Reinderman en Böhm nemen deel aan Baskisch Schaaktoernooi

Voormalig Nederlands kampioen Dimitri Reinderman en ‘Mr Chess’ Hans Böhm zullen deelnemen aan het Baskisch Schaaktoernooi in het Hoogeveense raadhuis. Dit toernooi, waarin alle tegenstanders twee partijen tegelijk spelen tegen elkaar, vindt plaats op woensdag 21 oktober, de rustdag van het 19e Hoogeveen Schaaktoernooi (17 tot en met 24 oktober).

Deze woensdag is een vrije dag voor de matchspelers en de deelnemers aan de amateurgroepen; echter niet voor de deelnemers aan het open toernooi, dat op deze dag zijn 6e ronde speelt.

Het Baskisch Schaaktoernooi begint om 10.00 uur, de laatste (vijfde) ronde begint rond 17.00 uur. Het is een interessante nieuwe vorm van het schaakspel, ooit ontstaan in de Baskische stad San Sebastian. De beroemde Russische grootmeester David Bronstein, die ook altijd op zoek was naar nieuwe wegen in het spel, stelde enkele decennia geleden al voor om tegenstanders niet één, maar meerdere keren tegen elkaar te laten spelen om een ‘zuiverdere’ uitslag te krijgen, waarop zaken als tijdnood en blunders minder invloed hadden. In de ‘Baskische’ variant spelen de tegenstanders in elke ronde gelijktijdig op twee borden tegen elkaar: eenmaal met wit en eenmaal met zwart. Daarvoor krijgen ze elk 25 minuten bedenktijd, plus nog eens 20 seconden per gespeelde zet.

Het prijzengeld bedraagt 500 euro, inschrijfgeld is 15 euro (maximaal 32 deelnemers). De hoofdprijs bedraagt 250 euro, en er zijn ratingprijzen.

De twee meest prominente deelnemers aan dit experimentele toernooi zijn grootmeester Dimitri Reinderman, die zich al heeft beziggehouden met allerlei vormen van het schaakspel en vele andere spelen, en internationaal meester Hans Böhm, de grote promotor van het schaakspel in Nederland. Het maximum aantal deelnemers is 32, en de verwachting is dat tijdens het Hoogeveen Schaaktoernooi vele spelers zich zullen aanmelden. Wees er dus snel bij, en houd onze website www.hoogeveenchess.nl (deelnemers-baskisch schaak) in de gaten!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.