Zaterdag de eerste beslissingen!

De kop boven dit artikel stond ook boven mijn vorige voorbeschouwing op de KNSB-competitie, maar dan met een vraagteken erachter. Ik schreef zelfs dat er officieel nog niemand kon promoveren of degraderen, maar officieus wel. Komende zaterdag, in de zevende ronde, kan dat officieel worden. Ik zeg zelfs: zal dat in enkele klassen officieel worden. Veel toppers in de derde klasse!

Meesterklasse

De regioderby BSG-En Passant is belangrijk voor zowel promotie als degradatie. Mocht En Passant met grote cijfers winnen en Accres Apeldoorn in Utrecht nou eens verliezen, dan hebben de Bunschoters vier matchpunten en een heleboel bordpunten voorsprong. Dan mag je de titelrace echt als beslist beschouwen. Alleen… Apeldoorn wint maar steeds, tot lichte verbazing van En Passant.

BSG is bij een nederlaag nog niet gedegradeerd, maar De Stukkenjagers mag bij een eventuele nederlaag in Groningen wel de koffers pakken. Winnen de Brabanders, dan blijft Groninger Combinatie een degradatiekandidaat. Maar ook dan lijkt voor De Stukkenjagers lijfsbehoud een onmogelijke opgave, met Apeldoorn en Utrecht nog op het programma.

Eerste klassen

In 1A ontvangt koploper ESG Dr. Max Euwe het kwakkelende doch altijd onvoorspelbare Sopsweps’29, terwijl de nummers twee en drie Philidor Leeuwarden en Zukertort Amstelveen tegen elkaar spelen. Bij winst houdt ESG nog maar één concurrent over, op minstens twee matchpunten. Een concurrent die dan nog wel als tegenstander op het programma staat. Over degradatie is nog niets zinvols te zeggen.

Net als in 1A moet in 1B de top drie nog tegen elkaar. LSG-DD is zaterdag de topper. Met een overwinning verstevigt de Leidse ploeg, die al veel meer bordpunten heeft, de koppositie. Ook dan zal de strijd waarschijnlijk pas in de laatste ronde worden beslist, als LSG naar Wageningen afreist.

Paul Keres en Amersfoort kunnen de degradatiestrijd enorm spannend maken door van respectievelijk Vianen DVP en Charlois Europoort te winnen. Verliezen ze echter, dan is er voor Amersfoort nog een theoretische kans op behoud terwijl er voor Paul Keres een wonder nodig is.

Tweede klassen

Het grote SISSA gaat op bezoek bij het nog puntloze ESG Dr. Max Euwe 3. De kans is groot dat de Tukkers zaterdag officieel degraderen en de Groningers al heel voorzichtig de champagneflessen mogen bestellen.

In 2B heeft koploper ASV met nummer tien Sliedrecht een aanmerkelijk zwakkere tegenstander dan achtervolger De Wijker Toren met Caïssa 2. Het verschil is nu al drie matchpunten, dus het kampioenschap voor de Arnhemmers is heel dichtbij.

DSC Delft kan op bezoek bij Spijkenisse het officieuze kampioenschap in 2C binnenhalen.

In 2D zal ook zaterdag noch bovenin, noch onderin iets worden beslist.

Derde klassen

3A: Denk en Zet-Sneek is de topper tussen de twee koplopers. Bij een gelijkspel kan Hardenberg opeens de derde koploper worden. Westergoo kan zaterdag officieel degraderen.

3B: Ook hier de topper tussen de nummers één en twee: Philidor Leeuwarden 2 en DSG Pallas. Sneek 2 zal waarschijnlijk officieel degraderen.

3C: Koploper Laurierboom-Gambiet zal vooral kijken naar de wedstrijd tussen de nummers twee en drie, Messemaker 1847 en Fischer Z. De uitslag van die wedstrijd kan de eigen koppositie aanmerkelijk versterken. LSG 4 vecht tegen de nummer negen Zukertort Amstelveen 3 voor zijn laatste kan. Verlies betekent voor LSG vrijwel zeker degradatie.

3D: Een heel erg grote wedstrijd: BSG 2-Zukertort Amstelveen 2. Beide ploegen hebben nog alles gewonnen, wat in geen enkele andere klasse voorkomt. Amstelveen verdedigt een voorsprong van 3,5 bordpunten.

3E: Koploper Santpoort ontmoet nummer drie ZSC-Saende 2. Dat is dus spannend, maar bij winst is Santpoort officieus kampioen en misschien zelfs officieel.

3F: Als Promotie van Oegstgeest’80 wint, zijn er opeens vijf kampioenskandidaten. Is de uitslag andersom, dan zit Oegstgeest in een riante positie.

3G: Nummer één Dordrecht gaat op bezoek bij nummer drie Eindhoven 2. Bij winst kan Dordrecht, mede gelet op het resterende programma, rustig achterover leunen.

3H: De enige beslissing die kan vallen is dat SMB degradeert, wat voor de gerenommeerde meesterklasser heel triest zou zijn. Bovenin hebben drie ploegen tien punten en spelen ze niet tegen elkaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.