NK in de media (2): Hup Tea!

Op de toernooisite wordt een nauwgezet overzicht bijgehouden van wat er in kranten, op websites en (lokale) televisiezenders verschijnt over de drie toernooien in Amsterdam. Van harte aanbevolen! Het NK komt er tot nu toe bekaaid vanaf. In de meeste kranten verschijnen de eenvoudige berichtjes van het ANP. Tot nu toe zag ik alleen Hans Böhm in de Telegraaf eigen verhalen schrijven. Ook niet uitgebreid, behalve als het over zijn favorietes gaat. Daarover straks meer.

Deze keer wil ik het vooral over de vrouwen hebben. Na de eerste ronde werd Tea Lanchava door de toernooisite geïnterviewd over haar overwinning op Anne Haast. Lanchava: “Ze offerde een pion en die heb ik niet gepakt, want ik wilde een rustige stelling, want dat is haar stijl niet.” Als Haast de zetten ergens had omgedraaid, had Lanchava voor remise moeten vechten. Over haar kansen in het toernooi: “Ik doe mijn best en misschien lukt het wel ooit een keer kampioen te worden.”

Ja, misschien lukt dat dit jaar wel, want in de tweede ronde deelde ze een keiharde klap uit door dertienvoudig kampioen Peng te verslaan. Hans Böhm in de Telegraaf besteedde aan die partij ruim meer aandacht dan aan welke partij van de mannen dan ook:

“Bij het NK voor vrouwen moest de gedoodverfde kampioene Zhaoqin Peng een voor haar ongebruikelijk verlies accepteren. Zij werd door Tea Lanchava vanuit de opening zwaar onder druk gezet en ook al wrong zij zich nog in enkele opmerkelijke bochten, de aanval op de koningsstelling, de vreemd geposteerde dame op h4 en de zwakte op b7 werden haar teveel. Mooie partij van Lanchava die plotseling de veertiende titel die Peng traditiegetrouw dacht te incasseren, op losse schroeven zet.”

Böhm volgt Lanchava ongetwijfeld met grote aandacht, hij is namelijk een ploeggenoot van haar bij En Passant. Probleempje: Böhm is ook een ploeggenoot van Peng. Nou ja, dan maar gewoon objectief verslag doen.

Tea Lanchava op de toernooisite over haar overwinning op Peng: “Ik ben vooral opgelucht dat ik een redelijke partij heb gespeeld. Gisteren won ik van Anne Haast, maar toen ik die partij later door de computer haalde, schrok ik me rot! Daar klopte helemaal niets van. Waarom het vandaag zo gemakkelijk ging? Misschien dat ze mijn openingskeuze niet had verwacht.”

In de derde ronde won Lanchava opnieuw. De toernooisite: “Tea Lanchava is bij de vrouwen dichter dan ooit bij de titel. Met nog drie ronden te gaan heeft ze 1,5 punt voorsprong op titelverdedigster Zhaoqin Peng. Lanchava versloeg Martine Middelveld, Peng kwam niet verder dan remise tegen Anne Haast. ‘Zo goed als nu stond ik er nog nooit voor’, aldus Lanchava. ‘Het beste wat ik ooit bereikte tijdens een NK was dat ik gelijk zou komen met Peng als ik haar in de laatste ronde zou verslaan. Ik won toen overigens niet.’”

Maar misschien komt van Peng niet het grootste gevaar. Wat te denken van Anne Haast, die na de derde ronde tegen de verslaggever van de toernooisite, gevraagd over haar vooruitzichten voor de tweede toernooihelft, zei: “Zorgen voor nog wat spanning. Tea onderuit halen, is de bedoeling.” En over de rustdag: “Ik wil gewoon rustig aan doen, waarvoor de rustdag bedoeld is.”

Tot slot Anish Giri openhartig over zijn overwinning op Sipke Ernst: “Het is een oude variant die ik drie dagen geleden bekeken heb. Ik weet niet waarom, geen idee om het te spelen. Ik had een beetje geluk dat ik deze variant kreeg.”

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.