Normunds Miezis is heel slim

Zaterdagavond in Hilversum de kraker tussen Robin van Kampen en Namig Guliyev. Na drie ronden in het HSG Open hebben alleen zij en Normunds Miezis nog drie punten. Waarom is die ontmoeting een kraker? Omdat ze vorig jaar twee keer tegen elkaar speelden, waarover Van Kampen voorafgaand aan dit toernooi tegen de verslaggever van de Gooi- en Eemlander zei:

“Ik heb inderdaad de hoogste rating, maar niet veel hoger dan Namig Guliyev. Daar verloor ik vorig jaar twee keer achter elkaar van in een weekendtoernooi, dus je kunt mij nu geen favoriet noemen. Nadat ik de eerste keer had verloren, speelde ik de tweede keer toch dezelfde opening en ik dacht: ik ga vast geen tweede keer van hem verliezen. Toen verloor ik nog harder. Ik vind het wel interessant om te zien of ik met dat soort dingen nu volwassener omga.”

Guliyev (links) en Van Kampen. Foto: toernooisite.

En wat doet Miezis vanavond? Die rust uit en lacht iedereen uit. Na zijn derde overwinning keek hij eens goed naar de stand en zei toen: “Als ik vanavond speel, speel ik met zwart tegen een grootmeester. Ik kan ook een bye nemen.” Dat laatste deed hij en dat was heel slim. Want als het resultaat van de vierde ronde goed zou zijn, zou hij in de vijfde en zesde (laatste) ronde hoogstwaarschijnlijk ook een grootmeester tegen zich krijgen. Waarom dan niet gewoon in bed gaan liggen en toch een half punt incasseren?

Zijn middagpartij had hem al veel energie gekost. Miguoel Admiraal had kansen op remise laten liggen, waarna er een eindspel ontstond van koning en toren (Miezis) tegen koning en loper (Admiraal). Potremise, omdat Admiraal correct verdedigde, maar er zitten heel kleine trucjes in de stelling. Althans, dat zei Miezis na afloop. De tijdverdeling van 40 minuten tegen 10 seconden (!!) gaf voor Miezis de doorslag. Ondanks de 5 seconden die er steeds bij komen bleek dit enorme tijdsverschil voor Admiraal toch te erg.

De topper tussen Van Kampen en Guliyev is net als zeven andere partijen vanavond live te volgen op de toernooisite.

Naschrift: de ‘kraker’ is na elf zetten in een symmetrisch Vierpaardenspel in remise geëindigd.

2 Reacties

  1. Avatar
    duberry 22 juni 2013

    Toch zijn Van Kampen en Guliyev nog slimmer geweest dan Miezis:Zij namen een on-officiële bye en hebben al tegen elkaar gespeeld.Miezis komt nog tegen één van hen en wellicht ook nog tegen Ernst als hij hoog wil eindigen.Alle drie liggen ze nu in bed .Alleen Ernst speelt nog.Maar die had al een on-officiële bye.

    Is dit taktische spel nog sport?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.