90-jarige timmert stevig aan de weg.

90-jarige timmert stevig aan de weg.

De Soester Schaakclub, dit jaar 90 lentes jong geworden en nog strak in het organisatorische vel!, organiseert al sinds mens en heugenis een rapidtoernooi op hemelvaartsdag, het zogenaamde Hemelvaartstoernooi van de SSC.

Soest doet het dit jaar trouwens uitstekend want naast het organiseren van dit succesvolle en traditierijke toernooi (editie nr. 70 of zo) is Soest naast wat kleine bekersuccesjes ook gepromoveerd naar de 1e klasse, en dat met een middelmatig team. Voorwaar een schitterende prestatie, en een vlugge blik in het Grote SchaakGeschiedenisboek van Soest leert ons tevens voor de eerste maal.

Soest heeft natuurlijk best een paar aardige spelers zoals daar zijn; een Haan en een Helgasson, samen goed voor vele jaren MK schaak, een de Jong, na Stellwagen het grote nieuwe talent al schijnt de studie geneeskunde voorrang te krijgen. Ik moet trouwens uitkijken met wat ik zeg over dat Jong-mens want ik mag met tot de gelukkigen prijzen die over een jaar of wat wellicht wat bypasses gaat nodig hebben of een nieuwe plastic broek, respect dus!

Na dit trio is het trouwens wel snel op; allemaal maar matig spul en begrijpelijkerwijs is Soest dus druk aan de slag met wat open sollicitaties. Van een Soester ingewijde vernam ik dat getracht word om uit de failliete inboedel van HSG 3 meesterklassespelers met veel ervaring binnen te halen maar Jan Nagel schijnt wegens malheur binnen zijn broekplassersclubje in ruil voor minimaal 6 1e klassepotjes 45 Soester stemmen te willen hebben. En dit stuit uiteraard tegen het zere been van Leefbaar Soest want Jan leeft met die lui in onmin. Tragisch voor de SSC maar het lijkt er daarom sterk op dat alleen Yvette en Wim van Wijk de gelederen komen versterken. Neemt niet weg dat met het binnenhalen van deze 2 topspelers Soest een geduchte 1e klasse tegenstander gaat worden en HSG wellicht nog verder in het schaakmoeras zal wegzakken.

Genoeg over volgend jaar!

De bezetting was deze editie bijzonder schraal; de winnaar van afgelopen jaar, Richard Vedder, kon zijn titel niet verdedigen in verband met het spelen van de KNSB bekerfinale. Kritische EPpie volgers vragen zich op zo’n moment hardop af of het nu al exit sponsorgeld is want als je vier gm’s kan opstellen, waarom kom je dan tijdens zo’n belangrijke finale met een de Graaf en een Vedder aanzetten?! De huisjournalist van EPpie, Johan Hut, heb ik nog stevig aan de bar ondervraagd maar die kwam ook niet verder dan “ Dick’s beleidswil is wet en Richard mag als lokaal konijn natuurlijk niet ontbreken, dit overigens tegen de zere wortels van Hans en ook Manuel is door het niet mogen meedoen pissed off want de wiet is er ook maar niet goedkoper op geworden”. Bruno en Tea hebben we overigens nog niet te pakken kunnen krijgen maar de telefoon gaf geen gehoor, wellicht iets met een betalingsachterstand bij de KPN.

Geen Richard Vedder dus en bovenaan prijkte nu de naam van lokaal favoriet Eric de Haan. Op plek 2 van de plaatsingslijst Jan Jaap Janse en dan begrijpt de neutrale toeschouwer wel dat het echt bijzonder schraal allemaal was.

Even nog een zijweggetje bewandelen; er waren gisteren veel tieners tot pak ‘ em beet 14 jaar en veel 60 plussers, veelal het gebit thuisgelaten of weggeerodeerd. Een bevolkingssamenstelling die je ook in veel Afrikaanse gehuchten en Midden Oosten dorpjes aantreft; zij die in de economische bloei van hun leven zouden moeten zijn, zijn veelal kapot geschoten na 15 gewapende strijd tegen het ‘regime’ of simpelweg verdwenen, in dit geval bijvoorbeeld in die schaaktoren van EPpie. Later, zeg over een jaar of 3, als die schaaktoren word afgebroken omdat het sponsorschaakproject volledig is vastgelopen ende mislukt en we het weer met de Graaf-en en zo moeten doen zal d’r wel een of ander massagraf worden ontdekt, een massagraf vol met ontevreden SSC en EPpie spelers, boos en teleurgesteld over al die belachelijke van buiten gehaalde ‘profs’.

Terug naar de deelnemerslijst…

Op plek 3 een naam waar ik nog nooit van had gehoord, iets jongs en pukkelachtigs met een ziekenfondsbrilletje, op plek 4 ondergetekende en op 5 Anton Rosmuller die we op z’n oude dag ook nog eens een dagje hebben weten mee te nemen. Het valt trouwens allemaal niet mee en ik heb daarom best bewondering voor al die werkenden in de Zorg; 35 keer afspreken op het station, helpen met de broekrits dichtdoen, mondhoeken afvegen, linker veter strikken, stuk koek erin en meeknikken over vroeger toen alles nog zoveel beter was, bijvoorbeeld in het Parijse van begin jaren ’70.

Je let even 5 minuten niet op en opoe is rustig uitgestapt in Den Dolder want daar blijkt ie dan een ‘ kennis’ te hebben zitten, opoe weer terug in de trein getrokken, nu wel goed uitstappen in Soest, rechter veter strikken, piemel weer terug achter rits (wat is dat toch voor iets eigenaardigs om zodra je de kans schoonschiet passagiers te laten schrikken met je ‘geval’ uit je broek?!). Kortom, voordat het toernooi was begonnen was ik al bekaf en gelukkig liep ik vlak buiten het perron de voorzitter van Paul Keres, ‘sportief op de fiets, 25 km in 2 uur en 48 minuten ahum, tegen die mij even kon ‘ontzorgen’.

Ja en dan ben je dus al 2 uur druk in de weer en moet je nog achter het schaakbord plaats gaan nemen…

Gelukkig wilde het toernooi niet heel erg spannend worden; Eric en Lukas kregen elkaar in ronde 4, allebei met 3 uit 3 begonnen, en de tussenstand is iets van 35-1 in het voordeel van Eric. Die ene overwinning had ik te danken aan een Slavische partij en verdomd zeg, ik won vandaag weer met dezelfde opstelling. Een soort van krom kwaliteitsoffer in ruil voor een vrije centrumpion en opstormende damevleugel. Eric spartelde maar matig tegen, gaf de kwaliteit zomaar weer weg en kwam er verder niet aan te pas. Ik zal het me wel verbeelden maar op dit magische moment brak opeens de zon door…

Jan Jaap werd in ronde 5 opgebracht al moest daar wel een verschrikkelijke blunder aan te pas komen, in 6 maakte Buisman (localo) de klus niet af waardoor de laatste ronde een formaliteit was.

De eindstand derhalve aan kop;

1. Lukas 6.5/7 2. Eric, Jan Jaap, Rene en onze ziekenfondsbril met 5/7.

Tot volgend jaar,

Lukas

Over Redactie Schaaksite

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht door Kees Schrijvers. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.