Is ze het of is ze het niet?

Van Jos Damen kregen we een foto toegestuurd uit het Hoogovenstoernooi van 1973, met de vraag of we wisten wie dit is. Damen schrijft met enkele anderen artikelen op Wikipedia.

Om te beginnen pakte ik uiteraard het toernooiboekje van 1973. Daarin vond ik de tweede foto.

De vrouw met de bril is Alla Kushnir, een Israëlische schaakster van Russische komaf. Zij was een van de sterkste schaaksters ter wereld. In 1965, 1969 en 1972 was ze uitdaagster van wereldkampioene Nona Gaprindashvili. In Wijk aan Zee speelde ze mee in de tweede groep, destijds meestergroep geheten. Gelijktijdig met het Hoogovenstoernooi werd ook een FIDE-zonetoernooi voor vrouwen gespeeld, met achttien deelneemsters. Een zonetoernooi was de eerste stap op weg naar het wereldkampioenschap. Vraag is nu: is de vrouw met de bril dezelfde als de vrouw zonder bril?

De eerste foto is van fotograaf Punt, gepubliceerd door persbureau Anefo en door Damen van Wikimedia gehaald. De tweede foto komt uit het toernooiboekje, de fotograaf wordt niet vermeld.

Jos Damen en ik denken allebei dat het dezelfde vrouw is, maar reacties zijn welkom.

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut januari 29, 2015

    René Olthof meldt dat Genna Sosonko bevestigt dat het allebei foto’s van Alla Kushnir zijn. Verder heeft hij gevonden dat zij na haar schaakcarrière in Israël een vermaarde archeologe werd. Ze was ook professor.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.