Giri nu op koers voor kandidatentoernooi

Eerder legde Wim van der Wijk in dit verhaal uit hoe Anish Giri zich via een ratingplaats zou kunnen plaatsen voor het WK-kandidatentoernooi in het voorjaar van 2016. Het komt erop neer dat zijn gemiddelde rating in 2015 boven die van Alexander Grischuk moet komen. Hij stond er nog onder, maar staat er inmiddels een haarlengte boven. Als beiden de komende maanden gelijk presteren, wordt het verschil nog groter en gaat Giri naar het kandidatentoernooi. Tenzij dat gelijk presteren gepaard gaat met heel veel ratingverlies. Hier een update van Van der Wijk, die het op de HSG-site maandelijks bijhoudt.

15 Comments

 1. Avatar
  Klaas Schaak augustus 19, 2015

  Ja, het Sinquefield-toernooi dat a.s. zondag Saint Louis (USA) begint, is vermoedelijk beslissend. Als Giri in dit toernooi een plusscore noteert en niet ver achter Grischuk eindigt, is hij al vrijwel zeker van een plaats in het kandidatentoernooi op rating :)

 2. Avatar
  TheBlackKnight augustus 19, 2015

  Het zou erg mooi zijn als Giri zich plaatst voor kandidatentoernooi, echter dan moet deze ook nog gewonnen worden! Gezien de gemiddelde eindposities op toernooien 2700+ en de huidige scores op Fide Grandprixes acht ik de kans niet reel dat hij zich bijv boven Caruana of Anand plaatst. Maar als Giri er echt voor gaat…Hij kan enorm stunten….Het zou erg mooi zijn, ik hoop het enorm, maar puur realistisch gezien acht ik de kans toch klein. (En of hij moet bewust nog niet zijn beste spel hebben laten zien in de huidige toernooien en een verborgen agenda hebben…) desalniettemin is natuurlijk je plaatsen voor het kandidatentoernooi ook al een prestatie. Ik kom persoonlijk nog niet eens in aanmerking voor plaatselijk kampioen dus wat is me recht verder er over te spreken…….

 3. Avatar
  Lucas augustus 20, 2015

  Als ik geen rekening houd met de nationaliteit, maar wel met de speelwijze, dan gaat mijn voorkeur uit naar Grischuk. Smaken verschillen, maar ik vind het speltype van Grischuk aantrekkelijker. Giri speelt mij teveel gortdroge remises.

 4. Avatar
  arjo1982 augustus 20, 2015

  Dat betekend dus dat we… als Giri niet zelf wint… maar moeten gaan supporteren voor Topalov, Grischuk en Kramnik tijdens de World Cup 😉

 5. Avatar
  Klaas Schaak augustus 20, 2015

  Grischuk heeft wel een spectaculaire speelspel maar is eigenlijk al van de oude garde, ruim tien jaar ouder dan Anish Giri, en Grischuk gaat echt geen wereldkampioen meer worden. Dan vind ik het veel interessanter om te zien hoever the coming man Giri nu al kan komen.

 6. Avatar
  Lucas augustus 20, 2015

  Ik zou niet weten waarom Grischuk geen wereldkampioen meer zou kunnen worden. Hij is pas 32. Anand en Gelfand draaien ook nog volop mee en die zijn aanmerkelijk ouder.

 7. Avatar
  Jasper Geurink augustus 20, 2015

  Hoezo heeft Giri een gortdroge speelstijl? Tegen de toppers speelt hij vaak omzichtig, dat klopt, maar tegen de mindere goden speelt hij genoeg spectaculaire partijen. Voorbeeld: Giri-Michiels, Frankrijk tt 2015 (zie de laatste New in Chess).

 8. Avatar
  Lucas augustus 20, 2015

  Inderdaad, tegen relatief "zwakkere" spelers (minder dan 2700!) durft Giri wel risico te nemen. Echter, tegen 2700+ is zijn speelstijl, ook volgens een recent commentaar van hemzelf of zichzelf, vooral gericht op het vermijden van risico. In de praktijk betekent dat veel symmetrische stellingen, vlot afruilen van de stukken, waarna er vaak niet veel leven meer over blijft.

