Eurochess 2016: Internationaal schaaktoernooi met interculturele activiteiten voor jongeren met en zonder lichamelijke beperking

Eens in de 4 jaar wordt in Valkenburg aan de Geul een bijzonder schaaktoernooi gehouden voor jongeren met en zonder lichamelijke beperking. Van 29 april tot en met 7 mei was het weer zover. Deelnemers uit 7 verschillende landen kwamen bijeen in Adelante Kinderrevalidatie, Speciaal Onderwijs & Wonen te Valkenburg aan de Geul om samen te schaken, kennis te maken met elkaars cultuur en vooral om vrienden te maken. De stichting “Euro-Chess Foundation” (ECF) tekende samen met Adelante voor de organisatie, onder de bezielende leiding van Pierre Keune.

De meeste equipes waren op vrijdag al gekomen. Uit Hongarije kwam een team van een school voor visueel gehandicapte kinderen uit Budapest. Uit Tsjechië kwamen zelfs delegaties uit 2 verschillende plaatsen. Ook waren er delegaties uit Polen, Slowakije, Duitsland, België en natuurlijk Nederland zelf.

Het eerste weekend stond in het teken van kennismaking en de nul-meting ten behoeve van de Youthpass Er stonden interculturele activiteiten op het programma, maar er werden ook de eerste zetten op het schaakbord gezet. Op zaterdagmiddag verzorgden Mister Chess Hans Böhm en Nederlands kampioene Anne Haast een gevarieerd schaakprogramma met training en simultaan. Hans is al vanaf de eerste editie van Euro-Chess, in 1998, erbij betrokken en zet zich geheel belangeloos in voor het goede doel. Anne was er voor het eerst bij. Op zondagmiddag, na de feestelijke opening, was er een simultaan voor deelnemers, vrijwilligers en genodigden; gegeven door Hans, Anne en wethouder van de gemeente Heerlen Barry Braeken. Na het heerlijke avondmaal was er een kennismakingsdisco.

Op maandagochtend luidde dan eindelijk de gong voor de eerste ronde van het toernooi. De eer van de eerste gongslag viel te beurt aan Euro-Chess-icoon Willy Wijsen. Er werd gespeeld in 3 reguliere groepen en een ratinggroep, met name bestaande uit begeleiders. Voor veel jongeren was het even wennen om te spelen tegen anderen met een visuele en/of lichamelijke beperking, maar men leerde snel. Na de lunch volgde een bezoek aan de Valkenburg, met haar grotten en Romeinse KataKomben. Dinsdagochtend ging het toernooi verder. Dinsdagmiddag stond een bezoek aan Maastricht op het programma. Hierbij werd het Gouvernement bezocht waar de deelnemers werden ontvangen door de waarnemend Gouverneur Ger Koopmans. Er werd uitleg gegeven over het verdrag van Maastricht in 1992 en de start van de Euro en de EU.

Op woensdag geen schaken, maar een dagje Efteling.

Donderdag was een echte schaakdag. Zowel ’s ochtends als ’s middags werd er gespeeld. Voor de groepen B en C waren het de laatste rondes. Na het schaken was er een wedstrijd pannenkoeken-bakken. Iedere equipe mocht, met dezelfde ingrediënten, pannenkoeken bakken naar eigen inzicht. Daarna volgde er een interculturele markt waarbij alle landen zich zo goed mogelijk profileerden.

Op vrijdagochtend speelden groep A en de ratinggroep de laatste ronde. De overige  schakers hadden andere activiteiten: eind-meting ten behoeve van de Youthpass. In de middag was er vrije tijd en werd er gesport op het Johan Cruijff Court. Deze activiteit werd georganiseerd door het Youth Committee.

’s Avonds de prijsuitreiking en het afscheidsfeest.

In groep A ging de eerste prijs naar Zsombor Gödöllei uit Hongarije; hij won alle partijen. Euro-Chess-veteraan Hans Leenders (Nederland) werd 2e en André Metonidze uit België 3e. Beiden hadden 6 punten, evenals de nummer 4, Peter Keune.

Lukasz Wolski uit Polen won de B-groep. De tweede en derde plaats gingen naar de Nederlanders Eddie Dawid en Dave Kengen.

Pambu Nzuzi uit België won de C-groep. De Tsjechische Veronika Frybova werd 2e en de Belg Pengbo Ye derde.

In de ratinggroep was de Pool Mateusz Brzezińki oppermachtig. Hij won al zijn partijen. Florian Schmekel uit Duitsland werd 2e en Szymon Wiśniewski, ook uit Polen, werd derde.

In het klassement voor de landenprijs eindigden Nederland en België gelijk; op basis van de tiebreak won Nederland de prijs. Deze mocht door Peter Keune in ontvangst worden genomen.

Zaterdag was het voor iedereen tijd om naar huis te gaan; moe, maar tevreden over een bijzondere week.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.