Giri bijna zeker van plaats in Kandidatentoernooi

Het is voor 99% zeker dat Anish Giri zich plaatst voor het WK-kandidatentoernooi dat over een halfjaar wordt gehouden. Dat schrijft Wim van der Wijk in zijn vijfde en laatste artikel over de ratingstrijd tussen Giri en Grischuk. Laatstgenoemde verloor in de World Cup twee keer van Eljanov en maakte een enorme duikeling op de Elo-lijst. Kramnik is nu zelfs een grotere concurrent voor Giri, maar die zal het ook niet redden.

Van der Wijk, die de wereldtop nauwgezet volgt, geeft ook aan wat hij veranderen wil in de weg naar het Kandidatentoernooi. Dan moet er tevens wat veranderen bij de Grand Chess Tour, waar bijvoorbeeld de Sinquefield Cup onder valt.

Lees hier het slotverhaal van Van der Wijk.

15 Comments

 1. Avatar
  Lennart Ootes september 19, 2015

  Erg fijn dat Wim de WK-cyclus inzichtelijk maakt! :)

  Zijn aanbeveling om de verliezend WK-finalist geen vrijplaats in het Kandidatentoernooi te geven is moeilijk uitvoerbaar.

  De WK-matches zijn altijd in November, waneer de Grand Prix cyclus al is begonnen. Dat zou betekenen dat de verliezende WK-finalist geen kans heeft om zich te plaatsen via de Grand Prix, en dus alleen kan plaatsen via World Cup of rating. In dat geval benadeel je dus de verliezend WK-finalist. De WK-finalisten krijgen altijd wel een uitnodiging voor de Grand Prix, maar slaan die uiteraard af.

  De invloed van de Grand Chess Tour mag wat mij betreft zou groter mogen zijn zodra de tour volwassener is. Momenteel is het uitnodigingsbeleid voor de Tour onduidelijk, doen te weinig spelers mee (10 in Chess Tour vs 16 in Grand Prix) en is de rol van Kasparov als initiator/promotor te groot. De FIDE zal niet met hem samenwerken.

  De rol van de aanwijsplek voor het Kandidatentoernooi is natuurlijk bizar omdat het door de lokale organisator wordt bepaald. Rusland kan bijvoorbeeld op deze manier een plek kopen voor Kramnik of Grischuk. Of Amerika voor Wesley So, of Armeniƫ voor Aronian etc.

 2. Avatar
  Wim van der Wijk september 19, 2015

  Om de verliezend WK-finalist niet te benadelen moet je hem dus bevoordelen? Ook dat schuurt. Agenda aanpassen wellicht?

 3. Avatar
  arjo1982 september 19, 2015

  Ik lees dat Giri virtueel (gemiddeld) 9 punten voorstaat op Kramnik. Omdat in 3 maanden (gemiddeld) in te halen zou Giri dus 36 punten (gemiddeld) onder Kramnik moeten zakken in die maanden. Dat lijkt me inderdaad "onmogelijk"…

 4. Avatar
  wimw september 19, 2015

  Het lijkt me heel erg onwaarschijnlijk dat de Grand Prix Tour en de Grand Chess Tour gaan samenwerken. Volgens de Franse schaaksite Europe-Echecs heeft de FIDE op het jaarlijkse congres Kasparov aangeklaagd en veroordeeld voor omkoping bij de laatste verkiezingen voor het FIDE-presidentschap. Ik weet niet of dit op waarheid berust, maar de verhoudingen zijn bepaald niet goed te noemen.

 5. Avatar
  TheBlackKnight september 19, 2015

  Kan iemand me uitleggen wat de tea-break regel inhoud. Is dat een constante regel of wisselt dat per beslissing van een toernooi organisator

 6. Avatar
  sake jan de boer september 19, 2015

  In vroeger tijden had de verliezende wereldkampioen het recht op een revanche match. Een mooie regel, dat heeft iets. Mij lijkt het niet onredelijk (understatement) de verliezer van een WK match een plaats in het volgende kandidatentoernooi te geven.

 7. Avatar
  Klaas Schaak september 19, 2015

  Ik ben het wel eens met Sake Jan de boer dat de verliezer van de WK-match een plaats in het volgende kandidatentoernooi verdient.

  Ook de aanwijsplek voor de organisator van het kandidatentoernooi begrijp ik uit zakelijk oogpunt wel: het is nu eenmaal vele malen aantrekkelijker om een kandidatentoernooi te organiseren als er ook een local hero mag meedoen (wel met een minimumrating van 2750).

  Je kunt ook geen WK-voetbal, of welke andere sport ook, organiseren zonder dat het gastland mag meedoen.

