Opmerkelijke promotiezet

Opmerkelijkste uitslag in de Meesterklasse: Utrecht, van tevoren degradatiekandidaat nummer één, won met 5,5-4,5 van En Passant, kampioenskandidaat nummer één.

Utrecht hoeft nu met zes punten uit vijf wedstrijden even niet aan degradatie te denken. En Passant kan, dankzij gelijkspelen van de concurrenten, wel aan het kampioenschap blijven denken.

Tijdens deze opmerkelijke wedstrijd vond ook een opmerkelijk ‘incident’ plaats. Incident vind ik eigenlijk een groot woord, het had soepeler kunnen worden opgelost. Utrechter Lars Vereggen zette tegen zijn fameuze tegenstander Hans Böhm een pion op de achtste rij en… drukte de klok in. Dat mag natuurlijk niet, je moet er eerst een stuk voor in de plaats zetten. In 99 van de 100 gevallen is dat een dame. Böhm was verbaasd en riep de arbiter erbij. Weet iedereen wat er dan gebeurt? Ik niet. Maar arbiter Henk Greevenbosch natuurlijk wel.

Sinds afgelopen zomer is de regel dat als de speler zelf geen stuk kiest, het automatisch een dame wordt. Nou, dat is niet erg. Ook krijgt de tegenstander (Böhm) er twee minuten bedenktijd bij, vanwege ‘hinderen’. Ook niet erg. En de overtreder, Lars Vereggen, krijgt de waarschuwing dat hij een onreglementaire zet heeft gespeeld. Is dat erg? Ja, wel zeker. Want bij een tweede onreglementaire zet heb je de partij verloren. Voorheen was dat bij drie (wat vrijwel nooit voorkomt). Wist ik niet. Weer wat geleerd.

Maar nu het mooiste. Vraag na afloop aan Lars Vereggen: waarom heb je die promotie niet correct uitgevoerd? Zijn antwoord: “Ik schaak zo veel op de computer en dan wordt een gepromoveerde pion automatisch een dame.”

Ja, maar op een houten bord met houten stukken niet. Böhm moest daar na afloop smakelijk om lachen. En Vereggen: “Op een wedstrijddag moet ik voortaan misschien niet ’s morgens eerst nog even op PlayChess spelen.”

De overwinning leverde Lars Vereggen overigens zo veel Elo-winst op dat hij de FM-titel mag aanvragen. En dat gaat hij doen, schreef hij op Facebook.

5 Reacties

 1. Avatar
  wimw 07 februari 2015

  Dat is niet alleen een heel leuk verhaal, maar deze winst van Utrecht brengt ook de spanning in de Meesterklasse terug. En Passant moet nog tegen de twee achtervolgers: Europoort Charlois en HMC Calder. En ook de twee andere wedstrijden tegen LSG en Pathena Rotterdam zijn niet zonder meer gewonnen.

  Mogelijk valt de beslissing dan wel een keer op de laatste wedstrijddag.

 2. Avatar
  Aard 07 februari 2015

  Dan speelt Lars thuis waarschijnlijk tegen een schaakcomputer uit de jaren 70, die kenden geen minorpromotie.

 3. Avatar
  Johan Hut 07 februari 2015

  Nee, als je op PlayChess of ICC speelt, kun je instellen dat een promotie altijd een promotie tot dame is, in plaats van dat het systeem die vraag stelt. Dat stellen spelers in omdat je daarmee een seconde bespaart. Het gaat hier om een-minuutvluggertjes.

 4. Avatar
  Johan Hut 07 februari 2015

  Wim, inderdaad werden vooral de wedstrijden tegen Charlois en HMC vandaag genoemd als spannender dan normaal. En die andere twee versla je ook niet zomaar.

 5. Avatar
  Lucas 08 februari 2015

  Die nieuwe promotieregel is handig om te weten. Als je nog 1 seconde op de klok hebt, dan is het onmogelijk om te promoveren als je eerst ergens een dame moet zoeken. Wat nu blijkbaar wel mogelijk is, is gewoon de pion naar de laatste rij spelen en de klok indrukken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.