Persoonlijke verrassingen in KNSB-competitie

En Passant ging met de hakken over de sloot, Frank Erwich en Alexander van Beek begonnen goed, Christofoor Baljon is het nog niet verleerd, Gert Ligterink ook niet, meneer Oud is de oudste, Albert Blees is terug, Maaike Keetman vindt vijftigers soms toch wel aardig en Anne Marie Benschop blijkt geen familie van de zussen Bensdorp. Hier een overzicht van persoonlijke resultaten in de eerste ronde van de KNSB-competitie.

En Passant begint altijd slecht aan het seizoen, wist Richard Vedder te vertellen. Nog een geluk dat de ploeg deze keer twee matchpunten binnenhaalde. Wel met de hakken over de sloot: 5,5-4,5 tegen Groninger Combinatie. Henk Vedder, die als kind zijn eerste partij voor En Passant 1 verloor en als tiener ook zijn eerste partij voor HSG, verloor nu natuurlijk ook zijn eerste partij bij zijn comeback bij En Passant. Bonno Pel voltrok het vonnis. Een andere Bunschotense tegenvaller was de nederlaag van Jan Smeets tegen Sipke Ernst, maar die valt in de categorie ‘kan gebeuren’. Zeker als je ingaat op de Botwinnik-variant van het Slavisch, waarin alles kan gebeuren. Dramatischer was de nederlaag van Friso Nijboer, die tegen Jasper Geurink in het eindspel een toren liet insluiten.

Onder de winnaars aan de zijde van En Passant zat Dick de Graaf, die volgens sommige critici niet in het team thuishoort. Wel speelde hij tegen een invaller, Mark Kruit, kleinzoon van Jan Hessel Kruit, waar – u weet wel – in Stadskanaal de schaakvereniging J.H. Kruit naar is vernoemd. Een grootheid in het Groningse schaakleven, vertelde Bart Beijer mij.

De gemiddelde ratings waarmee de teams in de eerste ronde opkwamen waren:

En Passant            2441

HMC Calder 2435

Voerendaal 2428

Accres Apeldoorn 2407

Utrecht 2390

Rotterdam 2375

Kennemer Combinatie 2358

Groninger Combinatie 2344 (berekend over negen borden)

BSG 2315

De Stukkenjagers 2286

Zo bezien was de wedstrijd HMC Calder-Accres Apeldoorn het belangrijkst. Die eindigde in een ruimte zege voor Apeldoorn: 6,5-3,5. Wel verloor Apeldoorns aanwinst Maarten Solleveld aan het eerste bord van Benjamin Bok.

Ook een topper: landskampioen Voerendaal won met 6,5-3,5 ruim van Utrecht. De Limburgers sloegen vooral aan de staartborden toe.

Een rechtstreeks degradatieduel was BSG-De Stukkenjagers. De Bussumers wonnen met 5,5-4,5 en kunnen nu vrij relaxed op zoek naar nog een paar punten. De BSG-aanwinsten Frank Erwich (tegen de Duitse meester Jan Sprenger) en Alexander van Beek (tegen Frans Konings) wonnen bij hun debuut in het Gooi. De versere aanwinst Tea Lanchava verloor van Herman Grooten. Bij de Tilburgers viel Mark Haast, die het vorig jaar zo goed deed, op met een overwinning op Lars Ootes.

Kennemer Combinatie debuteerde in de Meesterklasse, maar is volgens bovenstaand lijstje een stevige middenmoter. Het won met 5,5-4,5 van het iets hoger gerate Rotterdam. Belangrijk voor de Haarlemmers waren de zeges van Christov Kleijn op Karel van der Weide en Miguoel Admiraal op Jan Willem van de Griendt, de twee KC’ers die een (lichte) Elo-achterstand overbrugden.

Eerste klassen

In 1A had Zukertort Amstelveen deze ronde de hoogste rating, maar het verloor met 4,5-5,5 van Groninger Combinatie 2. Grootste Elo-verrassing voor de Groningers was de overwinning van Rudolf Potze (2084) op Sander Los (2309), maar ook de overwinning van Christofoor Baljon op Sybolt Strating was een verrassing. Al zullen de Groningers zeggen dat ze Baljon al langer kennen dan vandaag.

Ook ESG Dr. Max Euwe 1, een combinatie van voorheen ESGOO en Dr. Max Euwe, heeft een hoge gemiddelde rating. Het versloeg het eigen tweede team met 7,5-2,5, dat zegt dus nog niets. Purmerend is derde op rating. De Noord-Hollanders stelden zich nadrukkelijk kandidaat voor de titel door nieuwkomer Soest met maar liefst 8-2 te verslaan. Dimitri Reinderman, Jop Delemarre, Rob Schoorl en Pieter Hopman bezetten de hoogste borden van Purmerend. Zij wonnen alle vier.

