Onbekende tekening Jan Timman opgedoken

Heel soms duikt er een onbekend schilderij op van Rembrandt of Vincent van Gogh. Dat is dan de opening van het achtuurjournaal. Het gevoel dat kunstliefhebbers daarbij hebben is te vergelijken met het gevoel dat ik had toen ik onderstaande tekening onder ogen kreeg. Geen twijfel mogelijk, het is een echte Dik Bruynesteyn. De tekening stamt uit 1969 en de afgebeelde schaker is natuurlijk Jan Timman, zeventien jaar oud.

Karikaturisten kijken naar opvallende uiterlijkheden en vergroten die uit. In dit geval is de tekenaar duidelijk getroffen door het lange haar en de dromerige blik. De redactie van Schaaksite kreeg toestemming deze tekening te plaatsen van de samenstellers van het monumentale boek Dik Tevreden. Het bijzondere van deze tekening is, dat die niet in het boek staat. Het is dus echt een collectors item.

Het boek Dik Tevreden verscheen onlangs als magnum opus van de tekenaar die in 2012 overleed. Zijn grote fans Jan Ferwerda en Ruud Gosse, die een website van Bruynesteyn bijhouden, verzamelden werk uit de 65-jarige carrière van hun idool. Heel veel tekeningen van beroemde sporters en veel strips van zijn legendarische creatie Appie Happie. Het boek bevat liefdevolle bijdragen van sporters als Ard Schenk, Jan Janssen en Jan Mulder, collega-tekenaars als Peter van Straaten en Peter de Wit en andere fans als Hans Wiegel en Dries van Agt. Maar vooral ontzaglijk veel tekeningen. Bijna 200 pagina’s in kleur op A4-formaat, op dik papier met een hard kaft. Dat zeg ik niet om de hoge prijs goed te praten, het boek kost namelijk slechts 19,95 in de boekhandel en 23 euro bij toezending via de website.

Schakers staan er nauwelijks in, maar het is een van de mooiste sportboeken die ik ooit heb gezien. Nou ja, dat is wel persoonlijk, want behalve (passief) sportliefhebber ben ik ook een groot liefhebber en verzamelaar van karikaturen en andere tekeningen.

En Jan Timman? Die staat zoals gezegd niet in het boek. Maar wie het boek niet in de winkel koopt maar via de website, krijgt op internet toegang tot negen tekeningen die het boek net niet gehaald hebben. Waaronder die van Timman. Het oeuvre van Dik Bruynesteyn was gewoon te groot, ook voor een boek van 200 pagina’s.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.