Lennart Ootes wil schaken sexyer maken

De meeste schakers willen gewoon spelen, sommigen zien voor zichzelf een andere rol weggelegd. Lennart Ootes was de afgelopen jaren veel in de perskamers van grote toernooien te vinden. Filmpjes van hem verschenen op deze en andere sites. Zijn naam is daarmee enigszins gevestigd, maar zijn plannen reiken nog veel verder.

Lennart Ootes, die in juli 24 wordt, speelt net als zijn broer Lars in het eerste van BSG. Met 3,5 uit 9 (twee overwinningen) scoorde hij dit seizoen matig, maar niet heel slecht. Die kwalificatie mag je ook plakken op het team, dat een dramatische start (nul uit vijf) liet volgen door een sensationeel slot (zeven uit vier) en daardoor het verblijf in de Meesterklasse veiligstelde. In de slotronde werd in de beladen Gooise derby zelfs aftredend landskampioen HSG, dat nog met vier grootmeesters opkwam, met 5,5-4,5 verslagen. Na dat spectaculaire seizoenseinde ging verslaggever Ido Dijkstra namens de Gooi- en Eemlander op bezoek bij Ootes. In plaats van een jonge schaker die graag Meesterklasse wilde blijven spelen, trof hij een schaakliefhebber die zich wil inzetten om van schaken een kijksport te maken. Internationaal!

Schaken als kijksport

Ootes heeft een technische studie gevolgd, maar loopt stage als persvoorlichter bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het is duidelijk dat hij in het leven zijn hart volgt in plaats van rationele keuzes te maken. Dat doet hij ook in het schaken. Een citaat uit het interview: “Ik ben bezig om via internet schaakwedstrijden beter in beeld te brengen. Ik wil de sport op een mooie manier live in beeld brengen. Het moet dan niet alleen om de zetten gaan, maar ook om de emoties van de spelers. Bijvoorbeeld door ze frontaal in beeld te brengen. Normaal gesproken is de camera alleen op het bord gericht.” Ootes wil dit soort activiteiten ook op het hoogste niveau uitvoeren, er was zelfs even sprake van dat hij naar de WK-match zou gaan. Er is volgens hem nog veel te verbeteren: “Het live overbrengen van schaken kan nog een stuk beter, daar wil ik verder mee komen. Ook met sociale media is nog veel winst te boeken. Ik wil het schaken sexyer maken.”

Die laatste term stuitte natuurlijk op verbazing van de verslaggever. Schaken sexy? Ootes: “Schaken wordt in elke uithoek van de wereld gespeeld. Er zijn dus ontzettend veel mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van partijen. Ik wil het internationaal neerzetten en het mag allemaal wel aantrekkelijker als kijksport. Ik heb al veel positieve reacties gekregen. Het ontbreekt aan emotie. Het is mijn doel daar verandering in te brengen. Mijn ideeën zijn internationaal!”

23e zet

Lennart Ootes richt zijn pijlen niet alleen op het internationale schaken. Zijn rol van toernooidirecteur van het Pinkstertoernooi van BSG vervult hij ook met groot enthousiasme. Voor dit jaar had hij nieuwe ideeën, waarbij het publiek meer aan zijn trekken zou komen. Dat paste niet in het kleine denksportcentrum in Bussum, maar de nieuwe locatie was door onverwachte omstandigheden niet beschikbaar. Volgend jaar zullen we dus zien wat zijn nieuwe plannen zijn. Wel had Ootes een volstrekt nieuw idee ingevoerd: de 23e-zetprijs. Voor iedere ronde werd een zet aangewezen die als 23e moest worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Dh3 voor wit of Dh6 voor zwart. Ook origineel: e4 voor wit of e5 voor zwart. De winnaars kregen een fles wijn. De jonge Utrechtse broers Mitchel en Gavin Wallace wonnen beiden twee flessen. Eentje was makkelijk, want ze speelden een partij tegen elkaar. Vlak voor de twintigste zet kwamen ze remise overeen, maar ze speelden nog even door om op zet 23 de gevraagde zet te spelen. De gevraagde zetten e4/e5 leidden ertoe dat opvallend veel partijen met b3 of g3 begonnen.

Wie de 23e-zetprijs flauwekul vindt, zal daarin veel medestanders vinden. Maar het is duidelijk dat Lennart Ootes het schaken op allerlei manieren wat leuker wil maken. Dat is in hem te prijzen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.