Een unieke meesterzet van Wereldhaven Rotterdam

Giganten schaakten met containers op de ECT Delta Terminal

In 1995, nu bijna 20 jaar geleden, zag Peter Schuiten het al helemaal zitten: een schaakduel op de Maasvlakte met containers als stukken. Maar de hamvraag was wie zo’n bijzonder project zou willen financieren. Peter Schuiten was toen een Rotterdamse ondernemer en voormalig journalist van Radio Rijnmond, Stads TV, Veronica en Sport 7.

Beerend Lenstra, de directeur van de Stichting Wereldhaven Festival Rotterdam, was echter meteen laaiend enthousiast en wachtte geduldig tot de gelegenheid zich voor zou doen om Schuitens plannen te realiseren. Zondagmiddag, 5 september 1999, was het zover: vanaf één uur bogen Gary Kasparov, ‘s werelds sterkste schaker, en Jan Timman zich op de ECT Delta terminal op de Maasvlakte over het grootste schaakbord uit de geschiedenis, 100 meter bij 100 meter. Ter vergelijking: de afmeting van het reusachtige bord is bijna gelijk aan de lengte van een voetbalveld, maar dan in het vierkant.

Het schaakevenement werd georganiseerd door ECT en het Wereldhaven Festival Rotterdam, met ondersteuning van Rotterdam Topsport.

Grote containers fungeerden als schaakstukken en aan alles was gedacht, bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van promotie van een schaakpion. Het uitvoeren van een zet met een container kostte ongeveer twee minuten. Peter Schuiten: ‘Het was te hopen dat Timman of Kasparov maar niet in tijdnood zouden komen.’

,,Het idee achter deze happening was dat wij het als kind heel leuk vonden om met blokkendozen te spelen. Die dozen waren alleen wat groot uitgevallen,” grapte Schuiten.

,,Hoe hij in werkelijkheid op het idee was gekomen? Wel, hij reed in 1995 door het havengebied in een gedeelte waar veel containers stonden. Hij vond het aanzicht ongelooflijk imposant en plotseling kwamen er zijn eigen, losse gedachten door. Om de container had in het verleden een ware wereldrevolutie gewoed. In hun simpelheid zijn het evenwel bijzondere ‘dozen’, die in zijn gedachten continu als schaakstukken over de wereld worden verplaatst. Hij ging door met redeneren en kwam tot de conclusie dat de aanwezigheid van die containers allemaal te maken had met de strategische positie van Rotterdam. Zo ontstond het idee van een schaakspel.”

Het evenement werd vanuit de lucht gefilmd en de schaakpartij was op internet overal op de wereld te volgen.

Video van het evenement

Tijdens het BASAMRO Chess Tournament op het ss Rotterdam op 1 en 2 juni zullen de beelden uit die tijd nog eens worden getoond. Via bemiddeling van oud-ondernemer Huijsman kregen we de opnamen van RTV Rijnmond. Ook in het NOS Journaal van die dag was een kort item opgenomen van dit unieke gebeuren.

Iedereen is welkom op dit unieke toernooi. Toegang tot het toernooi en het ss Rotterdam is gratis.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Peter Kemner. Hij vertelde mij het volgende:

‘Ik had tijdens dat containerschaak net mijn eerste digitale camera, een 2 megapixel (!) Nikon, en heb daar toen wat foto’s gemaakt, een serie tijdens de partij en wat foto’s na afloop bij de huldiging van de spelers.’ Voor meer foto’s van dit evenement van Peter Kemner, klik hier

Geraadpleegde bronnen o.m. het Rotterdams Dagblad.

Jan Majoor, SV Spijkenisse, die in die tijd bij ECT werkte en bij de organisatie betrokken was vertelde mij dat ECT een speciale ets had laten maken voor iedereen die bij de organisatie van dit evenement betrokken was.

 

Het is gemaakt door Lucienne Smit, titel: Dutch Boxtops.

Lijnets/drooggenaaid. In opdracht voor E.C.T. Rotterdam. Relatiegeschenk.

Oplage 100 stuks, 40×50, 1998

 

 

klik hier voor website van Lucienne Smit

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.