Grootmeesternorm in Meesterklasse?

Chiel van Oosterom is nog in de race om een grootmeesternorm te scoren in de KNSB-competitie. Komende zaterdag kunnen de eerste kampioenen bekend worden. In dit artikel een combinatie van een terugblik op de zevende ronde, anderhalve week geleden, en een vooruitblik op de achtste ronde, over enkele dagen.

Meesterklasse

En Passant wordt natuurlijk kampioen. Een voorsprong van vier matchpunten, elf bordpunten en winst in de onderlinge wedstrijd is door LSG niet meer in te halen. Stel dat de Leidse ploeg twee keer met 8-2 wint, dan moeten de Bunschoters over twee wedstrijden tezamen minder dan vijf bordpunten halen om de titel nog mis te lopen. Dat gaat niet gebeuren, maar de kans is zeker aanwezig dat de officiële titel zaterdag nog niet wordt binnengehaald. LSG kan tegen het puntloze ESG Dr. Max Euwe bordpunten gaan sprokkelen, terwijl En Passant op bezoek gaat bij Accres Apeldoorn. Dat staat negende, maar werd vorig seizoen met ongeveer dezelfde ploeg tweede. Dat zegt alles over de kleine verschillen tussen de nummers twee tot en met negen in de Meesterklasse. Maar je zou toch ook zeggen dat Apeldoorn nu eens een goede wedstrijd moet gaan spelen, zeker in degradatienood.

Mocht En Passant toch minstens een punt scoren, dan is de landstitel pas officieel als Anish Giri in die wedstrijd heeft meegespeeld. Hij staat namelijk in de opgegeven opstelling en moet nog een tweede partij spelen, anders krijgt En Passant twee matchpunten in mindering.

Een belangrijk duel onderin is BSG-Utrecht. Utrecht kan al niet meer degraderen, maar BSG staat slechts een matchpunt boven Apeldoorn, dat 6,5 bordpunten meer heeft. Als Apeldoorn ‘gewoon’ van de nummers één en twee (!) verliest, is BSG veilig. Maar de Bussumers zouden dat liever op eigen kracht doen. Bij winst op Utrecht en in de laatste ronde op ESG Dr. Max Euwe zou BSG zelfs nog een plaats kunnen stijgen.

Normkansen

Chiel van Oosterom (Utrecht) scoorde 5,5 uit 7 en staat met een TPR van 2615 net boven de grens voor de grootmeesternorm van 2600, al scheelt dat niet veel. Hij versloeg Friso Nijboer en speelde ook al remise tegen Nikolic. Van Oosterom moet een grootmeester tegen zich krijgen en dat zal tegen ESG Dr. Max Euwe niet lukken. Wellicht wil Apeldoorn hem helpen, maar het vervelende is dat Van Oosterom dan niet moet verliezen. Maar ja, je moet er iets voor doen. Vincent Diepeveen (Utrecht) kan een meesternorm scoren. Hij heeft 5 uit 7 en een TPR van 2481, waar 2450 benodigd is. Diepeveen won van de meesters Arthur van de Oudeweetering van Jan Sprenger.

Topscorers

5.5 uit 6: Jan Smeets (En Passant) en Sipke Ernst (Groninger Combinatie)

5,5 uit 7: Zhaoqin Peng en Manuel Bosboom (beiden En Passant), Bart Michiels (SO Rotterdam) en Chiel van Oosterom (Utrecht)

5 uit 6: Dimitri Reinderman (En Passant)

5 uit 7: Edwin van Haastert (LSG), Bruno Carlier (SO Rotterdam), Jelmer Jens en Vincent Diepeveen (beiden Utrecht)

Eerste klassen

De deels gesponsorde ploegen SISSA en Charlois Europoort zijn favoriet, maar de kans is groot dat de beslissingen pas in de laatste ronde vallen.

In 1A gaat koploper SISSA zaterdag op bezoek bij Purmerend, dat tegen degradatie vecht. Kennemer Combinatie, dat een matchpunt en acht bordpunten achter staat, ontvangt Zukertort Amstelveen en zal het iets lastiger krijgen. In de slotronde speelt KC tegen Philidor Leeuwarden en SISSA tegen Soest. Mede gezien dit programma is SISSA toch wel topfavoriet.

ESG Dr. Max Euwe 2 is gedegradeerd. Purmerend lijkt de tweede degradant te worden, maar heeft vijf bordpunten meer dan Soest en Sopsweps’29, die beide twee matchpunten meer hebben. Met Sopsweps’29 in de laatste ronde op het programma kan het toch nog spannend worden, mede omdat Soest nog een zwaar programma heeft.

