Kramnik maakt gelijk in spectaculaire partij

Als je in een korte match de eerste partij verliest lijkt het al bijna voorbij te zijn, maar Kramnik heeft zich goed hersteld. Zijn twee zwartpartijen maakte hij moeiteloos remise, terwijl hij met wit een spectaculaire partij (met o.a. een dameoffer van Aronian) won. De stand na vier partijen is daarom 2-2.

Vladimir Kramnik (foto Jos Sutmuller)

De derde partij begon vrij verrassend met 1.e4, een zet die Kramnik tegenwoordig zelden speelt. In een ongebruikelijke variant van het Schots vierpaardenspel rokeerde hij vervolgens op zet acht al lang, maar desondanks kon zwart een zet later d5 spelen. Vervolgens hingen her en der stukken en zelfs een dame, die Aronian gewoon liet slaan. Er bleven her en der stukken hangen, en Aronian had ook een paar keer de mogelijkheid de dame terug te winnen, maar uiteindelijk bleef er een materiaalverhouding van drie stukken tegen dame en twee pionnen over. Die was gunstig voor wit, maar Aronian bleef optimistisch spelen, wat wit hielp. Kramnik offerde een kwaliteit en won een aantal zetten later een stuk, waarna het snel afgelopen was.

De partij met analyse:

In de vierde partij probeerde Aronian weer de Berlijnse muur van Kramnik te slopen. Hij week zelf als eerste af van de tweede partij, maar dit keer bereikte hij nog minder. Integendeel, hij moest zelfs oppassen niet in het nadeel te komen. Hij wist de moeilijkheden te omzeilen met een goed getimed remiseaanbod. Dit hield wel in dat beide spelers nog een rapidpartij moesten spelen: die wist Aronian wel te winnen. Voor de stand telt het (zover ik weet) niet mee.

De beide partijen, met de reguliere partij geanalyseerd:

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.