Viktor Kortsnoj overleden (blog van Renzo Verwer)

Zojuist lees ik oponder meer chessbase dat Viktor Kortsjnoj op 85-jarige leeftijd is overleden.

Hij was een wel heel bijzonder schaker. Hij at en dronk het spel en was tot op hoge leeftijd actief. Hijontvluchtte in 1976 Rusland en wel via Nederland. Een jaar later werd hij Nederlands kampioen, weer later werd hij Zwitser. Tot na zijn 80e was hij een extreem goede schaker, en nog vorig jaar, zittend in een rolstoel, speelde hij een match tegen Uhlmann.

Mijn gedachten schieten terug naar een jaar of twaalf geleden. Ik was in de perskamer van het Corus-schaaktoernooi en keek toe bij het bord waarop Kortsjnoj met kracht allerlei zetten uitvoerde. Zijn tegenstander, vast iets als 1/3 van de leeftijd van de Zwitser, keek bedremmeld toe en wierp af en toe iets tegen.

Ik stond aan de zijkant. Kortsjnoj, op het hoogtepunt van zijn analyse, pakte een toren, zette hem ergens neer en begon druk te gesticuleren en te betogen dat-ie nu wel gewonnen moest staan.

De tegenstander was niet helemaal overtuigd. Maar Kortsjnoj ging door en zocht vervolgens heel enthousiast steun bij MIJ! Ik, van alle mensen in de perskamer de slechtste schaker, word aangesproken door deze topper… “This is winning, not?”

Ik kleurde, knikte wat (ik knikte ‘ja’ natuurlijk) en dacht

“Man, je moest eens weten bij welke kruk je zojuist bevestiging zocht”.

Stiekem voelde ik me ook een beetje vereerd. Onzin natuurlijk, Kortsnoj zou zelfs steun gezocht hebben bij een niet-schaker…

Kortsnoi speelde tweemaal een match om het wereldkampioenschap tegen Anatoli Karpov. En hij verloor ook tweemaal. Decennialang stond hij in de toptien van de wereld.

Opvallend is hoe vaak Kortsnoi betrokken was bij psychologische incidenten.

Hij kon volledig van de wijs raken door naar gedrag van zijn tegenstander en/of diens begeleidingsteam.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.