Veel Elo-mutaties in de zomer

Anish Giri is de nummer elf van de wereld en Anne Haast staat stevig nummer twee in Nederland. Tijdelijk dan, Elo-ratings zijn momentopnamen. De Olympiade en de zomertoernooien brachten op de Nederlandse ranglijsten wat veranderingen teweeg.

(Anish Giri kijkt tijdens de Olympiade naar een partij van Erwin l’Ami. Alle foto’s bij dit artikel zijn genomen door Zhaoqin Peng.)

Anish Giri deed het heel goed op de Olympiade. Met zijn score van 8 uit 11 aan het eerste bord won hij 13 Elo-punten en steeg hij naar de elfde plaats op de wereldranglijst. Slechts 2 punten onder de nummer tien Kramnik, maar ook slechts 6 punten boven de nummer zestien. Op dit moment staat hij virtueel alweer een plaatsje lager. Maar Giri heeft de top tien duidelijk in zicht.

De Nederlandse ranglijst is hier te vinden

Sergei Tiviakov is de enige andere Nederlander in de top honderd, hij staat op plaats tachtig. Net als vorige maand won hij iets. Op de Olympiade verloor hij 2 punten, maar in de Portugese competitie won hij er 5. In welke clubcompetitie zou Tiviakov nou nog niet gespeeld hebben?

Loek van Wely verloor op de Olympiade 12 punten en viel weg uit de top honderd. Wel blijft hij de nummer drie van Nederland.

(Loek van Wely deed het slecht op de Olympiade, Anish Giri goed. Op de sfeer had dat geen invloed.)

Ivan Sokolov speelde zijn laatste partij die meetelde voor de rating in mei, Jan Smeets in maart en Daniel Stellwagen in 2013. Robin van Kampen verloor op de Olympiade 1 punt en blijft op de vijfde plaats staan.

Erwin l’Ami verloor in augustus 1 punt. Maar wat een mutaties! Vorige maand schreef ik dat hij van vijf naar zes was gezakt na 19 punten op het NK te hebben verloren. Ook schreef ik alvast dat hij in Dieren nog eens 17 punten had verloren en daardoor nog een plaats zou zakken. Dat is nu verwerkt, maar op de Olympiade won l’Ami er 16 terug, waardoor hij zijn zesde plaats wel behoudt. Hij staat nu 25 punten onder de mondiale top honderd, waar hij heel even in stond.

Jan Timman deed het niet heel goed in Denemarken bij de Politiken Cup. Hij verloor er 8 punten. In Nederland zakte hij daardoor van acht naar negen, en steeg de niet-spelende Stellwagen van negen naar acht. Een mutatie zonder enige betekenis dus.

(Jan Timman bij Erika Sziva op zoek naar nieuw lesmateriaal.)

Benjamin Bok won in Riga 3 punten en staat nu samen met Dimitri Reinderman op de tiende plaats.

Een bijzondere zomer maakte Sipke Ernst door. Op het NK won hij 12 punten, in Dieren verloor hij er 26 (!) en in Vlissingen won hij er 15. Dus per saldo 1 punt winst. Maar veel belangrijker: gedeeld derde op het NK en gedeeld toernooiwinnaar in Vlissingen. Daarmee relativeer ik al die Elo-getalletjes. Want Ernst zal tevreden zijn over zijn zomer.

(Anne Haast deed het goed op de Olympiade en Lisa Schut slecht, althans naar Elo-prestatie gemeten. Beiden bleven lachen, de teamgeest was bijzonder goed.)

Bij de vrouwen twee grote veranderingen. Hier de nieuwe Nederlandse ranglijst.

Anne Haast won op de Olympiade maar liefst 27 Elo-punten, Lisa Schut verloor er 18. Die mutaties zijn wat spectaculairder dan bij de mannen, omdat hun over- c.q. onderscores met 20 worden vermenigvuldigd in plaats van met 10.

Haast blijft op de Nederlandse ranglijst tweede staan, maar nu wel veel steviger. Bovendien is ze nog maar 6 Elo-punten verwijderd van de mondiale top honderd.

Schut zakte van drie naar vier en wisselde daarmee van plaats met Bianca de Jong-Muhren. Die scoorde op de Olympiade ongeveer volgens haar rating, net als Zhaoqin Peng en Tea Lanchava. De nummers zes tot en met twaalf op de Nederlandse ranglijst kwamen afgelopen maand niet in actie.

4 Comments

 1. Avatar
  Kees Stap september 10, 2014

  Aan de SV Wageningen natuurlijk. De foto is dan ook gemaakt tijdens het Bevrijdingstoernooi op 5 mei.

 2. Avatar
  Johan Hut september 10, 2014

  Ik schreef het eigenlijk als flauw grapje, maar gelukkig redt Kees me eruit. Ik heb uit dat toernooi trouwens een mooiere foto van Jan Timman, ook gemaakt door Zhaoqin Peng:

 3. Avatar
  Lucas september 11, 2014

  Een prachtige foto inderdaad, genomen vanaf ongeveer de hoogte van de schaakstukken. Hierdoor lijkt Timman een reus die tevreden neerkijkt op zijn onderdanen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.