So wint Sinquefield Cup, Giri laatste

Wat zou coach Vladimir Tukmakov gedacht hebben toen  Anish Giri hem vertelde in verwachting te zijn van een kind? Hij zal hem ongetwijfeld gefeliciteerd hebben, maar wel met de gedachte “Als dat maar geen karrevrachten met elopunten gaat kosten…” Helaas lijkt dat toch het geval te zijn, en de spruit is nog niet eens op aarde. Virtueel staat Giri niet eens meer in de top 10 van de wereld. In St. Louis ging het lange tijd niet eens zo slecht met onze landgenoot, maar door de laatste twee partijen te verliezen eindigde hij op min drie en een ongedeeld laatste plaats. Voor de tweede toernooi op rij… Beter nieuws was er voor Wesley So, twee remises in de laatste twee ronden waren genoeg om zijn ongedeeld eerste plaats te handhaven en hij won dus het toernooi.

De achtste ronde was op zich een ideale gelegenheid voor Giri om weer eens een vol punt te scoren. Hij moest met wit tegen Peter Svidler, die tot dan toe al drie keer had verloren, en nog geen partij gewonnen. In de opening bereikte “De artiest” echter weinig, niet meer dan een gelijke stelling. Dan kun je gewoon doorspelen, maar het werd een pionoffer, een pion waarvoor wit compensatie kreeg, compensatie genoeg om niet te verliezen, maar eigenlijk geen compensatie waarmee je serieus op winst mag hopen. En voor remise moest er eigenlijk ook wel nauwkeurig gespeeld worden. Dat gebeurde niet, langzamerhand werd de compensatie minder, zwart won zelfs een tweede pion en toen was het alleen nog een kwestie van geen grote fouten maken. Dat deed Svidler niet, al scheelde het op een gegeven moment naar zijn zeggen weinig.

 

In de laatste ronde was het zaak om de schade te beperken. Met het Open Spaans had Giri vaak remise gemaakt tegen Fabiano Caruana, maar dit keer koos de Italiaanse Amerikaan voor een bijzonder concept, waar hij terecht trots op was:

In de stelling die ontstond kon zwart met twee torens tegen de dame eigenlijk alleen maar afwachten en proberen zijn stelling niet te verzwakken. Dat laatste bleek toch lastig. Wit profiteerde, en het eindspel van dame, f, g, h tegen twee torens en g-pion bleek makkelijk gewonnen voor wit.

Tot slot laat ik het lijdend voorwerp nog zelf aan het woord:

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 15 augustus 2016

    Heel zuur voor Giri dat leeftijdgenoot So het toernooi wint en hij laatste wordt, maar de hoofdprijs komt er aan. Een eerste kind kan sporters ook inspireren tot grotere prestaties. Daar zijn in de schaakwereld ook voorbeelden van.

  2. Avatar
    pieterpriems 15 augustus 2016

    Inderdaad, het beste nieuws is voor Giri! Een kind lijkt me belangrijker dan je beroep. En wellicht krijgt ie nog heel veel inspiratie (en slaap terkort :-)).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.