Voormalige wonderkinderen naar Hoogeveen

We zitten volop in de zomertoernooien, dus het is erg vroeg om naar de herfstvakantie te verwijzen. Dat doen we toch, want het Hoogeveen Schaaktoernooi heeft vandaag een fraai deelnemersveld bekendgemaakt. Het thema van de kroongroep is ‘wonderkinderen’.

Er zullen in oktober weer vele vlaggen wapperen voor het mooie raadhuis in Hoogeveen.

De kroongroep, vroeger een dubbelrondige vierkamp, bestaat net als de laatste jaren uit twee matches van zes partijen. Dus net zoveel partijen als voorheen in de vierkamp. Toernooidirecteur Loek van Wely is weer in zijn missie geslaagd. Er zijn mensen die denken dat een toernooidirecteur het toernooi organiseert. Nee, dat is nauwelijks waar. Een toernooidirecteur moet zorgen voor een bijzonder deelnemersveld, zijn medewerkers zorgen voor de organisatie.

De matches zijn Hou Yifan-Nigel Short en Jorden van Foreest-Ivan Sokolov.

De 51-jarige Nigel Short stond in zijn jeugd wereldwijd bekend als een wonderkind. In die tijd werd het nog echt als een wonder gezien als een kind op jonge leeftijd een grootmeester kon verslaan. Short staat tegenwoordig een paar Elo-punten onder de  top honderd en als hij daarin zou staan, zou hij er de oudste speler zijn.

Hou Yifan heeft vrijwel dezelfde rating als Short. In 2010 werd zij op zestienjarige leeftijd bij de vrouwen de jongste wereldkampioene ooit. Op de wereldranglijst is ze met afstand de hoogst genoteerde vrouw. Wel bij de ‘actieven’, dus bij de gratie van Judit Polgar die niet meer speelt maar wel een veel hogere rating heeft. De vrijwel gelijke ratings van Hou Yifan en Short beloven een spannende match, zou je zeggen. Pikant is, zo schrijft de organisatie, dat Short ooit schreef dat vrouwen nog steeds duidelijk minder goed schaken dan mannen. Wel noemde hij Hou Yifan een uitzondering.

Jorden van Foreest zal het tegen Ivan Sokolov nog moeilijker krijgen dan vorig jaar tegen Jan Timman, van wie hij al met 3,5-2,5 verloor. Gelukkig is hij zelf wel sterker geworden.

Tegenwoordig wordt het woord ‘leeftijdsrecord’ meer gebruikt dan het woord ‘wonderkind’. Jorden van Foreest werd op zijn zestiende de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden. Vorig jaar verloor hij in Hoogeveen zijn match tegen Jan Timman met 3,5-2,5. Sokolov is tegenwoordig een sterkere tegenstander dan Timman, maar Van Foreest is in dat jaar ook behoorlijk sterker geworden.

Ivan Sokolov heeft niets met de begrippen wonderkind en leeftijdsrecord. Wel werd hij op al z’n negentiende grootmeester, dus ook weer niet laat. Met z’n 48 jaar is hij nu net als Short een veteraan. In 1996 stond Sokolov twaalfde op de wereldranglijst. Hij was een keer kampioen van Joegoslavië en twee keer kampioen van Nederland. Hij is weinig actief meer als wedstrijdschaker en nu Van Foreest in de Nederlandse top tien staat, lijkt het toch een gelijkwaardige match te worden.

In het open toernooi verdedigt de Indiër Abhijeet Gupta de toernooizege van vorig jaar. De Nederlanders Sipke Ernst en Jan Werle hebben hun deelname al toegezegd, alsmede de voormalige wereldtopper Oleg Romanishin.

De Indiase grootmeester Gupta won de open groep vorig jaar en doet dit jaar weer een poging.

Het toernooi duurt van 16 tot en met 22 oktober. Op de toernooisite is uiteraard alle informatie te vinden. De foto’s komen ook van de toernooisite.

 

4 Reacties

 1. Avatar
  Henk Dissel 25 juli 2016

  Nigel Short keert in de augustuslijst terug in de top 100. Hij heeft 14 punten gewonnen en stijgt van 109 naar 80. Zo is volgens de liveratinglijst althans de situatie op de 25ste juli

   

 2. Avatar
  Johan Hut 25 juli 2016

  Bedankt. Ik had nog niet gezien dat die lijst van >2700 is uitgebreid naar de top-100. Je moet wel even doorklikken, maar dat is niet moeilijk te vinden.

   

 3. Avatar
  Hendrikom 26 juli 2016

  Dat Judit een veel hogere rating heeft, vind ik wat overdreven. Het verschil is nog geen twintig punten en is zelfs, toen Judit stopte, bijna niks geweest. Judit speelt op safe, door niet te spelen, al zal het haar denk ik weinig boeien 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.