Eppie in Skopje 3

Eppie in Skopje 3

Na de bemoedigende resultaten uit de eerste vier ronden gaat het bergafwaarts, zowel met En Passant als met uw verslaggever. Niet met iedereen natuurlijk. Peng is na de zeperd tegen de Finnen helemaal opgeleefd. Een van de lichtpuntjes uit ronde vijf!

Tegenstanders uit het thuisland! Die hebben niet hoeven komen vliegen. Het vloog wel over de borden. Peng was al met een uurtje klaar. Arnaudov schudde in een mislukte Wolga bijna elke zet glimlachend met zijn hoofd. Iedere zet leek weer een verrassing, hoe herkenbaar. Ook een simpele vork met Pc8 leek hem te zijn ontgaan. Tijd voor opgave.

Daar stond tegenover dat Friso erg belabberd stond. In nog minder zetten ging hij er dan ook volstrekt kansloos af. Zo stond het in zeer korte tijd al 1-1. Vluchtig kijkend op de andere borden, Arie leek goed tot gewonnen te staan met een kwaliteit meer. Ik stond volledig aangekrant en Richard had een stukoffer te vreten gekregen dat er op zijn minst erg praktisch uit zag. Dan moest het van Robin komen, maar die had ook wat ongemakken. Van een gelijkspel viel al snel niet meer te dromen. Arie kreeg met overbelasting te maken en moest opgeven. Richard kon ook geen uitweg vinden en sprak van een belabberde partij. 3-1 dus en zolang hadden we toen nog niet gespeeld. Wat restte was een al een tijdje erg matige stelling bij mijzelf en een pion minder bij Robin. Maar Robin vond een uitweg.

Bijna was het zelfs nog mat! Met twee torens vond hij de zevende rij. Die waren niet gevaarlijk, want de zwarte toren op f5 verdedigde f7. Er waren ook nog lopers, zwartveldige! Het extra zwarte boertje stond op a6. Welnu, er volgde Ta7, Andonovski dacht even na en greep bijna de toren op a7 om die met die van a8 eraf te slaan. Dat zou dan gevolgd moeten worden door a5, waarna zwart slechts een technische klus wachtte. Maar Hij trok zijn hand weer in. Net op tijd realiseerd hij zich dat Robin die toren helemaal niet zou terug slaan. Een schaakje op de onderste rij, dat zou het gaan worden. Na het verplichte Lf8 volgt dan Lh6 en het staat plotseling 3-2. Helaas dus, maar het pionnetje ging er nu wel af, waarna een heuse remisestelling restte.

Bij mijzelf was de situatie steeds kritiek maar stabiel. Mijn tegenstander nam geen enkele risico. Hij stond behoorlijk gewonnen, maar vond iedere keer weer een manier om mij nog een beetje door te laten pruttelen. Tot hij met het geniale f5 kwam! Dat hoefde ik mij geen twee keer te laten vertellen. Mijn pionnen naar voren en kijken wat er van komt, het paard moet er ook bij, e5 is veel beter dan f8 voor zo’n horse! Alleen die onderste rij dan, maar ja, ik moest wat! Danchevski dacht opeens bijna al zijn tijd op en bood op zet 38 remise aan! En dat mag niet! Als ik het aanneem is het 0-0!

Ik mompelde iets als ‘You cannot’! waarna hij een korte verontschuldiging mompelde. Ik had zelf ook het idee dat ik misschien wel ging winnen, al kon ik dat niet vinden en zat het er zeker niet in. Na de veertigste maakte mijn tegenstander het mij ook niet meer lastig, dat had nog wel gekund. Geschrokken van zijn onregelmatigheid gaf hij wat schaakjes heen en weer en bood nogmaals remise aan. Remise dus, met andermaal excuses. Robin was ondertussen nog lang niet klaar.

Een enkel toreneindspel met allebei drie pionnen op de koningsvleugel werd helemaal uitgemolken. Robin had dubbelpionnen, maar toen daar geen doorkomen aan was, werd het zelfs f en h tegen f en g. Met allebei nog een toren dus. Het duurde maar en duurde maar. De g en h gingen er ook af. Robin stond wel afgesneden met zijn koning op de h-lijn. Andonovski kon op ieder moment de f-pion van Robin winnen, waarna die in twee zetten die pion weer terug won, maar hij wachtte en wachtte en kwam met zijn eigen op de zesde rij afgesneden koning natuurlijk ook geen steek verder. Remise dus, laat ik er verder geen woorden aan vuil maken. Knap resultaat, zo’n overbrugging van een dikke 400 punten!

Maar de feiten staan! 4-2! Een terechte nederlaag die alleen met veel geluk had kunnen worden voorkomen. Een Portugees team prakken dan maar!

