Nog curieuzer dan in Dieren

Tijdens het Open Nederlands kampioenschap in Dieren werd een partij gespeeld, Van Liempt-Pijpers, waarin zwart in slechts elf zetten won dankzij de zetten 8…Ke7 en 11…Ke8. De partij is in dit dagverslag van Peter Boel te zien. “Tim Krabbé, kijkt u mee?”, schreef Boel, maar dat was een paar dagen later bij een ander curiosum. Nee, Krabbé had niet meegekeken, maar toen de partij ook in mijn krantenrubriek verscheen, maakte hij me attent op de zet Ke2 die eens op de vijfde zet was gespeeld en direct tot opgave van zwart kon leiden. Krabbé was zelf de witspeler, in een simultaan, en er volgde een hilarisch verhaal. Zwart gaf niet op, want wit kon het beslissende 6.Lxf4 niet uitvoeren omdat loper en paard in de beginstelling per ongeluk verwisseld waren. Gelukkig was de partij ook al eerder voorgekomen, in een correspondentiepartij met wel de juiste beginstelling. Het verhaal is in Krabbé’s oude dagboek te lezen (doorscrollen naar nummer 381).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.