Ook een wereldkampioen stoot zich wel eens twee keer aan dezelfde steen

Herinnert u zich deze stelling nog?

Norway Chess 2015, eerste toernooi van de Grand Chess Tour, eerste ronde, Carlsen-Topalov. “Tweede tijdcontrole gehaald”, denkt Carlsen, en hij rekent op zijn gemak de winst uit beginnend met 61.Lc4+ Ke8 62.Lb5+. Echter, er was dat jaar geen tweede tijdcontrole. In plaats van een vol punt kreeg hij een nul wegens tijdsoverschrijding, waarna hij zijn slechtste toernooi ooit als wereldkampioen speelt, zevende plek met 3.5 uit 9. Topalov krijgt door de onverwachte meevaller juist vleugels en wint het toernooi met 6.5 uit 9. Het was vast allemaal heel anders verlopen als Carlsen gewoon op tijd zijn zet had gedaan…

Dan afgelopen donderdag,  het eerste rapid-/snelschaaktoernooi van de Grand Chess Tour in Parijs met tien topspelers. Carlsen had de hele tijd een plusje tegen Wesley So, maar inmiddels staat het gelijk en de verwachting was dat het snel remise zou worden, b.v. door zetherhaling. In plaats daarvan gebeurde er van alles.

38…h5!? 39.gxh5 De7

Nu vroegen de commentatoren zich af of wit zich niet zorgen moest maken. Op zich terecht, behalve dat er een verborgen mogelijkheid in de stelling zit.

40.Kf2

40.Pe6! is hier sterk; als zwart het paard slaat, wint wit het paard terug na g7 geslagen te hebben, en 40…Dxb4 41.cxb4 Pxh5 42.g4 Pg3 43.Kg2 Pe4 44.Pxg7 is een gewonnen paardeindspel voor wit.

40…Pf5 41.g4

Een riskante winstpoging, na andere zetten is het eeuwig schaak.

41…De3+ 42.Kf1 Dxh3+ 43.Ke1 Dg3+

Een schaakje te veel.  43…Pd6 44.Pxb7 Dh4+ 45.Kd2 Dg5+ 46.Kc2 Pxb7 is een veel betere versie van de partij omdat zwart g7 houdt.

44.Kd2 Pd6 45.Pxb7 Dg2+ 46.Kc1 Df1+ 47.Kc2 De2+48.Kc1 De1+ 49.Kc2 De4+ 50.Kb3 Pxb7 51.Df8+ Kc7 52.Dxg7+ Kb8 53.h6

Deze pion is genoeg compensatie voor het geofferde paard. Zwart moet dus eeuwig schaak kan geven en dat kan op verschillende manieren.

53…Dd3

Maar niet zo. De2, Db1, zelfs pakken op a5, allemaal remise.

54.Ka3! Db1 55.h7 Da1+ 56.Kb3 Dd1+ 57.Kb4! Ka7 58.h8D Da1

Hier keken de commentatoren (Peter Svidler en Jan Gustafsson) eerst naar slaan op b7, waarna wit een gewonnen dame-eindspel heeft. Is er niet nog iets beters? Jawel, 59.Dh2, de schaakjes van zwart raken snel op. En opeens verscheen 0-1 op het bord. Foutje? Of het zal toch niet? Er heerste verwarrring, ook omdat iemand ze vertelde dat Carlsen gewoon had gewonnen, maar toen op het officiele twitteraccount van de organisatie werd gemeld dat Carlsen door zijn vlag was gegaan werd duidelijk dat de wereldkampioen weer een drama was overkomen….

Dimaal echter wist hij zich goed te herstellen: in de resteren acht partijen gaf hij slechts drie remises weg. En So? Die deed het eigenlijk ook wel goed en staat nu op plus twee. Maar dat had dus 50% moeten zijn…

Magnus Carlsen en Kees Schrijvers, uit een foto van Lennart Ootes.

 

Hieronder de partij in de viewer:

1 Comment

  1. Avatar
    wimw juni 11, 2016

    De stand in de rapidpartij tussen Carlsen en So was gelijk, maar in de laatste 6 zetten deed So met nog 30 seconden op de klok 3 zwakke zetten, waardoor hij totaal verloren kwam te staan. Mogelijk was Carlsen, met op het laatst ook slechts 30 seconden op de klok, net iets te lang aan het denken hoe zo’n zwakke zet te vermijden, die de winst uit handen zou geven.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.