Giri, Van Wely en Haast goed, L’Ami minder

Anish Giri is de nummer zeven van de wereld, dat zal niemand zijn ontgaan. Loek van Wely is terug in de top honderd, waar hij uiteraard thuishoort. De degelijke Erwin l’Ami valt voor de tweede keer in korte tijd ver terug. Anne Haast komt binnen in de top honderd. Dat zijn de opvallendste mutaties op de Elo-lijst per 1 oktober.

(Anish Giri staat in Nederland op eenzame hoogte. Alle foto’s bij dit verhaal zijn tijdens de Olympiade genomen door Zhaoqin Peng.)

De Nederlandse ranglijst is hier op de FIDE-site te vinden.

Anish Giri is na Max Euwe, Jan Timman, Jeroen Piket en Loek van Wely de vijfde Nederlander die in de top tien van de wereld terechtgekomen is. Hij staat nu zevende. Veel punten had hij daarvoor niet nodig, hij won er 2 in de Spaanse competitie en 8 in de Europacup. Maar als je zo hoog staat, is iedere puntenwinst knap. De verschillen tussen de plaatsen zeven en vijftien zijn bovendien klein.

Loek van Wely won meer punten, namelijk 5 in de Spaanse competitie en 9 in de Europacup. Het bracht hem op plaats 85 van de wereldranglijst.

Robin van Kampen deed het met 5 uit 7 goed in de Europacup en won 6 punten. Vervolgens speelde hij in de KNSB-competitie remise tegen Lobzhanidze en kon meteen 2 punten inleveren. Dat is soms een vreemde verhouding, al is een verlies van 2 punten wel te overleven.

Jan Smeets won juist 3 punten met één competitiepotje.

In diezelfde competitiewedstrijd verloor Erwin l’Ami twee punten met zijn remise tegen Jorden van Foreest. Erger was, dat hij 10 punten verloor in de Europacup. Sinds 1 juli is L’Ami gezakt van 2650 naar 2618. Dat lijkt geen spectaculaire daling, maar daarvoor was L’Ami zo constant. Als hij Nijboer of Ernst had geheten was ik er niet over begonnen.

Van Sergei Tiviakov en Daniel Stellwagen werden in deze periode geen partijen geregistreerd, Tiviakov staat op plaats 78 van de mondiale ranglijst.

Ivan Sokolov, Jan Timman en Dimitri Reinderman bleven ongeveer gelijk.

Onder de Nederlandse top tien valt op dat Wouter Spoelman in één potje maar liefst 9 punten verloor, een competitienederlaag tegen Hing Ting Lai.

Nieuw in de subtop is Joris Brenninkmeijer, die binnenkomt op plaats 22. Nou ja, daar ergens stond hij al, maar door zijn competitiezege op Lars Ootes is hij door de FIDE-computer weer teruggehaald in het rijk der actieve schakers, waarin hij zeven jaar niet had verkeerd.

De vrouwenranglijst vinden we hier.

Zhaoqin Peng deed het met 4 uit 7 goed in de Europacup en won 6,8 punten. Vervolgens verloor ze in de KNSB-competitie van Koen Lambrechts en verloor met dat ene partijtje precies die 6,8 punten.

Ook bij de andere vrouwen had één partijtje een grote mutatie tot gevolg, doordat de FIDE de vermenigvuldigingsfactor voor spelers onder de 2400 heeft verhoogd.

Anne Haast won in de competitie van Mees van Osch, won daar 6 punten mee en kwam daarmee voor het eerst de mondiale top honderd binnen op plaats 98.

Andere vrouwen verloren wat punten met dat ene KNSB-potje. Bianca de Jong-Muhren 8 punten tegen Willy Hendriks, Tea Lanchava 11 punten tegen Christopher Brookes en Iozefina Paulet 8 punten tegen Frank Erwich. Toch opmerkelijk, zoveel Elo-verlies met één verliespartij.

Erika Sziva won 3 punten met een overwinning op Gerard Bischoff en wordt daardoor weer op de lijst van actieve schaaksters geplaatst, en wel op plaats zes.

