Een schaakduivel in zaken?

Twee weken geleden was er internationaal breaking news. Wat was er aan de hand?

Turing Pharmaceuticals

Het jonge Amerikaanse bedrijf Turing Pharmaceuticals verhoogde de prijs van een geneesmiddel tegen infectieziekten (Daraprim) met maar liefst meer dan 5000 procent. Een tablet kostte eerst 13,50 dollar en na de verhoging 750 dollar! Dit bedrijf , niet-beursgenoteerd in Amerika, kon dit doen door verkrijging van de rechten van dit oud antibioticum waarvan het patent was afgelopen.

Iedereen in rep en roer. Hillary Clinton, een van de gedoodverfde presidentskandidaten van Amerika, reageerde direct. Zij meldde dat zij paal en perk wilde stellen aan de torenhoge prijzen die sommige farmaceutische bedrijven voor hun medicijnen in rekening brengen.

Een gevolg hiervan was weer dat verschillende bedrijven in de biotech- en farmaceutische sector een koersverlies leden van 10% of meer. Ook de biotech-index in Europa kreeg een flinke dreun. Dit was natuurlijk een schrikreactie. Maar de prijs van medicijnen blijft voorlopig een uiterst gevoelig onderwerp, ook op de beurs.

Wie is het brein achter Turing Pharmaceuticals?

Paul Taggart maakte voor Bloomberg diverse foto’s van Shkreli achter het schaakbord en deze werden door de internationale financiële media gebruikt bij de artikelen over de verhoging van de prijs voor Daraprim. In Nederland onder meer een artikel met foto in het Financiële Dagblad.

.

De jonge baas en eigenaar van Turing Pharmaceuticals is Martin Shkreli. Geboren in New York in 1983 als kind van immigranten uit Albanië en Kroatië. Hij groeide op in een arbeidersgemeenschap in Brooklyn en ging daar ook op school.

 

In 2012 verscheen de populaire schaakfilm Brooklyn Castle

In 2000 liep hij al stage bij een beleggings- en investeringsfirma waar hij het vak leerde. Na nog enkele andere baantjes besloot hij zijn eigen hedgefund te starten. Verschillende malen kreeg hij het aan de stok met de autoriteiten vanwege manipulaties en het verspreiden van informatie om de koersen van sommige aandelen te beïnvloeden en er tegelijkertijd in te handelen. Volgens insiders waren het veelal frauduleuze praktijken waarmee Martin Shkreli op jonge leeftijd al miljoenen dollars verdiende. Met name was hij geïnteresseerd in de biotechnische- en farmaceutische industrie.

Hij verliet de hedgefunds en besloot met een deel van zijn verdiende vermogen Turing Pharmaceuticals op te zetten. Hij werd zelf algemeen directeur. In zijn hedgefundperiode was hij al betrokken bij de oprichting van het biotechbedrijf Retrophin Inc.

Schaken, beurshandel en de duivel

Uit de film The Seventh Seal van Ingmar Bergman uit 1957, de ‘Dood’ loot de zwarte stukken.

Het verhaal gaat dat deze hoogbegaafde en slimme jongen in de flat in Brooklyn waar hij opgroeide al op zeer jonge leeftijd van een oudere man schaken leerde. Volgens zeggen heette deze man Marty. Tussen de schaakzetten door vertelde Marty hem van alles over de beurshandel en in het bijzonder over de aandelen in de farmaceutische industrie. Martin Shkreli bleef in beide zeer geïnteresseerd. Hij werd lid van de Amerikaanse Schaakbond en speelde zijn partijtjes op internet. Later ging hij zich ook voor darts interesseren en hij kocht in 2014 zijn eSportsteam dat in de Amerikaanse League of Legends uitkomt.

Tegenstanders van het schaakspel

Er zijn ook enkele tegenstanders van het schaakspel omdat zij dit spel zien als een duivelse creatie. Door te schaken kun je immers ook gek worden. En als je in het leven verkeerde dingen doet heb je waarschijnlijk het karakter van een schaker, althans zo redeneren deze tegenstanders. En dan het satanische idee dat de koning van de tegenstander dood moet.

Nu hebben ze weer een punt. Want hoe portretteer je het gezicht van de duivel? Juist, door Martin Shkreli te fotograferen achter het schaakbord zoals Paul Haggart deed in zijn serie voor Bloomberg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.