Richard Vedder is niet de nieuwe Leo Kerkhoff

“Tijdens de partij dacht ik: als ik maar niet de nieuwe Leo Kerkhoff word.” Dat zei Richard Vedder na zijn remise tegen Jorden van Foreest, in de eerste ronde van de KNSB-competitie. De lezer mag er even over nadenken wat Vedder daarmee bedoelde. Intussen vertel ik vast dat Niek Oud toch niet de oudste speler in de KNSB-competitie is.

Vorige week schreef ik in dit artikel dat de 85-jarige VAS-speler Niek Oud waarschijnlijk de oudste speler is en Tom de Ruiter (79) wellicht de nummer twee. Gelukkig schreef ik het niet met zekerheid. Arrian Rutten is handiger dan ik met openbare ledenlijsten en meldde dat Ab Smit van Philidor Leiden 2 een jaar ouder is dan Oud. De top tien van oudste KNSB-spelers: Ab Smit (Philidor Leiden 2), Niek Oud (VAS), Arno de Visser (HSG 2), Jaap Staal (Charlois Europoort 2), Tom de Ruiter (BSG 2), Bert Kieboom (BSG 2), Piet Bakker (Philidor Leiden 1), Joost van Steenis (Laurierboom-Gambiet), Lex Jongsma (VAS) en Theo Slisser (BSG 2). Opmerkelijk dat zeven van de tien spelers bij slechts drie clubs spelen.

Dit alles zeg ik uiteraard met respect voor de fitte zeventigplussers. Dat moet ik er wel bij zeggen van de nummer elf op de lijst, mijn HSG-clubgenoot Jan Nagel, oprichter van de politieke partij 50PLUS die strijdt voor emancipatie van ouderen.

Van oud naar jong: Jorden van Foreest (De Groninger Combinatie) is dertien jaar en debuteerde in de Meesterklasse. Zijn teammanager Bart Beijer vroeg mij of hij wellicht de jongste debutant in de hoogste klasse was. Nee, dat was Jeroen Piket, die in 1981 met Philidor Leiden debuteerde met een overwinning op… Leo Kerkhoff (Volmac Rotterdam). In het bondsblad werd de overwinning van “het zoontje van hoofdklasser Joop Piket” breed uitgemeten en Vedder (En Passant) herinnerde zich dat nog, toen hij tegen Van Foreest aantrad. Nou was Vedder destijds zelf pas elf, maar hij heeft in zijn tienerjaren veel door oude bondsbladen gebladerd. Na een goed begin van zijn partij kwam hij toch enigszins in de problemen en hij aanvaardde de remise met de opgeluchte gedachte dat hij niet de nieuwe Leo Kerkhoff was geworden.

(Jeroen Piket. Foto Dimitri Reinderman)

Daniel Stellwagen debuteerde in 1999 ook op zijn twaalfde, met Utrecht, maar een paar maanden ouder dan Piket. Bovendien was Piket vaste speler bij Philidor en speelde Stellwagen dat seizoen maar drie keer mee. Hij verloor zijn eerste partij (in de vijfde ronde) en boekte zijn eerste overwinning een ronde later op Hans Böhm. Het seizoen erna stapte hij over naar HSG, waarvoor hij 67,5 punten scoorde uit 93 partijen. Dat leverde hem een zevende plaats op in HSG’s topscorerslijst aller tijden in de hoogste klasse, zo is te lezen in een recent verschenen boek waarvoor ik nu wel genoeg reclame heb gemaakt.

Ook Wouter Spoelman debuteerde (in 2002) op zijn twaalfde, en wel met ESGOO. Hij staat derde op de lijst van jongste debutanten, waarop Jorden van Foreest sinds deze maand vierde staat. Veertienjarige debutanten waren Erwin l’Ami (Utrecht), Jan Smeets (LSG), Marc Erwich (LSG) en Loek van Wely (Eindhoven). Op z’n vijftiende debuteerde in de hoogste klasse Jan Werle (Groningen).

1 Comment

 1. Avatar
  Kees Schrijvers september 27, 2012

  Ontvangen van Marco Beerdsen:

  Beste Johan,

  Gisteren las ik je artikel over jonge debutanten in de Meesterklasse op Schaaksite.

  Het maakte mij nieuwsgierig naar de cijfers van het debuut in de Meesterklasse van mijn zoontje Thomas Beerdsen, enkele jaren geleden.

  Ik heb het even opgezocht: het bleek op 12-12-2009 geweest te zijn. (zie o.a. ratings.fide.com/view_pgn.phtml?code=45735 en www.youtube.com/watch?v=r9JcFXvCBzM )

  Hij speelde in Rotterdam met Homburg 1 tegen Rini Kuijff. Hij was toen dus 11 jaar en 3 maanden (geboortedatum 13-09-1998).

  Hij speelde niet op zijn best, haalde verschillende openingsideeën door elkaar en ging al heel snel de mist in met wit.

  Daarna heeft hij vooral flinke plusscores behaald in het 2e team, en met wisselend succes in het bekerteam meegespeeld.

  Afgelopen seizoen ging op het laatste moment vanwege een onverwacht grote beschikbaarheid van meesters voor het eerste team een mogelijke basisplaats niet door.

  Als invaller speelde hij in ronde 8 (31-03-2012) in een naar eigen zeggen slechte partij, remise tegen Peter Lode, in de wedstrijd tegen Stukkenjagers (toen was hij 13 jaar).

  Ook dit jaar zal hij mede door de komst van Maarten Solleveld naar het eerste alleen als invaller fungeren, waarbij hij hopelijk zijn eerste overwinning kan behalen.

  Vriendelijke groeten,

  Marco Beerdsen

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.