Sterk bezette tienkamp in Rosmalen

Een sterk bezette tienkamp wordt vanaf aanstaande vrijdag gespeeld in Rosmalen. Het is de derde HMC Calder Cup. Niet zo’n bekend toernooi meer, de eerste twee edities waren in 2002 (gewonnen door Nicolai Vesterbaek Pedersen) en 2003 (Mikhail Saltaev). Nu, elf jaar na de tweede editie, heeft toernooidirecteur René Olthof weer een leuk deelnemersveld bij elkaar gekregen. Plus een spectaculaire bezetting voor een rapidtoernooi op de slotdag.

Op de toernooisite worden de tien deelnemers deze week uitgebreid voorgesteld, de eerste portretten zijn al klaar.

(Daniel Fridman, foto Grenke Chess Classic Baden-Baden)

Daniel Fridman is de nummer twee op rating en een van de favorieten van de organiserende vereniging. In het geschreven portret op de site kunt u lezen waarom:

“Daniel Fridman was onze kopman toen HMC Calder in het seizoen 2003/04 de promotie naar de Meesterklasse bewerkstelligde. Sindsdien is hij een betrouwbare pijler van HMC Calder gebleven. Met een score van 70% – 31,5 uit 45 partijen – heeft hij een belangrijk aandeel in het succes van HMC Calder 1.

Daniel Fridman werd in 1976 geboren in Letland. In 1992 behaalde hij tijdens het wereldkampioenschap voor de jeugd tot 16 jaar in Duisburg de gedeelde derde plaats, samen met niemand minder dan Peter Svidler. Namens Letland nam hij deel aan Europese en wereldkampioenschappen voor de jeugd in diverse leeftijdscategorieën. In 1994 werd hij meester en in 2001 grootmeester. Daniel woont in Bochum en is getrouwd met WGM/IM Anna Zatonskih; zij hebben een dochter.

Sinds 2004 speelt hij in de Schachbundesliga voor SV Mülheim-Nord. Hij is tweevoudig kampioen van Duitsland (2008 en 2012). Met het Duitse team behaalde hij in 2011 een daverend succes: het Europese kampioenschap voor teams. Hij won diverse internationale toernooien en laat zich regelmatig in Nederland zien. Klassiek, blitz en rapid: in al deze disciplines heeft hij in ons land vele eerste prijzen gewonnen. In 2012 won hij nog het Remco Heite-toernooi Wolvega voor Loek van Wely.

Bij de tweede editie van de HMC Calder Cup in 2003 was Daniel Fridman er ook bij. In een match over acht rapidpartijen versloeg hij teamgenoot Geert van der Stricht met 6,5 -1,5. In de derde editie van de HMC Calder Cup zullen ze elkaar weer treffen. Over zijn ambities kunnen we kort zijn: hij gaat natuurlijk voor de eerste plaats!”

De complete deelnemerslijst ziet er als volgt uit:

IGM Konstantin Landa (geb. 1972) RUS 2662

IGM Daniel Fridman (geb. 1976) GER 2627

IGM Alon Greenfeld (geb. 1964) ISR 2545

IGM Robin Swinkels (geb. 1989) NED 2512

IM Twan Burg (geb. 1990) NED 2506

FM Jasper Broekmeulen (geb. 1987) NED 2432

IM/WGM Sopiko Guramishvili (geb. 1991) GEO 2396

IM Willy Hendriks (geb. 1966) NED 2390

IM Geert Van der Stricht (geb. 1972) BEL 2376

IM Jeroen Bosch (geb. 1970) NED 2363

(Jasper Broekmeulen kan in Rosmalen de meestertitel behalen. Foto: René Olthof.)

Dat zijn vijf HMC’ers en vijf niet HMC’ers. Daarover lezen we:

“Voor de local heroes staat er veel op het spel. Maakt Jasper Broekmeulen de sprong naar het meesterschap? Zit er voor Twan Burg een grootmeesterresultaat in? Maakt Daniel Fridman zijn favorietenrol waar?”

Op de slotdag, 28 juni, is er als kers op de taart een rapidvierkamp, waarin de spelers vier keer tegen elkaar aantreden in partijen van tien minuten per persoon. De bezetting is spectaculair:

IGM Anish Giri (geb. 1994) NED 2752

IGM Rustam Kasimdzhanov (geb. 1979) UZB 2700

IGM Daniel Fridman (geb. 1976) GER 2627

IGM Benjamin Bok (geb. 1995) NED 2591

Fridman speelt zijn partij voor de tienkamp van die dag, tegen Landa, vooruit op de avond van de dag waarop ook de zevende ronde wordt gespeeld.

Tezamen is het een mooi evenement voor Brabant en voor Nederland.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.