Zaterdag de eerste beslissingen?

Zaterdag staat er weer een KNSB-ronde voor de deur, altijd boeiend. Beslissingen om kampioenschap of degradatie kunnen er in deze zesde ronde natuurlijk nog niet vallen. Officieel dan, maar officieus kan hier en daar de jubel- dan wel grafstemming al worden ingezet. Hieronder een overzicht.

Meesterklasse

De wedstrijd Voerendaal-En Passant is om twee redenen een topper. Het zijn de nummers drie en één en het zijn de titelverdediger en de gedoodverfde favoriet. Accres Apeldoorn, dat tegen Groninger Combinatie speelt, staat slechts twee punten achter En Passant en heeft na deze ronde de nummers negen en tien nog op het programma. Voorlopig heeft En Passant de Apeldoorners dus nog niet van zich afgeschud, maar de Bunschoters hebben ook een eenvoudig programma, ze moeten nog tegen de nummers acht en negen. Bij een zege in Zuid-Limburg kunnen de vlaggen dus uit de mottenballenkist. Bij die uitdrukking zit echter een addertje onder het gras. Ooit schreef Berry Withuis dat, tijdens een IBM-toernooi. Hans Ree hoefde uit de laatste drie ronden nog slechts één punt te halen voor een grootmeesternorm met, zoals Withuis fijntjes opmerkte, ook nog eens Sosonko in de laatste ronde. “De vlaggen kunnen uit de mottenballenkist”, schreef hij in het dagbulletin. Maar Ree slaagde niet. De broers Vedder kennen dit verhaal.

De Stichts-Gooise derby Utrecht-BSG gaat voor Utrecht om aansluiting bij de subtop en voor BSG om het verlaten van de negende plaats. De Stukkenjagers is nog steeds puntloos en zal na een eventuele nederlaag tegen SO Rotterdam de laatste hoop op lijfsbehoud opgeven. Bij HMC Calder-Kennemer Combinatie mag de verliezer zich als een degradatiekandidaat blijven beschouwen.

Eerste klassen

ESG Dr. Max Euwe gaat trots aan kop in 1A, maar heeft de onderste vier van de ranglijst al tegen zich gehad en niet heel erg overtuigend verslagen. De krappe zege (5,5-4,5) op het sterke Purmerend was wel mooi. Nu moeten de Tukkers op bezoek bij Soest, de nummer zes van dit moment. Het uur van de waarheid moet nog komen.

Het tweede team van ESG Dr. Max Euwe gaat naar De Toren Arnhem-VSV, een rechtstreeks degradatieduel.

In 1B zijn er drie ploegen met negen punten, waarvan LSG het met het puntloze Paul Keres als tegenstander het makkelijkst lijkt te hebben. Maar de Utrechters, die al decennialang in de eerste klasse spelen, zullen toch wel een keer gaan scoren? Wageningen VLG Advocaten heeft met Caïssa een zeer sterke tegenstander en DD krijgt het tegen RSR Ivoren Toren ook niet makkelijk. Een spannende kampioensrace.

Tweede klassen

Het gesponsorde SISSA heeft in 2A met 7-1 van Utrecht gewonnen, maar Utrecht staat nog steeds slechts een matchpunt achter. En elf bordpunten. Met respectievelijk Emanuel Lasker en MSV als tegenstanders zou de verhouding wel eens zo kunnen blijven.

In 1B, waar ASV leidt, is vooral de degradatiestrijd spannend. Met name de verliezer van Sliedrecht-Groninger Combinatie 3 moet zich grote zorgen maken.

Twee degradatieduels in 2C: ASV-LSG 2 en De Stukkenjagers 2-HWP Sas van Gent 2. DSC Delft lijkt rechtstreeks op het kampioenschap af te stevenen.

In 2D heeft nummer één Venlo zeven punten en nummer laatst Voerendaal 2 vier punten, een ongelofelijk klein verschil. Ik zou de klasse verdelen in vier serieuze kampioenskandidaten en zes serieuze degradatiekandidaten. In theorie kan zelfs iedere ploeg nog degraderen. Wie zaterdag tegen wie speelt maakt eigenlijk niets uit.

Derde klassen

Denk en Zet staat aan kop in 3A, maar krijgt de nummers twee, drie en vier nog tegen zich. Zaterdag te beginnen met De Twee Kastelen. Het ernstig verzwakte HSG 2 kan met een eventuele overwinning op het derde team van Philidor 1847 (bijgenaamd ‘de Celebrities’) met zes punten de degradatiestrijd een eind ontstijgen.

In 3B zouden overwinningen van Staunton en Lonneker op respectievelijk Philidor 1847 2 en DSG Pallas de kampioensstrijd superspannend kunnen maken. Valt het muntje de andere kant op, dan zijn Philidor en DSG nog de enige kampioenskandidaten. En die treffen elkaar nog.

Het Amsterdamse caféteam Laurierboom-Gambiet lijkt in 3C met twee punten voorsprong en een licht programma regelrecht op de titel af te stevenen. Op papier staan er zaterdag geen toppers op het programma.

Maar liefst twee ploegen hebben nog de volle tien matchpunten in 3D: Zukertort Amstelveen 2 en BSG 2. BSG krijgt met Oud Zuylen de sterkste tegenstander. Er lijken nog zes degradatiekandidaten te zijn waar niet eentje echt onderuit steekt.

Santpoort staat mijlenver voor in 3E, waar het zaterdag vooral om degradatie gaat. Als bij Bergen op Zoom-Moerkapelle en Philidor Leiden 2-Charlois Europoort 3 de uitploegen verliezen, krijgen die het daarna heel zwaar.

Oegtgeest’80 staat met negen punten bovenaan in 3F maar krijgt de nummers twee en drie nog, terwijl de andere negen ploegen variëren van zeven tot drie punten. In deze klasse kan bijna alles nog gebeuren, maar in de praktijk: zeven degradatiekandidaten.

Klasse 3G heeft dezelfde verdeling als 3F: Dordrecht negen punten, de rest van zeven tot drie.

In 3H staan drie ploegen met acht punten bovenaan. Hier voor de verandering wel een duidelijke degradatiekandidaat: SMB zal het niet redden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.