 8. Avatar
  wimw september 19, 2015

  In de jaren ’50 en ’60 plaatste de nummer 2 van het kandidaten-toernooi zich ook voor het volgende toernooi 3 jaar later. Dat lukte Keres driemaal in 1956 achter Smyslov, in 1959 achter Tal en in 1962 achter Petrosian. Ik vind de plaatsing van de verliezer van de WK-match voor het volgende kandidaten-toernooi goed te verdedigen, nu de WK revanche match sinds 1963 niet meer bestaat. Al is er tussen Kasparov en Karpov nog wel zo’n revanche match gespeeld, nadat Kasparov wereldkampioen was geworden.

 9. Avatar
  Lucas september 19, 2015

  @TheBlackKnight: in de eerste plaats is het geen "tea-break", want dat zou je moeten vertalen als "theepauze".

  Het woord is dus "tiebreak" of "tiebreaker". Het woord "tie" (uitgesproken als "taj") wordt in het Engels gebruikt om een gelijk spel aan te geven. Het is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het woord "tie" betekent letterlijk touw/knoop/verbinding en dus ook een "gelijk spel". Het woord "break" vertaalt zich als "breken" of "verbreken".

  Een tiebreak is dus iets om een gelijk spel te verbreken. Dat kan van alles zijn, maar het is redelijk en gebruikelijk om vooraf in het reglement van een sportwedstrijd af te spreken wat die tiebreakers precies zijn.

  Een eenvoudige tiebreaker is bijvoorbeeld een simpele loting: bij gelijk spel wordt er een munt opgegooid en hiermee de winnaar bepaald. Maar dat voelt meestal toch niet helemaal eerlijk.

  Binnen de schaaksport zijn veelgebruikte tiebreakers:

  – weerstandspunten

  – meeste aantal winstpartijen

  – onderling resultaat

  – enzovoort.

  Inderdaad: dat is dus geen constante regel maar verschilt bij elk toernooi.

 10. Avatar
  TheBlackKnight september 19, 2015

  Hoi Lucas, Hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting.

  Excuses voor verkeerde spelling van het woord. Ik heb NLD das informatieverwerkingsstoornis. Wat in sommige gevallen zich uit als soort dyslexie. Ik heb dan bepaalde woorden in mijn hoofd, maar ik schrijf en lees ze dan anders, ook al weet ik feitelijk wel wat de juiste spelling is. Ook mijn zins opbouw is hierdoor geregeld in een onjuiste volgorde. Zijn nog wel meer kenmerken maar das voor nu niet relevant.

  Ik heb de stukken met plezier gelezen en alles gevolgd. Ik ben wel benieuwd naar een match tussen WEI-YI en GIRI, hopelijk komt die in de next round, na Wojtaszek

 11. Avatar
  Schaker69 september 20, 2015

  Mocht Giri winnen van Wojtaszek, dan speelt hij daarna tegen de winnaar van het duel So – Vacier-Lagrave en hij kan pas in de halve finale tegen Yi Wei uitkomen.

 12. Avatar
  TheBlackKnight september 20, 2015

  Heb je Juist Schaker69, Op mijn webpagina waren paar ‘paringen’ weggevallen. Mistte een schakel.

  Verwacht na vandaag die kans helemaal klein, denk niet dat Wei Yi langs Ding Liren komt :Gaat nog wel kwartaal duren tot die doordringt tot de 2750 Club Waarschijnlijk zal TATA het eerste moment zijn………

 13. Avatar
  TheBlackKnight september 20, 2015

  correctie bij de Qatar Masters mag die (Wei Yi) zich al internationaal gaan meten met de Top, ben erg benieuwd naar dit jonge talent. Hopelijk zet ook Giri zijn progressie daar door. Voor nu zou mooi zijn Als Giri weet te winnen al is voor die Candidaten toernooi geen noodzaak meer, dit toernooi is wel mooi voor zijn CV

 14. Avatar
  Johan Hut september 21, 2015

  Niet alleen voor zijn CV, ook voor zijn bankrekening. Iedere ronde worden de prijzen aanmerkelijk hoger.

 15. Avatar
  wimw september 21, 2015

  De verhouding tussen de FIDE met zijn Grand Prix Tour en Kasparov met zijn Grand Chess Tour is zeer problematisch. Dit stond op de FIDE website:

  The Ethics Commission reported on the decisions and rulings made in the past year, including the two cases that related to the 2014 FIDE elections.

  In the one case the complaint of the Philippines and Kenya Chess Federations against Kirsan Ilyumzhinov was dismissed.

  In the other case the complaint of Kirsan Ilyumzhinov against Ignatius Leong and Garry Kasparov was upheld and they were found guilty. The process to impose a suitable sanction will be completed in next two months.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.