In 1B steekt LSG, dat na vele jaren uit de Meesterklasse degradeerde, er met een gemiddelde rating van 2369 ver bovenuit. De overwinning op Amersfoort, gepromoveerd uit de tweede klasse, was dan ook verplichte kost. Het werd 7,5-2,5, ondanks dat je tegen Amersfoort met Matthew Sadler al bijna met 0-1 begint. Enig lichtpuntje bij Amersfoort was Jeroen Bugel, die Eelke Wiersma versloeg.

Opvallend was de zege van DD (de laatste jaren enigszins afgezakt) op Charlois Europoort (juist heel ambitieus). De Hagenaars wonnen met 6-4. Namens DD won grootmeester Sergey Fedorchuk van grootmeester Erik van den Doel, een zeldzaam sterk bezet bord in de eerste klasse. Edgar Blokhuis won van de Rotterdamse meester Mher Hovhanisian.

Wageningen VLG Advocaten en HWP Sas van Gent moeten beide gezien worden als kampioenskandidaten, mocht LSG een misstap begaan. Tegen elkaar speelden ze gelijk.

Tweede klassen

Met Sissa kan eigenlijk niets misgaan, als Ivan Sokolov, Loek van Wely en ‘nieuwkomer’ Gert Ligterink iedere keer meespelen. De rest van het team is namelijk ook indrukwekkend: Floris van Assendelft, Erik-Jan Hummel, Frits Rietman, Koen Lambrechts en Renze Rietveld. Rechtstreeks door naar de eerste klasse zou ik zeggen. Utrecht 2 was met 7-1 volkomen kansloos.

Mocht er bij Sissa iets misgaan, dan zit Caïssa-Eenhoorn (een fusieclub uit Hoorn) op het vinkentouw. Het versloeg ESG Dr. Max Euwe 3 met eveneens 7-1.

Bij MSV Meppel-VAS (4-4) viel de nederlaag van Dennis de Vreugt tegen Aran Kohler op. Vorig jaar draaide de grootmeester ook al niet lekker.

Een jaar of tien geleden stond in het tijdschrift Schaaknieuws de vraag: wie is de oudste speler in de KNSB-competitie? Ik probeerde het uit te zoeken, zo goed en zo kwaad als het kon, en kwam tot de voorzichtige conclusie: de oudste speler heet Oud! Niek Oud speelt ook nu nog steeds bij VAS, remise tegen Bart Davids. Oud is inmiddels 85. Voor de nummer twee zet ik in op de 79-jarige Tom de Ruiter. Aanvullingen zijn welkom.

Derde klassen

Een compleet overzicht kan dit niet worden, ik pik er slechts een paar dingen uit. Bijvoorbeeld het team van Laurierboom-Gambiet in 3C. Het Amsterdamse caféteam beschikt over Albert Blees (meester en ooit succesvol deelnemer aan het NK), Mark Kremer (oud-hoofdklasser), Lars Even Anderson (Noorwegen, 2289), Georg Schmidt Borresen (Noorwegen, 2188) en Christian Martinello (Italië, 2156). Waarschijnlijk een paar buitenlanders die in Amsterdam wonen en het schaakcafé hebben gevonden. Ze versloegen ASV 3 met 5,5-2,5.

Caïssa 4 won met 4,5-3,5 van De Waagtoren 2. Waarom ik dit meld? Omdat Maaike Keetman (De Waagtoren) in een internetverslag schreef dat ze hadden gespeeld tegen een team van oudere mannen die “toch aardig waren”. Daar nam ik met genoegen kennis van. Volgens mij bestaat Caïssa 4 vooral uit vijftigers, leeftijdsgenoten van mij, en inderdaad kunnen wij soms best meevallen.

Bij Woerden, dat voor het eerst in de KNSB-competitie speelt, speelde nieuwkomer Alina l’Ami nog niet mee. Wel Anne Marie Benschop, die in 1991 Nederlands kampioen bij de vrouwen werd. Zij speelde remise tegen Tjark Vos, die binnenkort namens de Nederlandse Antillen naar het WK voor de jeugd gaat. Puike prestatie dus van Benschop, die altijd geduldig antwoordt dat ze geen familie is van de zusjes Bensdorp.

Triest vind ik de nederlaag van 5-3 van SMB tegen HMC Calder 3. Niet omdat ik het de Bosschenaren niet gun, maar het doet pijn aan de ogen om te zien dat de Nijmegenaren, die vele jaren in de hoogste klasse speelden, nu in de derde klasse geen speler meer hebben met een rating boven de 2000. Op het laatste bord speelde wel een grootheid: Geurt Gijssen. De misschien wel bekendste schaakarbiter ter wereld, die WK-matches heeft geleid en hoofdarbiter was bij Olympiades, kan er zelf ook wat van. Hij speelde remise tegen Tonnie van den Heuvel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.