Elo-prestatie Kennemer Combinatie is hoog genoeg

En Passant en Kennemer Combinatie zijn gepromoveerd naar de Meesterklasse. Wat zijn hun kansen? In de afgelopen jaren vlogen veel gepromoveerde teams er regelrecht weer uit, maar De Stukkenjagers liet dit seizoen zien dat je in de hoogste klasse niet kansloos hoeft te zijn. Al komt dat mede doordat veel sterke schakers op lager niveau zijn gaan spelen, de Meesterklasse is dus minder sterk geworden. Aan de hand van Elo-cijfers is te zien dat En Passant in de Meesterklasse met de sterksten kan meekomen… maar Kennemer Combinatie ook!

Ik heb per team de gemiddelde Elo-ratings op een rijtje gezet van de tien spelers die in de eerste acht ronden de meeste partijen hebben gespeeld. Dat zijn meestal niet dezelfde spelers als die voorafgaand aan het seizoen zijn opgegeven. We kijken naar de tien teams in de Meesterklasse en de twee promovendi uit de eerste klasse.

Voerendaal     2410

HMC Calder 2404

Rotterdam 2399

En Passant 2393

Utrecht 2389

HSG 2375

Groningen 2373

Accres Apeldoorn 2364

LSG 2358

BSG 2321

Kennemer Combinatie 2301

De Stukkenjagers 2265

De volgorde is niet gelijk aan de stand na acht ronden, maar wijkt ook niet spectaculair af. De verschillen tussen de eerste negen zijn dan ook klein. Er zijn vier posities die opvallen:

1. En Passant zou ook in de Meesterklasse een kampioenskandidaat zijn.

2. HSG is zesde op rating (vijfde van de Meesterklasseteams), maar tiende op de ranglijst.

3. Kennemer Combinatie zou in de Meesterklasse een degradatiekandidaat zijn. (Niet echt opvallend.)

4. De Stukkenjagers is op papier de zwakste ploeg, maar staat in de ranglijst netjes vijfde. Op matchpunten zelfs gedeeld tweede.

De volgende ranglijst is die van de TPR’s, de ratinggetallen die de prestaties aangeven.

Voerendaal     2431

En Passant 2428

Groningen 2411

Kennemer Combinatie 2404

Rotterdam 2394

Utrecht 2392

HMC Calder 2373

LSG 2352

De Stukkenjagers 2352

Accres Apeldoorn 2350

HSG 2341

BSG 2299

Hier vallen vooral de prestaties van de twee promovendi op. Daarbij teken ik aan dat die enigszins zijn vertekend doordat een score nabij de 100 procent een uitzonderlijk hoge TPR oplevert. Maar vooral Kennemer Combinatie zal hier extra moed uit putten. En Passant heeft die extra moed niet zo nodig.

Tot slot: hoe veel week de gemiddelde TPR af van de eigen rating?

Kennemer Combinatie +103

De Stukkenjagers +44

Groningen +38

En Passant +35

Voerendaal +21

Utrecht +3

Rotterdam -5

LSG -6

Accres Apeldoorn -14

BSG -22

HMC Calder -31

HSG -34

Dit lijstje zal niet veel verbazing wekken.

2 Comments

 1. Avatar
  msolleveld april 19, 2012

  Nou, ik vind het niet zo vreemd dat HSG op de echte ranglijst lager staat dan op dit elo-lijstje. Als je kijkt naar welke HSG’ers daadwerkelijk hebben gespeeld en hoe vaak (een kwestie van even knippen en plakken met excel), dan is hun gemiddelde rating slechts 2306. De bovenstaande methode is niet zo betrouwbaar voor ploegen die veel verschillende spelers inzetten.

  Maarten

 2. Avatar
  Johan Hut april 20, 2012

  Je hebt gelijk. Ik wilde laten zien hoe sterk de tien basisspelers per team waren, met name van En Passant en Kennemer Combinatie ten opzichte van de Meesterklasseteams. Bij de TPR’s gaat het om dezelfde basisspelers, dus die verschillen zeggen wel iets. De verschillen met de werkelijke ranglijst zeggen echter weinig, zoals je terecht opmerkt. HSG begon sommige wedstrijden eigenlijk met een 2-0 achterstand.

  Ik begon eraan omdat de teamleider van KC tegen mij zei dat zijn team een hogere TPR had dan de meeste Meesterklasseteams. Dat vond ik opmerkelijk genoeg om te laten zien.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.