Twan Burg: constante kwaliteit

Eerder meldde de redactie al dat Twan Burg zijn derde grootmeesternorm heeft gescoord. Omdat hij ook aan de ratingeis voldoet, zal aan hem de titel worden verleend. Hier volgt nog een overzichtje van zijn weg naar de top.

Twan Burg (geboren 2 april 1990) werd in 2010 internationaal meester. Zijn eerste grootmeesternorm scoorde hij in het BDO-toernooi in Haarlem in 2012. Daar werd hij tweede achter Yaroslav Zerebukh. De tweede norm volgde in 2014 in Erice (Sicilië), waar hij derde werd achter Viorel Iordechescu en Nikita Maiorov. Deze maand volgde dan zijn derde en beslissende norm, in een First Saturday Toernooi in Boedapest. Dat toernooi won hij samen met Oliver Mihok.

Als je naar zijn ratingstatistiek kijkt, zie je al vanaf 2009 een opvallend constante lijn. Vanaf 2012 schommelt hij zo rond de 2500, zonder grote uitschieters. Dat is ook wel te rijmen met zijn grootmeesternormen: in 2012, 2014 en 2015, rustig aan. Met zijn rating staat hij nu op plaats 21 van de Nederlandse ranglijst.

Twan Burg speelt in de Meesterklasse voor HMC Calder uit Den Bosch. Ook speelt hij in de Duitse en Belgische competitie. Toernooien die hij speelt zijn niet altijd de bekendste en hij zoekt ze graag in Zuid-Europa. Opvallend voor een Nederlandse topschaker is dat hij ook aan correspondentieschaak doet en daarover graag op Schaaksite schrijft.

4 Comments

 1. Avatar
  Lucas juli 21, 2015

  Daaraan kan nog worden toegevoegd dat Twan Burg ook in het correspondentieschaken de titel IM draagt (International Master) en reeds twee SIM normen heeft (Senior International Master).

 2. Avatar
  Horscht juli 22, 2015

  En ook het tuinspelvluggeren beheerst hij als de beste, zoals hier te zien na afloop van het NK Bedrijvenschaak 2014.

 3. Avatar
  Schaker69 juli 22, 2015

  Zowel Twan als Benjamin Bok hadden al een Elo boven de 2500 toen ze nog IM waren. Bij deze van harte Twan en nu is het wachten tot Jorden van Foreest GM wordt!

 4. Avatar
  Johan Hut juli 22, 2015

  De meeste grootmeesters hadden al een Elo boven de 2500 toen ze nog IM waren. Een derde norm halen en dan wachten op de 2500 komt ook best veel voor (bijvoorbeeld David Klein), maar toch in een grote minderheid van de gevallen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.