Peng en Timman grote Elo-winnaars

De grootste Elo-winnaar van de afgelopen maanden in de Nederlandse top is Zhaoqin Peng. In Groningen rond de kerstdagen won zij maar liefst 24 Elo-punten. Op de foto begint zij aan haar competitiepartij tegen Jan Sprenger, waarin ze er nog eens 6 punten bij won.

Ook Jan Timman is een grote winnaar. Met een stijging naar de zesde plaats op de Nederlandse ranglijst laat hij zien dat het leven van een topschaker niet hoeft te eindigen bij zestig jaar. Laat staan bij vijftig of veertig, zoals sommigen menen.

Op de website van de KNSB is een mooi overzicht te zien van posities op de Nederlandse ranglijst. De ranglijst is bijna hetzelfde als de ratinglijst. Er zijn een paar minieme verschillen en de inactieve spelers zijn eraf gehaald, zoals op dit moment Daniel Stellwagen. Timman staat zevende, maar dit is de ranglijst per 1 januari. Per 1 maart zal hij zesde staan. Zoals te zien, heeft hij de laatste zeven jaar niet zo hoog gestaan.

Nog een interessant feitje: Loek van Wely is de enige schaker die al deze hele eeuw bij de eerste drie staat.

Ook van de vrouwen is er zo’n mooi overzicht. Daarop is bijvoorbeeld te zien dat Tea Lanchava voor het eerst deze eeuw niet meer bij de eerste drie staat.

Nu de prestaties van de mannen in januari en februari. De Nederlandse tophonderd is hier te vinden.

Anish Giri speelde een voorbeeldig Tata-toernooi en won 12 Elo-punten. Hij steeg daardoor naar de 15e plaats op de wereldranglijst, maar staat inmiddels op 18.

Loek van Wely scoorde in Wijk aan Zee een halfje onder de 50 procent, maar het leverde hem wel 7 punten op. In twee gewonnen potjes in de Bundesliga sprokkelde hij er nog 5 punten bij. Van Wely blijft in Nederland heel stevig op de tweede plaats staan. Op de wereldranglijst is hij nummer 62.

Op die wereldranglijst is Sergei Tiviakov de derde en laatste Nederlander in de tophonderd en wel… op plaats 100. In de Bronstein Memorial in Wit-Rusland won de globetrotter 8 punten. Een overwinning op Maarten Solleveld in de KNSB-competitie leverde hem nog 4 puntjes op, wat hem net in die belangrijke tophonderd terugbracht.

Ivan Sokolov speelde de afgelopen twee maanden niet. Erwin l’Ami wel een paar competitiepartijen, maar dat leverde nauwelijks een verschuiving op.

Jan Timman brak tijdens het Kerstfestival in Groningen zijn hand, wat hem er niet van weerhield in Wijk aan Zee een goed toernooi te spelen en 15 Elo-punten te winnen.

Komen we bij Jan Timman. Zijn gedeelde tweede plaats in Tata-B leverde hem 15 punten op. In de Nederlandse en Duitse competitie doet hij het ook goed, wat hem deze twee maanden nog eens 3 punten opleverde. Timman passeerde daarmee op de Nederlandse ranglijst Jan Smeets, die alleen een paar competitiepotjes speelde zonder noemenswaardige Elo-mutatie.

Dimitri Reinderman was ook een grote winnaar. Hij won 12 punten in Wijk aan Zee en 5 in de competities.

Dimitri Reinderman won tijdens het Tata-toernooi 12 Elo-punten.

Daniel Stellwagen staat zoals gezegd niet meer op de Nederlandse ranglijst, maar wel op de ratinglijst. Door zijn inactiviteit wordt hij links en rechts gepasseerd en staat hij nog slechts negende.

Tiende staat Robin van Kampen, die de afgelopen maanden heel actief was. In Basel en Zürich won hij 14 punten, in Gibraltar verloor hij er 14. In de Engelse en Duitse competitie won hij per saldo welgeteld 1 Elo-punt en dat is dus ook zijn stijging in deze twee maanden.

De Nederlandse ranglijst voor vrouwen is hier te vinden. Hierbij smokkel ik een beetje. Ik behandel in dit artikel namelijk de maanden januari en februari, maar voor Zhaoqin Peng neem ik ook het Kersttoernooi in Groningen erbij. Daarin won ze 24 punten. Met haar genoemde 6 punten in de competitie erbij is ze weer boven de 2400 gekomen en staat ze stevig op de eerste plaats. Op de wereldranglijst is Peng nummer 63.

De andere vrouwen kunnen in één partijtje meer punten winnen dan de mannelijke toppers. Van wie nog nooit een rating van 2400 of hoger heeft gehad, wordt de overscore namelijk vermenigvuldigd met 15 in plaats van met 10. Anne Haast won in de KNSB-competitie van Rob Witt en Mees van Osch en won daarmee 11 punten. Dat is veel voor twee partijen.

Iozefina Paulet won 9 punten met een overwinning op Nico Zwirs.

Marlies Bensdorp verloor 16 punten in drie partijen in de Franse competitie.

Bij de andere vrouwen hielden winst en verlies elkaar ongeveer in evenwicht.

De foto’s zijn genomen door Zhaoqin Peng of… met haar camera.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.