In 1B heeft Charlois Europoort een matchpunt en twee bordpunten voorsprong op HWP Sas van Gent, met heel mooi de onderlinge ontmoeting in de laatste ronde. Zaterdag ontvangt Charlois De Toren Arnhem-VSV en gaat HWP op bezoek bij Venlo. Beide tegenstanders zijn middenmoters.

Onderin kan RSR Ivoren Toren (één matchpunt) de degradatiestrijd nog heel spannend maken als het de nummer acht Caïssa verslaat. Verliezen de Rotterdammers of spelen ze gelijk, dan zijn ze gedegradeerd.

Topscorers

7 uit 7: Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten)

6,5 uit 7: David Klein (Kennemer Combinatie)

6 uit 6: Gert Ligterink (SISSA)

6 uit 7: Sybolt Strating (Zukertort Amstelveen) en Erik-Jan Hummel (SISSA)

Tweede klassen

In de vier tweede klassen staan maar liefst drie wedstrijden tussen de nummer één en twee op het programma!

In 2A verloor Caïssa 3 zijn koppositie door een gelijkspel tegen MSV. Net als Groninger Combinatie 2 hebben de Amsterdammers nu tien matchpunten. De Groningers staan twee bordpunten voor en kunnen zaterdag in het cruciale thuisduel tegen Caïssa een reuzenstap in de richting van de titel zetten.

In 2B gaat De Wijker Toren zaterdag in Hoorn op bezoek bij Caïssa-Eenhoorn, dat een matchpunt en anderhalve bordpunt minder heeft. Bij winst is de ploeg uit Beverwijk kampioen. Een gelijkspel, met het zwakke HSG in de slotronde op het programma zullen de WT-boys ook niet erg vinden.

In 2C geen kampioensduel, maar een bordpuntenrace. LSG 2 en HMC Calder 2 hebben elk twaalf matchpunten, LSG 2 heeft welgeteld één bordpunt meer. LSG ontmoet nog de nummers zes en negen, HMC de nummers vier en vijf. Dat zegt niet alles, maar het zal prettig voelen voor de ploeg uit Leiden.

In 2D wel weer een kampioensduel: Vianen DVP-Veldhoven. Vianen heeft een matchpunt en anderhalve bordpunt meer, maar is bij winst misschien nog geen kampioen. Eindhoven staat namelijk twee matchpunten en 4,5 bordpunten achter.

Topscorers

6,5 uit 7: Alje Hovenga (Caïssa 2)

6 uit 7: Thijs Laarhoven (Veldhoven) en Paul Span (UVS)

Derde klassen

In de derde klassen zullen er zaterdag zeker een aantal feestjes worden gevierd. Enkele ploegen zullen zich nu al – terecht – officieus kampioen wanen.

Dat geldt voor Assen in 3A, dat vier matchpunten en 7,5 bordpunten voor staat op Sneek en een halfje meer op SISSA 2. Spassky’s is zaterdag geen makkelijke tegenstander, maar wat kan er nog misgaan?

In 3B heeft Almelo drie punten meer dan Staunton, maar wel 3,5 bordpunten minder. Gezien het programma moet dat voldoende zijn. De titel kan zaterdag thuis worden behaald tegen Caïssa 5.

In 3C staat ZSC-Saende twee punten los van Messemaker 1847, maar met het sterke Fischer Z als tegenstander kan het opeens weer spannend worden.

Spannend wordt het niet in 3D, waar Accres Apeldoorn 2 vier matchpunten en 6,5 bordpunten voor staat op Amsterdam West. Thuis tegen VAS 2 zal zaterdag het kampioenschap worden binnengehaald.

Een zelfde voorsprong heeft DSC Delft 2 in 3E op Boven IJ. In Rotterdam mag het tegen RSR Ivoren Toren 2 de kampioenswedstrijd spelen.

Drie ploegen kunnen nog kampioen worden in 3F. S. Landau Axel leidt met kleine voorsprong en gaat op bezoek bij het ook niet malse De Pion 2. Er zal zaterdag nog geen kampioen zijn.

In 3G heeft De Stukkenjagers 2 het redelijk makkelijk, met twee matchpunten en 3,5 bordpunten meer dan Charlois Europoort 2. De Tilburgers spelen zaterdag thuis de Brabantse derby tegen HMC Calder 3.

Ongeveer hetzelfde geldt voor DJC Stein in 3H. Doorgaan met het goede spel, thuis tegen Voerendaal 3, en het kampioenschap lonkt.

Topscorers

7 uit 7: Harold van Dijk (Krimpen aan den IJssel) en Collin Boelhouwer (Souburg)

6 uit 6: Redmar Damsma (Oosten-Toren), Mark van Schaardenburg (ZSC-Saende), Thomas Beerdsen (Accres Apeldoorn 2) en Arthur Hogaert (S. Landau Axel)

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 13 april 2014

    Ik heb begrepen dat Chiel verloren heeft van voormalig teamgenoot David Smerdon!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.