Dit waren de mutaties per 1 oktober. Inmiddels is het vijf dagen later en is er alweer van alles gebeurd.

10 Comments

 1. Avatar
  Lucas oktober 07, 2014

  Hoewel Giri niet in Nederland is geboren, wordt hij in dit artikel terecht een Nederlander genoemd die in de top tien van de FIDE gekomen is. Giri woont hier immers al lang, heeft hier ook op school gezeten en heeft inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit, geloof ik.

  Maar ik vroeg me af of er dan wellicht ook andere schakers zijn (dan de vijf genoemde) die als Nederlander de top tien gehaald hebben. Zo herinner ik me dat Kortsjnoi in de jaren ’70 een tijdje in Nederland heeft gewoond. Kortsjnoj behoorde toen zeker tot de top tien.

  Van langer geleden weet ik dat Reuben Fine in de jaren ’30 enige tijd in Nederland woonde (hij was met een Nederlandse vrouw getrouwd). Fine behoorde toen ook ongetwijfeld tot de top tien, hoewel de Elo-lijst toen nog niet bestond.

  Zo zijn er waarschijnlijk nog wel andere top tien schakers die in het verleden korter of langer in Nederland hebben gewoond. Philidor bijvoorbeeld?

 2. Avatar
  Johan Hut oktober 07, 2014

  Over het algemeen noemen we iemand Nederlander als die bij de FIDE als Nederlander staat geregistreerd en dus op landenwedstrijden voor Nederland mag spelen. Dat stond Kortchnoi niet. Tiviakov en Sokolov zijn in de buurt van de top tien geweest, misschien wel op plaats tien, maar volgens mij voordat ze Nederlander werden.

 3. Avatar
  Klaas Schaak oktober 07, 2014

  Anish Giri is, volgens een rapportage van de KNSB aan de bondsraad van 15 mei 2014, in een ceremonie op 29 januari 2014 tot Nederlander genaturaliseerd.

 4. Avatar
  Lucas oktober 07, 2014

  Jeroen Piket is een twijfelgeval, vind ik.

  In januari 1995 stond hij op nummer 11 van de wereldranglijst met 2670 Elo. In juli 1995 stond hij op nummer 36 met Elo 2625.

  Op wikipedia staat "…in 1995 kwam hij heel even de top-10 van de wereldranglijst binnen. Zijn hoogste FIDE-rating was 2659 punten."

  Beide statements kloppen volgens mij dus niet.

 5. Avatar
  Johan Hut oktober 07, 2014

  In die tijd werden de ranglijsten twee keer per jaar opgemaakt. Per 1 juli 1994 stond Jeroen Piket in de top tien, na het toernooi in Dortmund te hebben gewonnen voor Karpov en Kortchnoi, die overigens in de tweede helft van het deelnemersveld eindigden. Helaas heb ik nog geen bron voor die ranglijst gevonden, het stond niet in het bondsblad.

  Overigens is de Nederlandse Wikipedia op schaakgebied heel erg slecht. Daar kan bijvoorbeeld staan dat iemand wel eens derde is geworden in het Hoogovenstoernooi, zonder te vermelden dat hij het Hoogovenstoernooi ook een keer gewonnen heeft. Er worden maar willekeurig wat toernooiresultaten op gezet.

 6. Avatar
  Hanzel oktober 07, 2014

  Johan, als je vindt dat wikipedia onvolledig is..het staat je vrij hier aanvullingen en/of correcties aan te brengen. Het is vrij toegankelijk.

 7. Avatar
  Lucas oktober 08, 2014

  Maar de enige Nederlander die in de top-2 heeft gestaan is natuurlijk Jan Timman:

  fidelists.blogspot.nl/2008/02/january-1982-fide-rating-list.html

  Max Euwe is een apart geval. Hij is weliswaar wereldkampioen geworden, maar toen bestonden er nog geen Elo ranglijsten (die zijn er pas sinds 1970).

  Maar volgens deze website heeft Euwe wel 14 maanden lang in de top-1 gestaan:

  www.chessmetrics.com/cm/CM2/PlayerProfile.asp?Params=199510SSSSS3S035520000000111000000000008210100

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.