Ad Bestman: schaker en burgemeester. En blind.

Een icoon in de geschiedenis van het Nederlandse blindenschaak was Ad Bestman. Hij was in 1964 (pas 22 jaar oud) een van de oprichters van de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten (NSVG). Ook was hij bestuurslid van de International Braille Chess Association (IBCA). Vijf keer was hij kampioen van Nederland bij de visueel gehandicapten, twee keer kampioen van de Baarnse Schaakvereniging. Schaken was zijn grootste passie, maar hij had nog een passie: politiek. Ad Bestman was 100 procent blind, maar schopte het tot burgemeester van Abcoude. Hij overleed in 1988 op 44-jarige leeftijd.

Voor het tijdschrift van de Historische Kring Baerne heb ik zijn levensgeschiedenis uitgezocht en opgeschreven. Het verhaal is ook te vinden op de site van de NSVG. (Datum 07-09-2013.)

Ad Bestman bij zijn installatie tot burgemeester van Abcoude. (Foto: priv├ęcollectie familie Bestman)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.