Opnieuw enkele grootmeesters onderuit

Het is een echt slagveld in Leiden. Waren het gisteren een viertal grootmeesters die hun partij verloren, kwam er vandaag nog een paar bij, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Of zoals onze gast grootmeester John van der Wiel al zei; ‘daar gaat alweer een grootmeester’. John stond bij de live beelden in de bar te kijken – ook zijn slot explicatie voor te bereiden op zondagmiddag a.s. – en zag GM’s als Sandipan (verloor van Robby Kevlishvili) en Pavlovic (verloor van Fred Slingerland) bijna sprintende het gebouw verlaten. John heeft genoeg materiaal om er mooie verhaallijn van te maken. Veel lesstof ook, voor de leergierige schaker(ster). Van der Wiel geeft op zondagmiddag in de dan omgebouwde speelzaal om ongeveer 17:00 uur een explicatie (met in ieder geval de winnaars) en u kunt er gratis bij zijn.

De zevende speelronde is dan ook een ronde waarin de eindstand al voor een groot deel in beeld komt. Favoriet Loek van Wely maakte dit keer geen fout tegen de Amerikaanse IM Eric Rosen, won regelmatig en haakt weer aan. Beide jonge koplopers Hugo ten Hertog en Thomas Beerdsen overhoorden elkaar lange tijd en leek remise – met voor beiden het loperpaar – onvermijdelijk. Ten Hertog vond echter het smalle pad naar de winst en gaat nu los aan de leiding. Bij Roeland Pruijssers vs Evgeny Postny werd ook lange tijd het evenwicht niet verbroken, maar toen de klok ging meetellen verschenen er donkere wolken aan de lucht. Toen er na een slagenwisseling de rookwolken optrokken had Roeland een paar pionnen meer en tikte dit naar de winst. Met nog twee spannende ronden te gaan is voormalig LCT-winnaar Pruijssers nu de enige GM in de top vier.

Druckerfonds Kroongroep
In de dubbelrondige vrouwen vierkamp nu in het slotweekeinde de alternerende kleuren. Martine Middelveld mocht – na gisteravond haar verloren inhaal partij – meteen een revanche nemen met de witte stukken. Lange tijd leek Martine dat ook te gaan lukken, maar nadat ze een winnende voortzetting miste, liet ze eeuwig schaak toe. Na een paar mindere zetten van Leonore Braggaar profiteerde Smaranda Padurariu optimaal en zet nu met 2½ uit 4 de achtervolging in op koploper Rosa Ratsma (3½ uit 4).

Ook zouden we u nog even laten weten wie er door de deelnemers is getipt als nummer 10 in de eind ranglijst van de A-groep. De top drie – in dit gokje genaamd ‘ten years after’ – werd Thomas Beerdsen het meeste genoemd, gevolgd door Robby Kevlishvili en Willy Hendriks. We zullen zondagmiddag bij de prijsuitreiking weten wie deze prijs gaat winnen. De dagprijs ging dit keer naar de Engelsman David Egan, omdat hij als enige zonder rating in de A-groep weer sinds jaren in een toernooi speelt. Op de eerstvolgende FIDE-lijst zal hij vermoedelijk met een rating van 2000 verschijnen.  Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.