NK 2012: sterke achtkamp

Het Nederlands kampioenschap wordt dit jaar in een enkelrondige achtkamp gespeeld. Dat is de kleinste bezetting sinds 1947, toen het een zeskamp was. De laatste jaren was het NK een tienkamp. Het toernooi wordt gespeeld van 14 tot en met 21 juli in Amsterdam op het Science Park, gelijktijdig met het SPA-toernooi dat daar vorig jaar voor het eerst werd gehouden.

De achtkamp bestaat geheel uit grootmeesters. Deelnemers zijn de volgende spelers, met achter hun naam hun plaats op de Nederlandse Elo-lijst:

Anish Giri (1), Ivan Sokolov (3), Jan Smeets (6), Erwin l’Ami (7), Dimitri Reinderman (8), Robin van Kampen (11), Sipke Ernst (12) en Robin Swinkels (22).

Uit de toptien zijn niet aanwezig:

Loek van Wely (2), Sergei Tiviakov (4), Daniel Stellwagen (5), Jan Timman (9) en Erik van den Doel (10).

Een sterke bezetting dus, maar zeker niet de sterkst denkbare.

De vrouwen spelen een dubbelrondige vierkamp. Deelnemers zijn Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Anne Haast en Martine Middelveld.

2 Comments

  1. Avatar
    Lucas juni 01, 2012

    Meestal geeft Johan Hut meer informatie. Hopelijk volgt dat nog. Ik heb althans nog nergens anders hier iets over gelezen. Waarom deze krimp? Ongetwijfeld zal er wel weer minder geld beschikbaar zijn. Dat sponsors moeilijk zijn te interesseren is wel begrijpelijk. Zelfs de match om de wereldtitel die de afgelopen weken werd gespeeld, was een slaapverwekkende vertoning. Pas in de tiebreak werd het spannend. Misschien is dat ook voor het NK een mogelijkheid. Alleen partijen met een snel tempo die live op internet worden uitgezonden. De kwaliteit van de partijen gaat dan wel naar beneden, maar het vermaak stijgt.

    De komende achtkamp is wel interessant. Jammer dat de vijf genoemde heren uit de toptien niet meedoen.

    Het kampioenschap voor de dames is een overbodige oefening. Peng wint. De vraag is slechts hoeveel remises zij afstaat.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.