Bijltjesdag in LCT voor de grootmeesters

Leiden of lijden, hoe verzin je het, zal menigeen zeggen. Maar ik verzin het niet, het staat vaak in de commentaar sessie(s) op de websites die tijdens Leiden Chess meedraaien. Zo stond er bij de live borden op Chessbomb bijvoorbeeld de tekst: ‘Leiden und Wissenschaft, Wissen und Leidenschaft (Ideal): Leiden en wetenschap, kennis en passie (ideaal), volgens een vertaalprogramma. Mijn kennis van Leidenschaft is onvoldoende om dit te volgen. Nee, dan beter maar de opmerking van Richard Vedder op het Utrechtschaak forum over de partij tussen Thomas Beerdsen tegen Loek van Wely. “De kleine beer trekt van leer tegen Loek!” In ieder geval was Leiden niet in last toen Van Wely pas na een kwartier achter zijn bord verscheen. “Ach, heb ik niet zo’n last van”, vertelde Loek “het gaat toch alleen van m’n tijd af dat ik aan de bar sta te kletsen.” Aangevuld door: “maar dan moet ik dit nog wel even winnen.” Nou dat was dan wel de uitspraak van de dag, want Beerdsen speelde dit naar een fraaie zege op Van Wely!
Het was sowieso bijltjesdag voor de grootmeesters in LCT. Naast het verlies van de nummer één in het toernooi, gingen ook de grootmeesters Ikonnikov, Pavlovic en Horvath (vlag) onderuit tegen onder meer Nederlandse talenten. Natuurlijk hoeft een nederlaag in een negen ronden toernooi voor hen nog niet desastreus te zijn. In een dergelijk sterk veld heeft de winnaar vermoedelijk 7 punten of 7½ uit 9.

Ook tijdens de zesde ronde een inhaal partij uit de Druckerfonds vrouwen kroongroep (zie links boven een foto van Maaijveld) tussen koploper Rosa Ratsma (2 uit 2) vs Martine Middelveld (1 uit 2) uit de eerste ronde. Sympathiek van Martine dat ze met een drukke baan op mijn uitdrukkelijk verzoek toch mee wil doen aan deze jubileum vierkamp. Hoewel ze zich ergerde aan haar eigen spel, komt er nog een nieuwe vierkamp aan dit weekeinde. Feit is dat de speelster met de laagste rating (echter talentvol) nu aan de leiding gaat met de fraaie score van 3 uit 3! Reden voor John van der Wiel om in zijn explicatie (hedenavond vanaf 23:00 uur) een partij van en met Rosa Ratsma te bespreken in de analyseruimte. Komend weekeinde worden er weer drie partijen gespeeld in deze round-robin vierkamp echter dan met alternerende kleuren. Er kan dus nog van alles gebeuren.

In de B-groep won Adrian Mensing als enige speler met 4½, dus gaat hij nu aan kop met een fraaie 5½ punten. De DGT-dagprijs ging naar Monique Keuzenkamp uit de B-groep, omdat ze in de vijfde ronde vergeefs op haar tegenstander zat te wachten die met een lekke band probleem niet achter zijn bord kon verschijnen. Misschien had die prijs beter naar hem kunnen gaan. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.