  Op zichzelf is dat ook een verdienste, als je tegen vrijwel iedere wereldtopper remise kan maken. Maar voor het publiek is het minder aantrekkelijk. Zijn score in die toptoernooien is doorgaans rond de 50% – bij een goed toernooi speelt hij +1 en bij een slecht toernooi -1.

 9. Avatar
  wimw augustus 20, 2015

  Ik ga er vanuit dat Giri en ook Grischuk beiden in de World Cup spelen, maar er is ook nog de London Chess Classic in december, waar ze aan meedoen.

  Die gemiddelde rating over 2015 wordt pas daarna bepaald, dus we moeten echt nog even geduld hebben, al zal het waarschijnlijk na de World Cup duidelijker zijn hoeveel spelers zich via hun rating kunnen plaatsen.

 10. Avatar
  Lennart Ootes augustus 20, 2015

  De ratinglijst van 1 december is de laatste die telt voor het ratinggemiddelde.

  Ik verwacht dat de topspelers tot die tijd nog de volgende toernooien spelen:

  – Sinquefield Cup

  – World Cup

  – European Club Cup

  – European Teams

 11. Avatar
  wimw augustus 20, 2015

  Je hebt helemaal gelijk. Ik had het moeten checken met het FIDE regelement van het kandidatentoernooi 2016, dat ik wel al gedownload had.

  Average FIDE Rating List of the 12 monthly lists starting from 1st January 2015 to 1st December 2015.

 12. Avatar
  Lucas augustus 21, 2015

  Net een mooi verhaal gelezen in Schaakmagazine over Giri en zijn trainer Tukmakov. Ik las ook dat hij in Noorwegen ongeslagen op +2 is geëindigd. Mijn opmerking hierboven onder no. 8 was dus niet correct.

  Een +2 score is nog niet voldoende om een dergelijk toernooi te winnen, maar volgens Tukmakov zit Giri nog niet aan zijn "plafond".

  En wie weet geeft Giri’s verbintenis met Sopiko hem nieuwe krachten, hoewel men doorgaans beweert dat een huwelijk den schaker 50 à 100 Elopunten kost…

 13. Avatar
  TheBlackKnight augustus 21, 2015

  Wie uiteindelijk echt uitkomt tegen Carlsen, Gok ik op Caruana en of toch weer Anand, het is inmiddels een senior in het schaken, maar blijft een absolute topper (Onder Carlsen). De resultaten van Anand zijn zeer stabiel en hij heeft inmiddels veel ervaring om op hoogste niveau te schaken. Naast goed kunnen schaken, komen time-management,voeding, discipline, psychologische vitaliteit etc ook om de hoek kijken.

  Al is Anand flink afgegaan in de vorige matches, zeg ik toch maar 60-40 voor Carlsen bij een derde tweekamp.

  Betreft Giri waar het artikel immers omgaat, speelt zeker interessant tegen -2700 en zijn remise marge tegen +2700 zoals al eerder genoemd kan voor ons publiek saai zijn, maar vind ik absoluut een klasse. Giri verliest vrijwel nooit van Carlsen (mede denk ik dat zij wel regelmatig optrekken en elkaars spel kennen). Mocht Giri in WK uitkomen dan zou Carlsen wellicht maar met kleine overtuiging winnen, echter Giris grote aandacht blijft om die remises om te zetten naar winst. Misschien is dan Carlsen tactiek alles of niets toch krachtiger. Vanaf zondag zullen we weer een schimp meekrijgen van allen huidige spelniveau

 14. Avatar
  Klaas Schaak augustus 23, 2015

  Een gunstige loting voor Giri! 5 x wit en vanavond in de 1e ronde gelijk met wit tegen Grischuk.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.