Nou, dat was nog veel erger! We zijn heel niet onaardig voorbereid. Arie kwam weer niet slecht uit de opening en zelfs ik had wat voorbereid waar ik prima over te spreken was. Negi noemde de zet niet, maar ik deed er wel wat inspiratie op. Wat volgde was een gelijke stelling. Robin leek ook goed uit de opening gekomen, maar toch was de match nog niet zo heel lang op gang toen hij de hele tent kwijt raakte. Ik had inmiddels zelf ook geblunderd en Richard was ergens een pion kwijt, Peng al een boel tijd kwijt. In korte tijd volgden er toen remises bij Friso (Een onterechte claim bij ongelijke lopers vanwege driemaal dezelfde stelling, maar naar verluid adviseerde de arbiter om nog maar een paar zetten op te schrijven) en Peng. De tegenstander van Richard liep toen al een half uur heen en weer. Ook daar werden zetten herhaald, maar Iglesias had gewoon een gezonde pion meer. Uiteindelijk claimde hij, volgens Richard ook onterecht, remise, maar ook hier geen verweer van een arbiter of speler. Daarmee was onze oogst al binnen. Arie verloor een toreneindspel, ik verloor een paard vs loper eindspel met pion minder. Het moet over een andere boeg! Morgen wacht ons Denen! Lastige klus, maar het wordt tijd om uit te halen!

Partijen

Weinig te jubelen deze keer. Ronde vijf en zes leverden zegge en schrijve één individuele overwinning op…

Zhaoqin Peng – Petar Arnaudov

1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.Pf3 g6 5.cxb5 a6 6.e3 axb5 7.Lxb5 Da5+? Met een vraagteken op gezag van Peng, die bij het ontbijt al van Friso hoorde dat die Arnaudov maar een rommelaar is. Hij wil zo snel mogelijk zijn pion terug. Nou ja, als dat de bedoeling is van een gambiet, offer dan niet! Nu gaat het zo meteen ten koste van zijn mooie loper.

8.Pc3 Pe4

9.a4 9.Ld2 Pxc3 10.Lxc3 Dxb5 11.Lxh8 f6 12.b3 Kf7 13.h4 Kg8 14.h5 g5 15.Lxf6 exf6 had Peng zitten berekenen en dat is niet helemaal duidelijk.

9…Lg7 10.0–0 Pxc3 10…Lxc3 11.bxc3 Pxc3 12.Dc2 Pxb5 13.Ld2 Dd8 14.axb5± 11.bxc3 0–0 12.Ld2 Lxc3?12…d6 13.Lxc3 Dxc3 14.Tc1 Da3? Peng strooit met vraagtekens, maar eigenlijk kan zwart het al niet meer recht breien 15.Pe5 La6 16.d6!

16…c4 16…e6 17.Dc2 Lxb5 18.axb5 Tc8 19.Pc4+– . Dat paard op b8 heeft een fijne toekomst! 17.Pxc4 Dc5 18.dxe7 Dxe7 19.Pb6 Lxb5 20.axb5 Ta5 21.Dd4 f6 Armoe, maar 21…Txb5 22.Pd5 is ook niet fijn. 22.Dc3 Ta7 22…Txb5 23.Dc4+

23.Pc8 1–0

Doe maar! Zei Friso, en dus krijgt u als toetje nog een van de dieptepunten uit zijn schakersbestaan…

Robert Markus – Friso Nijboer

1.d4 f5 2.Pc3 Pf6 3.Lg5 d5 4.e3 e6 5.Pf3 Le7 6.Ld3 0–0 7.0–0 c5

Deze zet, in combinatie met de volgende, werd Friso eens aanbevolen door een schaker uit het Leidse. Althans, dat meende Friso zich te herinneren. De LSG-ers ontkennen het allemaal en dus zat Friso vanmorgen bij het ontbijt nog steeds in zijn geheugen te graven van wie hij deze tip kreeg. Friso volgde de tip op zonder hem zelf even te analyseren. Daar kreeg hij al snel spijt van…8.dxc5 Pe4 9.Lxe7 Dxe7 10.Pa4 Ld7 11.c4 Lxa4 12.Dxa4 Pxc5 13.Da3 dxc4 14.Lxc4 Pbd7 15.Tfd1 Tad8 16.Pd4 Tf6 17.Tac1

Dit is dan het, niet helemaal geforceerde, maar toch wel logische gevolg van de tip. Friso gaf het op. Is dat niet wat vroeg? Nou, er dreigt nogal wat. Allereerst het simpele, maar wat lompe Dxa7. Stel dat zwart dat verhindert met 17…a6, dan volgt 18.Pxe6 Txe6 19.Lxe6+ Dxe6 20.Txc5 en dan weten we het wel… Friso zag er in ieder geval geen been meer in en de computer is het met hem eens. 1–0

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.