Schaken op de Europese staalmarkt (deel 2)

Voor deel 1 klik hier.

 

Tata Steel Europa

Tata Steel heeft haar stelling op de Europese staalmarkt geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat de damevleugel (Groot-Brittannië) erg zwak is en de koningsvleugel (Nederland) sterk. Men heeft besloten eerst de problemen op de damevleugel op te lossen en alle staalactiviteiten in Groot-Brittannië in de etalage te zetten c.q. drastisch te reorganiseren. Tegelijkertijd wordt er nagegaan hoe de positie op de koningsvleugel kan worden versterkt. Maar de klok geeft aan dat de tijd dringt.

Het officiële besluit van de Tata Board in India luidde als volgt:

Op de damevleugel wil men, voor zover mogelijk, alles afruilen. Of de zwartspelers hierin mee willen gaan is nog maar de vraag. Voor enkele onderdelen hebben zich al serieuze gegadigden aangemeld en er zijn al delen verkocht. Maar voor het ernstige probleem, de Port Talbot staalfabriek in Wales- de grootste fabriek van Tata Steel in Groot-Brittannië, is nog geen oplossing gevonden.

Hieronder de varianten die op het staalschaakbord worden bekeken.

De regering in Londen denkt na over gehele of gedeeltelijke nationalisatie.

Een miljardair uit Wales heeft zich gemeld om te bemiddelen bij het vinden van gegadigden voor de fabriek eventueel door middel van een management buy-out, waarvoor een van de directeuren zich sterk wil maken.

Er wordt geopperd dat de medewerkers zelf ieder 10.000 pond moeten investeren en sommigen willen dit zelfs uitbreiden naar alle 130.000 gepensioneerden in het staalfonds, maar dit lijkt meer op een politieke (afleidings)manoeuvre.

Britse bedrijven (en de overheid) met grote infrastructurele projecten worden opgeroepen meer staal uit Engeland te gebruiken en minder (goedkoop) staal te importeren.

Combinatie van deze mogelijkheden is een optie, bijvoorbeeld dat ook de Engelse regering een aanzienlijke investering doet.

Ook is een optie om de fabriek een aantal jaren in de ‘mottenballen’ te leggen tot betere tijden aanbreken. Dit wordt veel toegepast bij zeeschepen. Maar net als sluiten lijkt dit geen serieuze optie.

Wat zeggen de engines?

Belangrijke engines zijn de aandelenmarkten waarop de staalaandelen genoteerd staan. Hoe reageren zij op de geruchten en op de voorgenomen plannen? In een volgende aflevering meer hierover. Ook zullen dan de overeenkomsten tussen beleggen en schaken aan de orde komen.

Tata Steel IJmuiden

Schakers zijn geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond Tata Steel omdat de Hoogovens in IJmuiden al bijna 80 jaar verbonden zijn aan het inmiddels wereldvermaarde schaaktoernooi.

Afgelopen zaterdag 23 april stond er een groot omslagartikel in het Financiële Dagblad waar dit ook aan de orde kwam. ( De eerste lading ijzererts kwam eind 1923 aan en Hoogoven 1 werd begin 1924 in gebruik genomen. Veertien jaar later, in 1938, werd het eerste Hoogovenschaaktoernooi gehouden op het terrein van de Hoogovens.)

‘Als de Britten worden verkocht of dicht gaan wat is dan de toekomst van de Wolkenfabriek in de Noord-Hollandse duinen? ‘Die blijft nog 100 jaar’, zegt de wethouder economische zaken van de gemeente Velsen. Want IJmuiden is modern en heeft een goede locatie, een diepzeehaven waar erts wordt ingevoerd en staal wordt uitgevoerd. De Britse staalbedrijven zijn ouder, verspreid over meerdere locaties, minder efficiënt. Dat is de communis opinio, zeker aan deze kant van de Noordzee.’

Oud-bestuurder Henk Vrins: ‘Tuurlijk blijft IJmuiden bestaan. Waarom niet? Dat is de meest efficiënte site waar in Europa staal wordt gemaakt. Als er capaciteit moet verdwijnen, komt IJmuiden als laatste.’ Als de staalfabrieken in IJmuiden niet al hadden bestaan, dan had niemand ze nu nog neergezet. Mondialisering betekent dat er op plekken wordt geproduceerd waar dat het efficiënts is.’
Ooit zal het weer een duingebied worden, vermoedt de oud-bestuurder. Al denkt hij zelf dat niet meer mee te maken.

Willem de Wit, 30 jaar werkzaam bij Hoogovens en nu vrijwilliger in het Hoogovens Museum,:
‘Of het Nederlands is, of Brits of Indiaas: de staalproductie dendert wel door. Maar de milieueisen zijn zó fors hier. Het zal niemand verbazen wanneer hier over 20 jaar geen Hoogovens meer zijn.’ Dit is een twijfel die breder leeft.

Ondernemingsraad

Frank van Wieringen , voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, bevestigde desgevraagd in het Financiële Dagblad van 15 april dat de onrust binnen het bedrijf de afgelopen weken is toegenomen. Hij zei ook:’ We zijn het meest gebaat als Tata Steel Nederland onderdeel kan blijven van Tata Steel Europa en daarom hebben we een brief gestuurd naar president-commissaris, Jacques Schraven, die tevens deel uitmaakt van de board van Tata Steel.

80 jaar schaken en 100 jaar Hoogovens

Natuurlijk zijn het spannende tijden voor de werknemers van Tata Steel IJmuiden (en Tata Steel GB), maar zij hebben al diverse stormen doorstaan. Ik handhaaf mijn verwachting dat door de sterke positie van IJmuiden en het feit dat het Nederlandse staalbedrijf Hoogovens/Corus/Tata Steel bijna 80 jaar verbonden is aan een wereldvermaard en geroemd schaaktoernooi een mogelijke fusie eerder een voordeel zal zijn voor de toekomst van het toernooi dan een nadeel. En waarschijnlijk zal dit in de andere varianten die op het staalschaakbord komen ook zo zijn. Met Willem de Wit hopen we dat ook het schaaktoernooi mag doordenderen!

De 79ste editie van begin 2017 is al toegezegd en gepubliceerd. We kijken verder naar de 80ste editie in 2018. Dit wordt niet alleen een bijzondere mijlpaal voor het schaaktoernooi maar ook voor het bedrijf omdat Hoogovens in 1918 werd opgericht en in 2018 honderd jaar bestaat!

Wordt vervolgd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.