Robin van Kampen wint HSG Open

Robin van Kampen heeft het HSG Open, in hotel Lapershoek in Hilversum, ongedeeld gewonnen, met een mooie score van 5,5 uit 6. Hij deed dat op een voor een Zwitsers toernooi ongebruikelijke manier. Bij dit systeem kun je grootmeesters ontlopen door de eerste partij te verliezen. Van Kampen ontliep de grootmeesters door vanaf het begin te winnen. Zijn collega-grootmeesters lieten steken vallen, waardoor hij er geen eentje tegen zich kreeg.

Voor de toernooisite maakte Louisa Verhulst een mooie foto van Robin van Kampen.

Overigens had Van Kampen het uiteraard niet erg gevonden om tegen grootmeesters te moeten spelen, hij was immers de hoogste ratinghouder.

In het tussenverslag gaf ik een overzicht van de eerste vier ronden. In de vijfde ronde liet Van Kampen zelf een halfje liggen, tegen de jonge Italiaanse FM Francesco Rambaldi, bij niemand bekend. Vladimir Episjin speelde remise tegen Jorden van Foreest en Roeland Pruijssers tegen Adel Omearat uit Syrië. Het ging de grootmeesters in Hilversum niet bepaald voor de wind.

In de slotronde was het Episjin die tegen Rambaldi niet verder kwam dan remise. De Italiaan werd daardoor ongedeeld tweede. Van Kampen won het toernooi door in de laatste ronde van Van Foreest te winnen.

Op de toernooisite zijn uiteraard alle uitslagen en standen te vinden, alsmede een selectie van partijen.

2 Comments

  1. Avatar
    Raoul Lemmen juni 23, 2014

    Hi Johan,

    Merk op dat op het BPB Limburg Open zich een vergelijkbaar patroon voordeed. Alleen dan met Erwin L’Ami in de rol van Robin van Kampen. Na vier ronden had hij de volle 100% en direct daarachter niet één van de overige 5 grootmeesters, maar de Nederlandse jeugdtalenten FM Jorden van Foreest (o.a. winst tegen GM Emanuel Berg), IM Quinten Ducoarmon, Mischa Senders en Tycho Dijkhuis (o.a. winst tegen GM Alexandr Fier). Verschil was wel dat L’Ami in ieder geval nog één grootmeester tegen kwam tijdens het toernooi. GM Ruud Janssen. Met een rating van 2467 "slechts" als tiende geplaatst. De conclusie mag zijn dat de Nederlandse jeugd het dit jaar gewoon bijzonder goed doet. Maar die conclusie had je eerder al getrokken geloof ik.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.