij de arbiters te vervoegen voor een keuring. Als hij of zij er dan nog niet deugdelijk uitziet, wordt de speler teruggestuurd. Bij weigering volgt uiteraard een verbod op spelen. De schaakster die één of twee keer een tegenstander wil afleiden met een te laag decolleté, kan dat dus ongestraft doen.

Campingkledij

Zijn de nieuwe regels dan helemaal belachelijk? Dat is voor iedereen persoonlijk te beoordelen. Zelf vind ik het niet netjes om bij het Open kampioenschap van Nederland in Dieren van de camping naar de speelzaal te gaan zonder je om te kleden, oftewel in korte broek en mouwloos shirt. Dat gebeurt. Anderen zullen zich daar niet aan storen. Het is de vraag hoe lang het duurt voordat de KNSB deze regels overneemt en ook nog voorschrijft voor particuliere toernooien, zoals het Leiden Chess Tournament van de altijd onberispelijk geklede Jan Bey.

1 Reactie

 1. Avatar
  Utrecht Centrum 22 maart 2012

  Ik ben best trots dat na jaren van ‘harde’ strijd de fide nu overstag is gegaan.

  Het is ook niet te doen; als ik na een knsb wedstrijd of toernooitje thuiskom begroet mijn vrouw mij altijd met ‘je stinkt weer naar de dood’.

  Laten we hopen dat er nu een begin is gemaakt door met kledingvoorschriften te komen, sociale hygiene zal nu niet lang meer op zich laten wachten.

  (verplicht voor een wedstrijd onder een hoge drukspuit of zo en een workshop ‘wat is de functie van een stuk zeep en hoe dien ik het te gebruiken’.

  Dank Fide!!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.