Wie is Yangyi Yu?

Anish Giri begon in Qatar met 6 uit 6, Vladimir Kramnik versloeg hem in de zevende ronde en voltooide in de achtste ronde ook een serie van 6 uit 6, maar Yangyi Yu won het toernooi. Wie is deze jongeman? Velen zullen nog nooit van hem hebben gehoord, maar mensen die het internationale schaakleven volgen wel. Op de FIDE-lijst van 1 december was Yu de nummer vijf van China, het tweede schaakland in de wereld. Op dit moment staat hij virtueel zelfs nummer één.

(Yangyi Yu en de andere schakers in Qatar zullen veel te danken hebben gehad aan de oliesjeiks. Foto: toernooisite.)

Yangyi Yu is net als Anish Giri twintig jaar en werd net als Giri grootmeester in 2009. Nederlanders kunnen hem kennen van het Tata Steel Chess Tournament van begin dit jaar. Daar speelde hij in de Challengers (B-groep), waar hij 7 uit 13 scoorde met zes overwinningen, twee remises en vijf nederlagen. Hij verloor onder anderen van Benjamin Bok en Dimitri Reinderman, wat knap is van onze landgenoten tegen een van de sterkste schakers van China. Yu verdiende met dit weinig opvallende resultaat niet automatisch een nieuwe uitnodiging voor Wijk aan Zee.

In maart werd Yu enigszins verrassend kampioen van China, samen met Liren Ding, die regelmatig de Chinese ranglijst aanvoert. Ze behaalden niet echt een kampioenscore. Met drie overwinningen en acht remises tegen niet de allersterkste tegenstand behaalde Yu geen resultaat dat met grote letters de wereld over ging.

Een maand later won hij het kampioenschap van Azië met 7 uit 9, dat was al spectaculairder. Hij versloeg onder anderen Xiangzhi Bu, ook een van de sterkste schakers van China.

Een geweldig resultaat behaalde Yu op de Olympiade in augustus. Met 9,5 uit 11 scoorde hij ruim boven zijn rating, hij won 32 Elo-punten. Yu won onder anderen van Zoltan Almasi en Laurent Fressinet. Zijn drie remises speelde hij tegen Peter Svidler, Loek van Wely en Pavel Eljanov.

Dat wisselde hij wel af met mindere toernooien en in de Chinese competitie speelde hij veel remises tegen relatief zwakke spelers.

(De Gooi- en Eemlander en gelieerde regionale dagbladen besteedden aan de hand van verslagen van Wim van der Wijk veel aandacht aan het toernooi in Qatar.)

Yu’s resultaat in Qatar was na de Olympiade zijn tweede sensatie van dit jaar. Zijn vier overwinningen en drie remises na zeven ronden waren goed, maar met zijn slotzeges op Anish Giri en Vladimir Kramnik tilde hij zijn resultaat naar een prestatie die voor altijd met gouden letters op zijn palmares zal zijn geschreven. Een ongedeelde toernooiwinst in wat (zonder aandacht voor ratinginflatie) het sterkste open toernooi aller tijden wordt genoemd, onderstreept met een Elo-winst van 21 punten. Het bracht hem virtueel op de eerste plaats van de Chinese ranglijst en – belangrijker – op plaats 22 van de wereld.

Rond Kerst speelt Yu mee in het traditionele open toernooi in Groningen, waar hij meteen de grote favoriet is. Wijk aan Zee zit al vol. Weliswaar is de veertiende deelnemer aan de A-groep (Masters) nog niet bekend, maar die gaat volgens afspraak naar een speler uit de ACP-tour. Nederland, dat tot de belangrijkste toernooilanden in de wereld behoort, zal de jonge Yangyi Yu in de toekomst ongetwijfeld vaker te zien krijgen.

3 Reacties

 1. Avatar
  wimw 08 december 2014

  Jammer genoeg kon Giri zijn partij tegen Yangyi Yu niet remise houden, want anders had hij het toernooi gewonnen. Helaas, was er geen analyse van die partij op de Schaaksite.

 2. Avatar
  Lucas 08 december 2014

  King geeft een kort verslag van het cruciale moment hier:

  www.youtube.com/watch?v=Sns6kmo4mWQ

  Volgens King was de stelling met minuspion "theoretisch remise", maar vergist Giri zich en denkt met een loperoffer naar remise door eeuwig schaak te kunnen afwikkelen. Yangyi slaat de loper echter niet, maar gaat in plaats daarvan op jacht naar de koning. Dit leidt vervolgens tot dameverlies voor Giri.

  Er was sprake voor behoorlijke tijdnood voor beide spelers. In feite ging het erom wie de sterkste zenuwen bezat. Het was indrukwekkend hoe snel Yangyi de winnende combinatie vond.

 3. Avatar
  wimw 08 december 2014

  Dank je wel voor deze link, die alles prachtig laat zien. Mijn indruk dat het remise te houden was klopte dus wel. Maar er waren nog heel wat zetten te doen, voordat de 50 zetten regel van kracht werd.

  P.S. Vroeger zou dit in de KNSB competitie door de arbitrage remise gegeven zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.